Novinar Herš ponovo izazvao buru: Zelenski i njegov tim ukrali najmanje 400 miliona dolara američke pomoći!

13.04.2023

17:57

0

Autor: N.P.

Kijev već duže vreme dizel kupuje od Rusije, tvrdi američki novinar pozivajući se na dobro obaveštene izvore

Novinar Herš ponovo izazvao buru: Zelenski i njegov tim ukrali najmanje 400 miliona dolara američke pomoći!
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, i njegovi viši zvaničnici proneverili su najmanje 400 miliona dolara iz američkih fondova, objavio je poznati novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš.

Novac je bio namenjen nabavci dizela, a Ukrajinci su čak ovom prevarom kupovali gorivo i od samih Rusa, protiv kojih ratuju već više od godinu dana, tvrdi američki novinar.

Navodno, Kijev već duže vreme dizel kupuje od Rusije, a u okviru tog procesa uzima veće sume novca od SAD.

Prema nekim ranijim izveštajima, ruski energenti do Ukrajine stižu preko Bugarske i Letonije što znači da je ova baltička država narušila antiruske sankcije koje je nametnula EU.

Profimedia
 

Heršov izvor je nivo korupcije u Ukrajini uporedio sa situacijom koja je vladala u Avganistanu kada je postavljena proamerička vlada u Kabulu. Herš piše da se ministarstva u Kijevu takmiče u postavljaju "firmi paravana" kako bi izvozile oružje i municiju, a sebi profit strpali u džep. Za to vreme, iz Vašingtona su istakli da nemaju dokaza da oružje koje stiže sa Zapada u Ukrajinu završava na nekom drugom mestu.

Jedan obaveštajni izvor je Heršu pomenuo i sastanak koji se u januaru odigrao između Zelenskog i direktora CIA Vilijama Bernsa. Tada je Amerikanac, navodno, predstavio listu od 35 ukrajinskih generala i ministara za koje CIA zna da su korumpirani. Viši ukrajinski zvaničnici su se žalili i da Zelenski uzima velike sume novca koje idu generalima.

Zelenski je potom otpustio nekoliko članova vlade, čelnike regionalnih administracija i druge zvaničnike. Tada je Kijev tvrdio da je to deo antikorupcijske strategije.

Podsetimo, dugogodišnji novinar Simor Herš, poznat po raskrinkavanju masakra u Mi Laju u Vijetnamu, između ostalog, pokrenuo je veliku buru u februaru kada je objavio da iza sabotaže Severnog toka stoji administracija američkog predsednika Džoa Bajdena. Pozivajući se na dobro upućeni izvor, opisao je i kako je izgledala ta operacija kojom je gasovod uništen u septembru prošle godine.

Njegovi izvori krive državnog sekretara Entonija Blinkena i savetnika za državnu bezbednost Džejka Salivena za aktuelnu krizu u američkoj vladi jer očigledno postoji neslaganje između Bele kuće i obaveštajnih službi.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike