Rusi izvukli olupinu američkog drona MQ-9 "riper" iz dubina Crnog mora: "Dobili smo neprocenjive informacije"

10.04.2023

17:32

0

Autor: M. Vu.

Obaranje američkog MQ-9 "ripera" 14. marta u međunarodnom vazdušnom prostoru koji je leteo iznad anektiranog Krima izazvao je veliki diplomatski incident prošlog meseca

Rusi izvukli olupinu američkog drona MQ-9 "riper" iz dubina Crnog mora: "Dobili smo neprocenjive informacije"
Ilustracija - Copyright Foto: Printskrin/Tviter

Prema novom izveštaju, Rusija je možda dobila neke ključne obaveštajne podatke nakon što je izvukla olupinu američkog drona MQ-9 "riper" iz dubina Crnog mora.

Obaranje američkog MQ-9 "ripera" 14. marta u međunarodnom vazdušnom prostoru koji je leteo iznad anektiranog Krima izazvao je veliki diplomatski incident prošlog meseca.

 

 

Sada Moskva tvrdi da je uspela da izvuče "ugrađenu elektronsku opremu“ drona iz Crnog mora i da je dobila neprocenjive informacije o karakteristikama brojnih kritičnih radio-elektronskih komponenti MQ-9 "riper".

Šta je izvučeno iz vode?

Procenjeno je da je olupina drona potonula na dubinu do 900 metara (2.950 stopa) pre nego što ju je izvukao ruski tim za spasavanje iz dubokog mora.

Spaseni su multispektralni optronički sistem kupole AN/AAS-52, radarski sistem za površinsko izviđanje AN/API-8, sistem za razmenu podataka Link-16 i bezbedne telemetrijske i satelitske komunikacione stanice, navodi se u izveštaju "Svobodnaja presa".

Navodno su ostatke dronova ispitale specijalizovane ruske laboratorije, uključujući Centralni istraživački institut Vazdušno-desantnih snaga ruskog Ministarstva odbrane.

Profimedia
 

Rusija veruje da može da razvije tehnologiju za ometanje kako bi sprečila izviđačke bespilotne letelice MQ-9 "riper" da prosleđuju podatke satelitima, navodi se u izveštaju.

Prethodno je Rusija optuživala Ameriku da obaveštajne podatke koje prikuplja dronovima prosleđuje oružanim snagama Ukrajine.

Ruskim pilotima je bilo potrebno 900 kg kerozina 

Majori Sergej Popov i Aleksej Vavilov,su dobili vladine nagrade nakon što su srušili strateškog obaveštajca. I neka operacija ne izgleda lako: ovaj vazdušni manevar je bio težak poduhvat i donekle opasan. Zato su piloti dobili naređenja sasvim zasluženo.

Za ovaj podvig ruski piloti su dobili visoke državne nagrade.

"Žetnik" leti prilično sporo, pri čemu je vazdušno vozilo, koje je htelo da presretne, moralo da lebdi u krugu od 10-15 metara od UAV-a. Takvim manevrom vrlo je lako ući u zalet, a protivnički dron takođe aktivno pokušava da se umeša, s vremena na vreme odlazi u različitim pravcima.

Pre samog vazdušnog napada, posade aviona su posebno upale u izviđačke kamere i, koristeći pristupačne i razumljive znakove i manevre, zahtevale da se promeni kurs bespilotne letelice. Ali operateri su se pravili da ništa ne razumeju. Nakon toga je izabran način da se promeni kurs drona bacanjem avio goriva. Sumirajući, MK-9 Reaper je primio oko 900 kg kerozinske „kiše“, nakon čega je dezorijentisan i, uz gubitak kontrole, zaronio u vode Crnog mora.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike