Pariz je goreo, ali on nije popustio: Makron potpisao sporni zakon o penzijama

15.04.2023

10:07

0

Ni sinoćni nemiri u nekoliko francuskih gradova nisu ga pokolebali

Pariz je goreo, ali on nije popustio: Makron potpisao sporni zakon o penzijama
Emanuel Makron - Copyright AP Photo/Kin Cheung, Pool

Predsednik Francuske Emanuel Makron potpisao je jutros zakon kojim se povećava starosna granica za odlazak u penziju za dve godine, saopšteno je u subotu u službenom glasniku vlade.

Proglašenje zakona usledilo je nakon što je Ustavni savet Francuske u petak podržao vladinu meru koja je prouzrokovala višemesečne burne rasprave i proteste i koja je prošla kroz parlament bez glasanja zbog nedostatka većine.

Oko 4.000 ljudi, prema podacima zvaničnih ustanova, okupilo se juče ispred zgrade Gradskog veća u Parizu nakon što je Ustavni sud odobrio povećanje starosne granice za penziju sa 62 na 64 godine i odbacio zahtev da bude raspisan referendum.

Demonstranti su u petak uveče u centru Pariza palili kante za smeće i uzvikivali parole.

Protesti su održani i u Renu, Lionu, Nici i drugim gradovima Francuske.

Od januara su održane dvanaestodnevne demonstracije protiv reformi.

Sindikati su obećali da će nastaviti da se protive reformama i pozvali su radnike širom Francuske da se vrate na ulice 1. maja.

Makron tvrdi da su reforme od suštinskog značaja za sprečavanje kolapsa penzionog sistema. U martu je vlada iskoristila posebno ustavno ovlašćenje da iznudi promene bez glasanja.

Vlasti su zabranile demonstracije ispred zgrade Ustavnog saveta u Parizu do subote ujutru, ali su se gomile demonstranata okupile u blizini u petak i odluka je dočekana sa podsmehom.

Neki demonstranti su uzvikivali da će nastaviti da protestuju dok promene ne budu povučene.

Kasnije je nekoliko požara podmetnuto širom grada dok je policija pokušavala da obuzda situaciju, ponekad koristeći suzavac. Zvaničnik pariske policije rekao je da je uhapšeno 112 osoba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike