Gruško upozorio na moguću eskalaciju: Rizik od sukoba Rusije i NATO-a sve je veći

14.04.2023

12:57

0

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova podvukao da Moskva na sve moguće načine pokušava da normalizuje situaciju u Baltičkom moru

Gruško upozorio na moguću eskalaciju: Rizik od sukoba Rusije i NATO-a sve je veći
profimedia-0643935019 - Copyright Profimedia

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško izjavio je da su rizici od sukoba između Rusije i NATO-a sve veći.

- Rizici se, nažalost, povećavaju. To svi razumeju - rekao je on.

U intervjuu za ruski medij "Izvestija" on je kao primer naveo situaciju u baltičkom regionu, koji se, kako tvrdi, naporima NATO-a pretvorio iz mirnog područja u zonu vojnog rivalstva.

Gruško je podvukao i da Rusija na sve moguće načine pokušava da normalizuje situaciju u Baltičkom moru, ali da nijedan predlog Moskve nije razmotrila Severnoatlantska alijansa.

On je istakao i da smatra da povećanje dužine granice između Rusije i NATO-a, koja je nakon ulaska Finske u Alijansu dostigla 1.200 kilometara, višestruko povećava rizike od sukoba.

Ranije je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov primetio da širenje NATO-a primorava Moskvu da preduzme mere kojima bi osigurala sopstvenu bezbednost, kako taktičku tako i stratešku. Rusija nastavlja da prati situaciju u Finskoj nakon njenog ulaska u vojni blok, a uzimajući u obzir razvoj događaja, preduzeće se potrebne mere.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je ranije da bi pristupanje Finske NATO-u negativno uticalo na odnose Helsinkija i Moskve, a da bi Rusija bila prinuđena da preduzme uzvratne mere kako bi zaustavila pretnje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike