26 tajni koje niste znali o "Titaniku" i ljudima koji su bili na čuvenom brodu: Sve je iščezlo za samo 2 sata i 20 minuta (VIDEO)

20.06.2023

16:46

0

Autor: N.P.

"Titanik" je bio najveći i najluksuzniji brod tog vremena

26 tajni koje niste znali o "Titaniku" i ljudima koji su bili na čuvenom brodu: Sve je iščezlo za samo 2 sata i 20 minuta (VIDEO)
titanik2 - Copyright Profimedia

Podmornica "Titan" nestala je tokom putovanja do olupine broda "Titanik". Veruje se da je u plovilu bilo pet ljudi. "Titan", inače, služi za ispitivanje područja oko olupine čuvenog broda i pirkupljanje podataka, a ekspedicija košta 250.000 dolara po osobi.

"Titanik" i danas pobuđuje pažnju mnogih istraživača što dokazuje i ova nesreća.

Podsetimo, 15. aprila 1912. godine potonuo je "Titanik", najveći i najluksuzniji brod tog vremena.

Tom prilikom stradalo je 1.523 putnika i članova posade, a na brodu je ukupno bilo 2.224 ljudi.

Bila je to jedna od najvećih pomorskih nesreća, a tek posle 73 godine ekipa istraživača je pronašla olupinu broda.

To je, inače, bilo "Titanikovo" prvo putovanje iz Velike Britanije u SAD. U Ameriku su se, osim brojnih bogataša, uputile stotine iseljenika iz različitih krajeva Evrope koje su tragale za boljim životom.

Pixabay
 

Međutim, put se kobno završio kada je brod udario u ogromnu santu leda u Atlantiku.

Mada je smatran "nepotopivim", potonuo je za samo dva časa i dvadeset minuta. 

Kapetan Edvard Smit takođe je nastradao.

Tragovi na ledu

Dan nakon strašne nesreće, još jedan brod je prošao tim putem. Posada je fotografisala ogromnu santu, ne znajući da se nekoliko sati ranije tu odigrala katastrofa i da ogroman brod leži na dnu okeana. 

Čak su na santi leda mogli da uoče tragove crvene boje.

Inače, smeštaj za putnike prvog razreda bio je vrhunac udobnosti i raskoši. Imali su na raspolaganju salu za vežbanje, bazen, biblioteku, restorane i kabine.

Bežična telegrafija visoke snage omogućavala je putnicima slanje telegrama i komunikaciju sa drugim brodovima.

AP Photo/File
 

Uprkos svemu, zbog zastarelih pomorskih bezbednosnih propisa čamaca je bilo dovoljno samo za 1.178 ljudi, što je trećina kapaciteta.

Predstavljamo vam nekoliko zanimljivosti o "Titaniku":

1. Glumica Doroti Gibson, koja je preživela brodolom, samo mesec dana kasnije se pojavila u filmu "Spaseni sa Titanika".

Nakon što je nepovređena stigla u Njujork, glumica nemih filmova je odmah započela snimanje filma o nesreći. Premijerno je prikazan u maju 1912. godine. Zanimljivo je da je u filmu nosila istu odeću i cipele koju je imala tokom katastrofe. Nažalost, jedina kopija filma uništena je u požaru.

2. Hteo da ponovo proživi nesreću

Još jedan preživeli, Lorens Bizli, pokušao je da unese izmene u film "Noć za pamćenje" iz 1958. godine, kako bi simbolično "otišao" sa brodom.

Bizli je hteo da "uskoči" u scenu u kojoj je brod tonuo, ali ga je režiser Roj Vord Bejker odbio jer bi to narušilo pravila i produžilo snimanje.

Bilo kako bilo, Bizli je o svom putovanju napisao memoare "The Loss of the SS Titanic".

3. Užasi treće klase

Iako su bogatiji putnici uživali u luksuzu, putnici treće klase, njih oko 700, morali su da dele dve kade. 

4. Jedan od brodskih muzičara, Rodžer Briko, proglašen je mrtvim tek 2000. godine

Violončelista je imao svega 21 godinu kada je nestao u moru. Francuska vojska ga je čak proglasila dezerterom jer se nije odazvao mobilizaciji u Prvom svetskom ratu.

5. Svirali do samog kraja

Baš kao i u čuvenom filmu Džejmsa Kamerona, orkestar je svirao do samog kraja kako bi umirio putnike. Mnogi su ih nazvali herojima jer su svirali i dva sata nakon udaranja u ledeni breg.

6. Oslanjali se samo na sopstvene oči

Dvogledi i druga oprema bili su greškom zaključani u kabinetu, a niko nije mogao da nađe ključ, zbog čega stražari Frederik Flit i Redžinald Li nisu mogli normalno da izviđaju jer su se oslanjali samo na svoj vid. Ključ se 2010. pojavio na jednoj aukciji i prodat je za 130.000 dolara.

7. Možda zato nisu uočili santu?

Prema izveštajima iz 1912. godine, samo 37 sekundi je prošlo od uočavanja sante do obaveštavanja nadležnih i donošenja odluke šta treba učiniti.

8. "Titanik" je od samog početka bio obeležen tragedijom

Tokom gradnje broda poginula su osmorica muškaraca, ali su poznata imena samo petorice: Semjuel Skot, Džon Keli, Vilijam Klark, Džejms Dobin i Robert Marfi.

Profimedia
 

9. Najbogatiji čovek tog doba bio na brodu

Džon Džejkob Astor IV bio je ne samo najbogatiji putnik na "Titaniku", već se verovalo i da je bio najimućniji čovek na svetu u to vreme.

Njegovo bogatstvo se procenjivalo na 150 miliona dolara, ili današnjih tri i po milijarde dolara.

Astor se vraćao kući nakon višemesečnog medenog meseca sa novom ženom Medlin Fors, tada 18-godišnjakinjom, 28 godina mlađom od njega. Jedan od razloga zbog čega su se otisnuli na dugo putovanje jeste to što je Astor želeo da izbegne tračeve koji su ga pratili jer se razveo posle svega dve godine braka, što je tada bio presedan.

Njegovo telo je bilo jedno od retkih pronađenih posle brodoloma, a u džepu je imao 2.440 dolara (današnjih 60.000 dolara).

10. Veliki broj medija, uključujući "Dejli mejl" ili "Belfast telegraf", naveli su da u brodolomu nije bilo nastradalih

11. Naj(ne)srećnija žena na svetu

Medicinska sestra Vajolet Džesop je, nakon što je preživela potonuće "Titanika", preživela i brodolom "Britanika".

Profimedia/Wikipedia
 

12. Muškarci se prerušavali u žene kako bi se dokopali čamaca za spasavanje

Ove glasine su jedan par koštale braka. Dikinson i Helen Bišop su dobili dozvolu za razvod 1916. godine. Helen je tvrdila da joj je muž bio pijanica, a sve je dodatno pošlo po zlu zbog glasina da se na "Titaniku" prerušio u ženu kako bi pobegao sa broda.

13. Svi inženjeri su preminuli jer su ostali poslednji kako bi se postarali da brod radi do samog kraja

Svetla su se ugasila tek kada je brod potpuno potonuo.

AP photo/Steve Helber, File
Artefakti sa broda

14. Najteže je pogođen grad Sautempton, odakle je brod započeo putovanje

U jednoj školi skoro polovina đaka je ostala bez svojih očeva. Većina članova posade je bila iz ovog grada, 213 ih je preživelo, a 686 poginulo.

15. Braća Navratil

Braća Edmond i Majkl, stari dve i četiri godine, bila su jedina deca spasena sa broda bez roditelja ili staratelja. Putovali su sa ocem Majklom koji ih je kidnapovao, nadajući se da će mu se žena, sa kojom je bio u svađi, pridružiti u Americi. Sinove je stavio u čamce za spasavanje, a on više nikada nije viđen.

Mesec dana kasnije, majka je uspela da ih pronađe zahvaljujući izveštajima iz novina.

16. Otići ćemo kao džentlmeni

Baš kao u filmu iz 1997. godine, Bendžamin Gugenhajm je odbio prsluk za spasavanje i poručio je: "Obučeni smo u najboljem redu i spremni smo da umremo kao džentlmeni."

17. Najmanje 17 parova je na "Titaniku" slavilo medeni mesec

18. Samo jedna žena je potonula sa brodom i preživela

Roda Meri Abot je bila na palubi do samog kraja sa svojom dvojicom sinova, a sve troje su završili u vodi zajedno sa brodom. Sinove je odneo okean, a Abotovu je izvukao čamac za spasavanje.

19. Kuvar Čarls Džuhin jedini je preživeo satima u ledenoj vodi jer je popio ogromne količine viskija

Pre nego što je brod potonuo, zgrabio je dve flaše alkoholnog pića. Navodno, preživeo je u ledenoj vodi dva sata, a većina ljudi je od hipotermije preminula posle svega 15 minuta.

20. Poslednja večera - od 20 jela

Naravno, radi se o putnicima prve klase, a na meniju su bile ostrige, file minjon, losos, piletina i mnogi drugi specijaliteti. Osim toga, obroci su bili pripremani i za drugu i treću klasu, kao i za posadu.

21. Pronalazak olupine je potvrdio da se brod zaista prepolovio

22. Olupina bi mogla potpuno da nestane do 2030. godine zbog bakterija koje je izjedaju

23. Neravnopravni i u smrti

Samo četiri žene iz prve klase su preminule, u odnosu na 89 žena i 387 muškaraca iz treće klase.

24. Nije htela da napusti psa

Jedna od preminulih žena iz prve klase bila je En Elizabet Išam koja je, navodno, iskočila iz čamca za spasavanje kada je shvatila da ne može da povede svoju nemačku dogu sa sobom.

25. Japanac izvrgnut ruglu jer je preživeo

Među 700 preživelih bio je i Japanac Masabumi Hosono. Međutim, kada se vratio kući, obeležen je kao kukavica jer se ukrcao u čamac za spasavanje, pošto su mnogi mislili da su oni prvenstveno bili namenjeni ženama i deci. Optužili su ga da se prerušio u ženu kako bi se spasao, zbog čega je u Japanu izgubio čast i ugled.

U pismu ženi je opisao brodolom rekavši da je bio spreman da umre sve do spasonosnog trenutka kada je član posade rekao da u jednom čamcu ima mesta za još dvoje ljudi, posle čega je uskočio sa još jednim muškarcem.

26. Srećnici koji se nisu ukrcali na "Titanik"

Među putnicima koji su kupili karte ali se nisu pojavili na putovanju bili su i Milton Herši, koji se ukrcao na raniji brod sa ženom, Dž. P. Morgan, osnivač "Dženeral elektrika" i "Ju-Es stila", i izumitelj Guljelmo Markoni. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike