Misterije nestanka ove dece i danas izazivaju jezu: Neki od njih nisu pronađeni više od pola veka (FOTO)

27.03.2024

21:14

1

Mnoge od ovih priča čekaju svoj zaključak, a pitanje je da li će ga ikada dobiti

Misterije nestanka ove dece i danas izazivaju jezu: Neki od njih nisu pronađeni više od pola veka (FOTO)
Ilustracija - Copyright Pixabay

Potragu za Dankom Ilić (2), koja je nestala u utorak iz Banjskog Polja kod Bora, cela Srbija bez daha prati, nadajući se da će devojčica biti nađena.

Portal 24sedam pratio je u blogu uživo sva dešavanja iz sela i tok potrage u koju su se uključile sve moguće službe, a ovaj događaj podsetio je na nerešene misterije nestanaka dece širom sveta.

Nestanak Medlin Meken, ali ne i nade da je živa

Najpoznatiji slučaj nestale osobe na svetu, nestanak Medlin Meken, i dalje je nerešen skoro 17 godina kasnije.

Mala Medlin je nestala na odmoru na kom je bila sa roditeljima u Praja dea Luzu u Portugaliji 3. maja 2007.

Njena mama Kejt otkrila je da je nema kada je otišla da proveri decu oko 22 sata, nakon što su ona i suprug večerali sa prijateljima u obližnjem tapas baru.

Rašireno je verovanje da je Britanku oteo stranac iz porodičnog smeštaja, ali ostaje misterija da li je u pitanju bila planirana otmica, da li je provala pošla po zlu, ili je u pitanju nešto drugo.

Profimedia
Medlin Meken

Portugalska, britanska i nemačka policija do sada nisu uspele da optuže bilo koga za Medlinin nestanak.

Kejt i njen suprug Džeri nikada nisu prestali da se nadaju da će jednog dana pronaći Medi.

Međutim, nemački tužioci u istrazi insistiraju na tome da je Medlin mrtva i da su blizu rešenja slučaja.

Otkad su se u junu 2020. pojavili navodi da bi za nestanak devojčice mogao da bude odgovoran Kristijan Brukner, napredak u istrazi je spor.

Brukneru se trenutno sudi za nekoliko seksualnih zlostavljanja. Optužen je za tri silovanja i dva napada u slučajevima koji se odnose na pet žena i devojčica starosti između 10 i 80 godina.

Deca Bomont nestala su pre 56 godina

Džejn, Arna i Grant Bomont su deca koja su nestala davne 1966. godine tokom Dana Australije. Oni su tada imali devet, sedam i četiri godine.

Kako se navodi, njih troje su bili na plaži Glenelg u blizini njihovog doma u gradu Adelejdu, a plan je bio da se vrate kući autobusom u dva sata posle podne. Kako ih nije bilo do pola osam uveče, zabrinuti roditelji su pozvali policiju.

Istragom su detektivi saznali da su deca viđena na plaži sa visokim, plavokosim muškarcem, a kasnije i u prodavnici gde su kupila hranu. Ono što je bilo čudno jeste to što njih troje nisu dobili novac od roditelja ni za kakvu kupovinu.

 

 

Kao i uvek u ovakvim slučajevima, javljali su se razni "stručnjaci", a roditelji su dobijali i pisma sa svih strana sveta.

Holandski parapsiholog Žerar Kroaset je tvrdio da treba da se istraže kanalizacione cevi, jer je smatrao da se tu nalaze tela dece. Policija je pod pritiskom javnosti obavila istragu, koja nije donela rezultate.

Jedno od pisama koje su dobili glasilo je:

- Vaša deca su živa. O njima se dobro brine jedna starija gospođa koja jako loše govori engleski.

Njihovi roditelji, Džim i Nensi, razveli su se pod pritiskom javnosti i od tuge za nestalom decom. Iako su stručnjaci uvereni da su deca odavno mrtva, njihovi roditelji nikada nisu gubili nadu. Nažalost, Nensi je preminula 16. septembra 2019. godine u domu za stare. Džim i dalje živi u Adelejdu.

Nagrada od milion dolara i dalje je aktuelna i biće dodeljena osobi koja donese relevantne podatke o tome šta se desilo deci Bomont.

Ben Nidam i teorija "žutog automobila"

Ben, dečak iz Engleske, nestao je 24. jula 1991. godine na grčkom ostrvu Kos. Tada je imao nepune dve godine. Prvobitna potraga za njim nije dala nikakve rezultate, te se smatralo da je otet.

Profimedia
Ben Nidam

Iako su do policije dolazile razne informacije o tome gde se nalazi Ben, koji bi danas imao 33 godine, on nije pronađen.

Oktobra 2012. godine policija Južnog Jorkšira rešila je da istraži tragove koji su se pojavili, a koji su sugerisali da je Bena slučajno ubio i zakopao radnik na gradilištu koji je radio u blizini kuće gde je dečak poslednji put viđen.

Engleska i grčka policija preduzele su opsežno iskopavanje ruševina. Ono čemu su se nadali jeste da će pronaći igračku, žuti automobil marke "Dinky", koja bi mogla biti ključ za pronalazak Bena, ali rezultata nije bilo.

Septembra 2016. godine policija se vratila na grčko ostrvo i nastavila potragu. Tada je pronađena igračka automobila koju su četiri godine ranije tražili, a za koju se smatralo da je pripadala Benu. Međutim, britanska policija je 2018. godine otkrila da krv koja je pronađena na igrački nije Benova.

Tokom godina, veliki broj mladića je testiran, jer se verovalo da su baš oni Ben. Nažalost, nijedan nije bio on.

Aša Digri "pobegla od kuće"?

Kada je imala samo devet godina, Aša Digri je nestala i od tada joj se gubi svaki trag. Veruje se da je devojčica u ranim jutarnjim satima 14. februara 2000. godine, iz nepoznatih razloga, spakovala svoju torbu sa knjigama, izašla iz porodične kuće i krenula auto-putem broj 18 u Severnoj Karolini.

Kako su opisali svedoci, tada je padala jaka kiša i duvao je vetar, a nju je videlo nekoliko vozača. Kada ju je jedan od njih spazio i počeo da joj prilazi, Aša je skrenula s puta i otrčala u šumarak.

Ujutro su njeni roditelji shvatili da je nestala i odmah su pozvali policiju. Intenzivna potraga, koja je počela istog dana, dovela je do toga da su pronađene neke njene stvari u blizini mesta gde je poslednji put viđena.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @homicidesandspiritguides

 

Godinu i po kasnije, njena torba, i dalje neotvorena, iskopana je u blizini auto-puta broj 18. Na mestu gde je otrčala u šumu sada stoji bilbord s molbom za pomoć da Aša bude pronađena.

Njena porodica svake godine organizuje šetnju od njihove porodične kuće do bilborda kako bi skrenula pažnju na ovaj slučaj.

Iako je prvobitno izgledalo kao da je devojčica pobegla od kuće, istražitelji nisu mogli da pronađu nijedan razlog zbog kog bi to uradila. U prilog tome govori i činjenica da je, u tom trenutku, bila mlađa od mnoge dece koja beže od kuće. Postojale su spekulacije da je zapravo oteta, a ovaj slučaj privukao je pažnju javnosti širom Amerike. 

Njeni roditelji su tokom godina gostovali u mnogim emisijama kako bi privukli pažnju javnosti na slučaj nestanka njihove ćerke. Njena majka je 2013. godine izjavila da je interesovanje za taj slučaj u tom trenutku bilo znatno manje, te da smatra da je to zbog toga što je njihova ćerka Afroamerikanka.

FBI se 2015. godine priključio vlastima u Severnoj Karolini, kada je slučaj ponovo otvoren, a ponuđena je i nagrada za informacije koje bi mogle da pomognu u rešavanju slučaja.

Petnaest meseci kasnije FBI je izdao saopštenje da ima mogući novi trag. Naime, oni su otkrili da postoji mogućnost da je Aša viđena kako ulazi u tamnozeleni automobil, ali nisu bili sigurni koja marka je u pitanju.

Do danas nijedan trag nije doneo rezultate.

Viralni video na TikToku povezan sa slučajem Sofije Huarez

Četvorogodišnja Sofija nestala je 2003. godine, samo dan pre nego što će proslaviti peti rođendan, a u njenom slučaju je prvi put korišćen sistem "Amber alert" u državi Vašington. 

Sofija je živela sa majkom, bakom, dečkom njene bake i šestoro tetaka i ujaka. Njen otac nije želeo ništa da ima sa njenom majkom i tvrdio je da Sofija nije njegova ćerka.

Kako se navodi, Sofija je bila u kući i igrala se sa ujakom, kada je dečko njene bake pitao sve njih da li neko želi da krene u prodavnicu sa njim.

Sofija je u poslednjem trenutku odlučila da pođe, ali je on nije razumeo i napustio je kuću pre nje. Sofija je za to vreme razgovarala sa majkom, od koje je tražila novac kako bi kupila nešto u radnji.

 

 

Poslednji put ju je videla upravo majka, u trenutku kada je devojčica izlazila iz kuće. Kada se dečko njene bake vratio kući i razgovarao sa majkom devojčice, shvatili su da je došlo do loše komunikacije i krenuli su da je traže. Policija je ubrzo kontaktirana.

Nakon obavljenih razgovora sa članovima porodice, policija je krenula u potragu za Sofijom, a ubrzo je njen slučaj počeo da se tretira kao otmica. Tada je iskorišćen "Amber alert" i cela država je znala ko je Sofija Huarez.

Nekoliko godina kasnije Sofijina majka Marija preselila se u Kaliforniju. Polovinom 2008. godine rodila je još jedno dete. Marija je preminula 10. januara 2009. godine usled zdravstvenih komplikacija, skoro šest godina od nestanka ćerke. Porodica je izjavila da nikad nije gubila nadu da će se Sofija pojaviti.

U martu prošle godine policija iz mesta u kom je živela Sofija napravila je veb-sajt posvećen isključivo njoj i njenom nestanku, gde, između ostalog, postoji i opcija da ljudi pošalju relevantne informacije koje bi pomogle da se otkrije šta joj se dogodilo.

Postojale su razne teorije o tome šta se dogodilo Sofiji, a jedna od njih bila je da ju je oteo dečak koji bi u tom trenutku imao između 11 i 14 godina, a koji ju je ugurao u kombi bez prozora. Svedok je tada rekao da je Sofija plakala, dok se dečak glasno smejao. Njena majka je, u vreme Sofijinog nestanka, izjavila da je njena ćerka bila stidljiva, te da ne bi otišla ni sa kim koga ne poznaje. 

TikTok video koji se pojavio u maju prošle godine doveo je policiju do novih tragova. Korisnik ove mreže naišao je na video i obavestio policiju. Kako se navodilo, u videu je bila mlada devojka u Meksiku koja liči na Sofiju.

Video je snimljen u martu u Kulikanu, gde je jedna osoba s TikToka intervjuisala devojku na španskom. Kada je upitana koliko ima godina, rekla je da ima 22 i da mrzi rođendane. Onda je rekla da bi volela da porazgovara sa svojom porodicom zato što neki ljudi kažu da je oteta, a ona ne zna odakle je.

Pre nekoliko meseci devojka sa viralnog snimka je napokon locirana i urađen je DNK test. Ispostavilo se da to nije Sofija.

Postoji teorija da je Sofija i dalje živa, ali da je nepoznata osoba drži protiv njene volje.

Jeziva sudbina Timotija Picena

Šestogodišnjeg Timotija Picena je 11. maja ujutro otac Džejms odvezao u školu u gradu Orora u Ilinoisu, gde su živeli, da bi ubrzo potom njegova majka Ejmi došla po njega i slagala kako mora da ga uzme zbog porodične situacije.

Ona je sa sinom otišla do auto-mehaničarske radnje, odakle je radnik nju i sina odvezao u zoološki vrt. Ejmi i Timoti su došli po svoj automobil nekoliko sati kasnije, potom prespavali u motelu, a sutradan otišli u "Kalahari rizort" u Vinskonsinu, državi koja se nalazi južno od Ilinoisa.

Snimci sigurnosnih kamera pokazali su da su majka i sin bili zajedno u 10 ujutru narednog dana, 13. maja, kada su se odjavili iz rizorta. To je bio poslednji put da je Timoti viđen.

Tog istog dana, nekoliko sati kasnije, Ejmi je pozvala svoju svekrvu i brata svog muža kako bi im rekla da su Timoti i ona dobro i da nisu u opasnosti. Ono što je čudno jeste da nije pozvala supruga, koji je pokušavao da ih pronađe od trenutka kada je došao po sina u školu, dva dana ranije, kada su mu saopštili da je njegova supruga odvela dečaka.

Profimedia
 

Tog 13. maja uveče Ejmi je viđena u prodavnici, gde je kupila olokvu, papire i kovertu. Nešto kasnije bila je u prodavnici brze hrane, ali bez Timotija. U 11 uveče te večeri prijavila se u hotel gde je, te noći ili jutra, oduzela sebi život tako što se nagutala antihistamina i prerezala vene.

Njeno telo je u podne pronašao radnik hotela, a pored je stajala poruka. U njoj se Ejmi izvinila zbog haosa koji je napravila, te napisala da Timoti nikada neće biti pronađen, ali da je siguran sa ljudima koji će brinuti o njemu.

Policija je potom pronašla nož kojim je Ejmi sebi prerezala vene i utvrđeno je da je na njemu bila samo njena krv. Ono što ih je zabrinulo jeste količina krvi na mrlji pronađenoj u autu, a koja je pripadala Timotiju.

Međutim, jedan od članova porodice je istakao da je moguće da je to bilo zato što je Timotiju ranije tog meseca curila krv iz nosa baš u tom automobilu. 

Ejmin telefon nije bio pored nje, ali je pronađen dve godine kasnije. Međutim, nije dao nikakve nove tragove.

Osam godina nakon Timotijevog nestanka, policiji u Kentakiju je prijavljen tinejdžer koji je lutao ulicama. Kada su ga pronašli, on je bio uzrujan i pogubljen, te rekao da se zove Timoti. 

Međutim, već sledećeg dana utvrđeno je da to nije bio Timoti Ficen, već Brajan Majkl Rini, koji je mesec dana pre toga izašao iz zatvora. Njegov brat je otkrio da Brajan boluje od mentalnih bolesti i da mu je dijagnostikovan bipolarni poremećaj. Osuđen je na dve godine zatvora kada je priznao da je želeo da izvrši krađu identiteta u nameri da izvrši prevaru.

Džejms Ficen smatra da je njegov sin i dalje živ.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike