Pariz u plamenu! Zapaljena policijska stanica, na ulicama neredi jer je sud podržao Makronovu odluku o penzijama (FOTO/VIDEO)

14.04.2023

20:40 >> 22:39

0

Autor: M. Vu.

Uočene su brojne novinarske ekipe na ulicama Pariza gde se tenzije povećavaju iz minuta u minut

Pariz u plamenu! Zapaljena policijska stanica, na ulicama neredi jer je sud podržao Makronovu odluku o penzijama (FOTO/VIDEO)
Pariz u plamenu - Copyright Foto: Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Ustavni savet Francuske podržao je danas povećanje starosne granice za penziju sa 62 na 64 godine, odbacujući zahtev protivnika tog zakona da se raspiše referendum. U Parizu počele demonstracije protiv ove odluke.

Na hiljade demonstranata okupilo se ispred hotela de Vil u Parizu, a vatra gori na puno mesta u Parizu.

 

Učesnici protesta nosili su transparente na kojima je pisalo „klima gneva“ i „nema kraja štrajkovima dok se reforma ne povuče, prenosi Rojters.

Policija je blokirala ulicu Rivoli i koristila pendreke i suzavac.

Protesti su održani i u Renu, Lionu, Nici i drugim gradovima Francuske.

 

Večeras se pojavio snimak i iz Rena gde su demonstranti zaplili policijsku stanicu.

 


 

 

Protest se održava ispred gradske skupštine i počeli su nerede na ulicama.

 

 

Uočene su brojne novinarske ekipe na ulicama Pariza gde se tenzije povećavaju iz minuta u minut.

Postavljeni su posebni sigurnosni paravani visoki tri metra. 

 

 

Stotine studenata i srednjoškolaca okupilo se na protestu u blizini pariške Gare St Lazare u ranim poslepodnevnim satima.

Ranije danas, u Parizu, naoružana policija za nerede bila je u pripravnosti u blizini dobro čuvane zgrade Ustavnog saveta. Sve ulične demonstracije su zabranjene u toj oblasti, zatvorene su neke stanice metroa i postavljeni su tri metra visoki sigurnosni paravani, preneli su svetski mediji.

 


Sindikati i opozicija prethodno su upozorili da višemesečne burne rasprave i proteste zbog Zakona o penzijama, koji je vlada progurala kroz parlament bez glasanja zbog nedostatka većine, neće brzo nestati, čak i ako zakon dobije odobrenje Saveta.

- Makron mora da povuče zakon ili neće moći da upravlja ovom zemljom - rekla je u četvrtak Sofi Bine, nova liderka sindikata Se-Že-Te (CGT) upozoravajući na nove štrajkove.

Makron i njegova vlada nadaju se da će takav ishod obeshrabriti dalje proteste na ulicama koje predvode sindikati, a koji su ponekad postajali i nasilni.

- Zemlja mora da nastavi da ide napred, da radi i da se suoči sa izazovima koji nas čekaju - rekao je Makron ranije ove nedelje.

Liderka Narodnog pokreta Marin le Pen reagujući na odluku saveta, napisala je da ako je odlukom Ustavnog saveta zatvoren institucionalni sled, politička sudbina penzione reforme nije zapečaćena.

- Narod uvek ima poslednju reč, na njemu je da pripremi alternativu koja će poništiti ovu beskorisnu i nepravednu reformu - poručila je Le Pen na svom Tviter nalogu.

Francuska vlada najavila je da bi zakon trebalo da stupi na snagu od 1. septembra, a prema izveštaju "RIA Novosti", Makron bi novi zakon mogao da potpiše u naredna dva dana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike