Posle smrti kraljice Elizabete II priča se zahuktala: Da li bi i kada Australija mogla da postane republika?

13.04.2023

21:15

0

Prvi koraci koji ukazuju na to da zemlja naginje odvajanju od britanske monarhije već su načinjeni

Posle smrti kraljice Elizabete II priča se zahuktala: Da li bi i kada Australija mogla da postane republika?
Copyright Profimedia

Pošto je do krunisanja kralja Čarlsa ostalo manje od mesec dana, mišljenje australijske javnosti o tome da li bi njihova zemlja trebalo da postane republika postalo je jedno od gorućih pitanja.

Od smrti kraljice Elizabete II prošle godine debata o tome da li Australija treba da postane republika ponovo je dobila na snazi.

Sada, prema timu stručnih predskazivača iz celog sveta, poznatih kao superprognostičari, Australija bi zvanično mogla da se odvojiti od britanske monarhije u narednoj deceniji.

Ko su superprognostičari?

Superprognoza je naučno potvrđen proces koji ima svoje korene u radu američkog psihologa Filipa Tetloka, koji je 2011. godine bio suosnivač projekta „Dobra procena" („Good Judgment").

Kompanija je pobedila na takmičenju u geopolitičkom predviđanju koje je sprovedeno u okviru američke obaveštajne zajednice, pokazavši da su superprognostičari bili 30 odsto tačniji od analitičara obaveštajnih službi koji imaju pristup poverljivim podacima.

„Dobra procena" sada ima globalnu mrežu sertifikovanih superprognostičara i pruža usluge predviđanja za organizacije koje traže rani uvid u ključna pitanja o budućnosti.

Pixabay
 

Grupa ima decenije kolektivnog iskustva u određivanju dobro kalibriranih, tačnih prognoza složenih geopolitičkih, ekonomskih, pravnih/regulatornih, javnozdravstvenih i tehnoloških ishoda.

Pitanjem kada će Australija postati republika i prestati da se povezuje sa Velikom Britanijom bavilo se više od 20 superprognostičara.

Sve ukazuje na republiku

Na pitanje kada će Australija postati republika, samo 15 odsto prognostičara je odgovorilo „nikada”, piše News.com.au.

Međutim, ostali su prognozirali da će do toga doći do 2032. godine, za manje od 10 godina.

Više prognostičara je sugerisalo da je odluka Australije da ne stavi kralja Čarlsa na novu novčanicu od 5 dolara znak da je zemlja preduzela „prvi korak“ na putu da postane republika.

U februaru, centralna banka Australije (RBA) objavila je da novi kralj neće krasiti novčanicu, a novi dizajn će umesto toga „odati počast kulturi i istoriji prvih Australijanaca“.

Profimedia
 

- Na drugoj strani novčanice od 5 dolara i dalje će biti australijski parlament. Ova odluka odbora banke usledila je nakon konsultacija sa australijskom vladom, koja podržava ovu promenu - saopštila je RBA.

Očekuje se da nova ružičasta novčanica neće ući u opticaj nekoliko godina, pošto centralna banka i dalje radi na redizajnu.

U međuvremenu, aktuelna novčanica od 5 dolara sa kraljicom Elizabetom nastaviće da cirkuliše.

- Prvi korak, bez kralja na novim novčanicama, već je napravljen. Proći će nekoliko godina dok sve ne ostanu bez kraljevskih lica - rekao je jedan od superprognostičara.

Nakon toga bi, kako su se mnogi od njih složili, proglašenje republike „trebalo da bude lak sledeći korak“, jer se čini da Australija ostvaruje „spor, ali siguran napredak“.

Predvideli su 2030. godinu, uz prostor za godinu-dve više-manje, kao najverovatniji datum kada će se Australija potpuno odvojiti od kraljevske porodice.

Jedan prognostičar veruje da bi to moglo da se dogodi i ranije, predviđajući da bi proces mogao da počne bilo kada od ove godine do 2025.

Profimedia
 

- Kraljeva popularnost opada. On je skinut sa nove novčanice od 5 dolara. Čak i oni koji vole monarhiju ne vole naročito Čarlsa. Jedna stranka će to uskoro iskoristiti u svoju političku korist da predloži referendum. A ovog puta on bi mogao da prođe - reklo je nekoliko superprognostičara, misleći na prethodni republički referendum 1999. koji nije uspeo.

Mnogi prognostičari su verovali da je verovatno da će Australija postati republika, ali su se razlikovali u svojim pojedinačnim odgovorima o tome koliko će joj vremena trebati da stigne tamo.

Jedan prognostičar je rekao da „izgleda da postoji neizbežnost" da Australija postane republika, ali je primetio da će tajming zavisiti od međunarodnih događaja.

- Ukrajina-Rusija i potencijal za Kinu-Tajvan to za sada verovatno odlažu - rekli su oni.

Jedan je istakao da će do promene „definitivno“ doći u nekom trenutku, ali da postoji „nevoljnost da se promeni Ustav“ i da se prvo mora stvoriti glas domorodačkog naroda u parlamentu.

Prognostičari ukazuju na Albaniza

Brojni superprognostičari su se pozvali na tvrdnju Albanizijeve vlade da će održati referendum u svom drugom mandatu ako Entoni Albaniz pobedi na izborima i 2025. godine.

Yuichi Yamazaki/Pool Photo via AP
Entoni Albaniz

U maju prošle godine premijer je imenovao Meta Tisltvejta za pomoćnika republičkog ministra, koji će ove godine voditi nacionalnu konsultaciju kako bi se sa građanima razgovaralo o mogućem referendumu.

- Prioritet za ovu vladu je Glas Parlamentu, sledeći prirodni napredak za Australiju je da imamo nekog od naših kao šefa države i mi bismo to nastojali da uradimo u drugom mandatu ako budemo uspešni sa Glasom u prvom mandatu - rekao je Tisltvejt za Al Džaziru u novembru 2022.

Ovo bi bio prvi referendum na tu temu otkako je Australija poslednji put glasala protiv toga da postane republika 1999. godine nakon što je većina rekla da želi da ostane ustavna monarhija.

S obzirom na to da su sledeći savezni izbori tek 2025, jedan prognostičar je rekao da je teško da će do promene doći pre 2027, „jer bi to moglo uključivati višestepeni referendum“.

- Albanizijeva vlada izgleda posvećena stvaranju institucionalnog okvira za republiku sa širom podrškom u Australiji. Početak nove vladavine Čarlsa III je pravo vreme za obe strane da preispitaju odnos - rekao je drugi.

Jack Hill/Pool Photo via AP
 

Međutim, drugi su predvideli da bi promena mogla da potraje mnogo duže, a jedan je primetio da „ne postoji katalizator koji bi forsirao problem“.

Drugi su verovali da će se promena dogoditi pred kraj vladavine kralja Čarlsa, a jedan superprognostičar je rekao da čak i tada postoji manje od 40 odsto šanse da se to dogodi.

Jedan od prognostičara, koji je predvideo da se Australija „nikada" neće biti republika, rekao je da ograničena istraživanja pokazuju da je javno mnjenje i dalje „veoma podeljeno".

- Status kvo često preovladava, kao što je to bio slučaj 1999. godine - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike