Američki ponos beži s fronta u Ukrajini: Tenkovi "abrams" se povlače zbog straha od ruskih dronova

26.04.2024

12:34

0

Bespilotne letelice ugrozile su mnogo hvaljeno oružje

Američki ponos beži s fronta u Ukrajini: Tenkovi "abrams" se povlače zbog straha od ruskih dronova
Copyright Printscreen Telegram/АРХАНГЕЛ СПЕЦНАЗА Z

Ukrajina je privremeno povukla američke tenkove "abrams M1A1" s fronta zbog sve veće ranjivosti na bespilotne letelice, prema izveštaju agencije AP koja se poziva na američke vojne izvore.

Sjedinjene Američke Države su nakon dugotrajnih zahteva Ukrajine u januaru prošle godine pristale da pošalju 31 tenk ovog tipa.

Ukrajinski zvaničnici su tvrdili da su ovi tenkovi, čija je vrednost oko deset miliona dolara, imali ključnu ulogu u probijanju ruskih linija. Međutim, promene na bojnom polju, posebno usled sveprisutnosti bespilotnih letelica i razvoja "dronova lovaca" i "dronova ubica", značajno su uticale na situaciju.

Tenkovi su postali izloženi napadima dronova i redovno su napadani. Od 31 američkog tenka, već pet je izgubljeno u ruskim napadima.

Očekivana ukrajinska protivofanziva je "zapela", a raspoređivanje "abramsa" se smatralo ključnim korakom za probijanje ruske odbrane. Međutim, Ukrajina ih je koristila samo ograničeno, a američki stil kombinovanih operacija nije bio uobičajen u ukrajinskim strategijama, tvrdi neimenovani zvaničnik Pentagona.

Profimedia
 

Nedavno povlačenje iz grada Avdejevke, koji je bio poprište dugotrajnih sukoba, rezultiralo je gubitkom nekoliko tenkova, prema Pentagonu.

Rasprostranjenost bespilotnih letelica na ukrajinskom frontu znači da je skoro nemoguće kretati se bez straha od otkrivanja.

Trenutno su američki tenkovi povučeni s prvih linija fronta, dok će SAD nastaviti da rade s Ukrajinom na razvoju novih taktika, izjavio je potpredsednik Združenog štaba, admiral Kristofer Grejdi, zajedno s još jednim anonimnim zvaničnikom Pentagona.

- U kontekstu ovakvog ratovanja masovno korišćenje oklopnih vozila u okruženju punom bespilotnih letelica može biti izuzetno rizično - istakao je Grejdi za AP, naglašavajući da su tenkovi i dalje važno oružje, ali da je potrebno razviti nove strategije u saradnji s Ukrajincima i ostalim partnerima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike