Priča ovih mumija je zastrašujuća, a sada su na njima pronašli znake života! (VIDEO)

11.04.2023

09:14

0

Autor: N.P.

Mumije Guanahuata predstavljaju jedinstvenu kolekciju mumija iz 19. veka

Priča ovih mumija je zastrašujuća, a sada su na njima pronašli znake života! (VIDEO)
Copyright Profimedia

Putujuća izložba "slučajnih mumija" zabrinula je meksičke zvaničnike nakon što su na jednoj od njih pronađeni znakovi života.

Mumije Guanahuata predstavljaju jedinstvenu kolekciju mumija iz 19. veka. Preminuli su slučajno mumificirani nakon što su bili sahranjeni u kriptama sa suvom zemljom, bogatom mineralima, u meksičkom mestu Guanahuatu.

Nije poznato zašto su se tela mumificirala, a ne raspala. Pojedini stručnjaci to objašnjavaju lokalnom klimom dok drugi kažu da su za to odgovorne grobnice.

Mumije su pronašli radnici groblja 1865. kada su uklanjali ostatke ljudi čije porodice nisu mogle da priušte održavanje grobova.

Ubrzo su postale poznate kao mumije iz Guanahuata, a izložene su u muzeju u tom gradu.

Nedavno, jedan broj njih je poslat na putujuću izložbu i bio je izložen krajem marta na sajmu turizma u Meksiko Sitiju. Samo tokom prvog dana ih je obišlo 5.000 ljudi.

Nacionalni institut antropologije i istorije Meksika izrazio je zabrinutost zbog izložbe jer nije dozvolio transport mumija niti su ispoštovana pravila njihovog održavanja i predstavljanja.

Stručnjaci su videli fotografije mumija i uočili su znake mogućeg rasta gljivica na jednoj od njih. Pojava znakova života na mumijama mogla bi da predstavlja zdravstvenu pretnju po ljude, a postoji i rizik da eksponati budu oštećeni.

Institut će analizirati mumije, navodi se u saopštenju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike