Tunguska eksplozija: Misterija koja više od jednog veka okupira čovečanstvo - šta je to napravilo pustoš u Sibiru? (FOTO/VIDEO)

30.06.2023

06:56

0

Autor: I. P.

Sama eksplozija se čula do 1.000 km od epicentra, a seizmički talasi su dvaput obišli Zemljinu kuglu

Tunguska eksplozija: Misterija koja više od jednog veka okupira čovečanstvo - šta je to napravilo pustoš u Sibiru? (FOTO/VIDEO)
Tunguska_event - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1908. godine desio se događaj poznat kao Tunguska eksplozija.

U jutarnjim satima iznad šumskog područja u udaljenom delu istočnog Sibira dogodila se eksplozija koja je izazvala potpunu pustoš u okolini.

Iako se desila u veoma slabo naseljenom području, nekoliko očevidaca je opisalo pojavu velike vatrene kugle na nebu sjajne kao sunce. 

Sama eksplozija se čula do 1.000 km od epicentra, a seizmički talasi su dvaput obišli Zemljinu kuglu i bili su registrovani na seizmografima širom planete. 

Šumski pokrivač je goreo dva dana. Šuma je u centralnih 1.000 km² ispod eksplozije prosto spaljena, a čak do 50 km od epicentra drveće je bilo oboreno udarnim talasom. Prašina nastala ovim događajem je prekrila okolinu i bila atmosferskim strujanjima razneta oko celog sveta i izazivala je upečatljive zalaske sunca širom planete.

Usled ratnih godina u Rusiji prva naučna ekspedicija došla je u predeo eksplozije tek nakon 20 godina. 

Wikipedia
 

 

Ekspediciju je vodio Leonid Kulik. Nije bio pronađen nikakav udarni krater, niti delovi meteorita; potonje ekspedicije su ipak uspele da izvuku sitne čestice iz ostataka oborenih stabala i nalazi su pokazali da njihov sastav odgovara sastavu kamenih meteorita. Najverovatnije je eksploziju izazvao kameni meteorit prečnika oko 50 m, koji se raspao i sagoreo na visini od oko 8 km iznad površine.

Procenjuje se da je energija eksplozije bila 10-15 megatona, što je oko hiljadu puta više od eksplozije bombe bačene na Hirošimu.

Godine 1930, britanski astronom F. Dž. V. Vipl izneo je teoriju po kojoj je uzrok eksplozije bila mala kometa. Da je sadržala samo led i prah, potpuno bi izgorela prilikom ulaska u atmosferu, te ne bi ostavila nikakvog traga nakon eksplozije, što bi se uklopilo u događaje. To još pojačava i efeakt svetlećeg neba koje se videlo danima nakon eksplozije iznad Evrope. 

Ipak, brojne su kritike ove teorije, jer bi se takva vrsta komete dezintegrisala, pa je verovatnije da se radi o meteoru.

Wikipedia
 

 

Postoje i neki  fenomeni za koje se verovalo da imaju veze sa ovim slučajem. 

Ruski geolog Epifanov izneo je teoriju po kojoj je metan izašao iz tla i eksplodirao. 
Druge teorije, koje su više spekulativne i hipotetske prirode, govore o antimateriji koja je pala iz svemira, deuterijumu iz kometa koji je u dodiru sa atmosferom prouzrokovao prirodnu hidrogensku eksploziju, malu crnu rupu, pa čak i do toga da je NLO pao na zemlju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike