Vodio Belu armiju protiv boljševika i do kraja bio veran monarhiji: Na današnji dan rođen admiral Aleksandar Kolčak

16.11.2022

07:30

0

Autor: M. I.

Posle nekoliko decenija u Rusiji je pokrenut postupak za Kolčakovu rehabilitaciju

Vodio Belu armiju protiv boljševika i do kraja bio veran monarhiji: Na današnji dan rođen admiral Aleksandar Kolčak
Aleksandar Kolčak - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1874. godine rođen je ruski admiral Aleksandar Vasiljevič Kolčak, jedan od vođa Bele garde i predsednik privremene belogardejske vlade u Sibiru. 

Kolčak je rođen u Sankt Peterburgu, kao sin mornaričkog oficira. Završio je pomorsku školu, nakon koje je služio u Petrogradu, Vladivostoku i Kronštatu. Pored toga je učestvovao i u Tolovoj polarnoj ekspediciji 1900. i bio vođa jedne od dve grupe.

Wikipedia
Aleksandar Kolčak

Za vreme Rusko-japanskog rata Kolčak je prekomandovan 1904. u Port Artur. Komandovao je krstaricom i za zasluge je odlikovan. Kako se produžila opsada luke postao je komandant kopnene vojske. Kasnije je ranjen i zarobljen, ali je zbog lošeg zdravlja oslobođen pre kraja rata. 

Kolčak je postao jedan od onih koji su modernizovali rusku vojsku. Bio je u pomorskom štabu od 1906. i pridružio se baltičkoj floti.

Najmlađi ruski viceadmiral

Unapređen je avgusta 1916. u viceadmirala, kao najmlađi viceadmiral u ruskoj mornarici i postavljen za komandanta Crnomorske flote. Glavni zadatak je bio da bude podrška kopnenim operacijama vojske generala Nikolaja Judeniča protiv Osmanskog carstva. Osim toga imao je zadatak da se suprotstavlja pretnji podmornica i da planira invaziju Bosfora. 

Wikipedia
Aleksandar Kolčak

Kolčakova flota je veoma uspešno potapala turske brodove. Pošto nije bile drumske veze između ugljenokopa u istočnoj Turskoj i Konstantinopolja napadi ruske flote izazvali su velike probleme Turskoj. Tokom 1916. zajedničkim kopneno-pomorskim napadom ruska crnomorska flota je pomogla da se osvoji Trabzon. 

Revolucija i izbor za predsednika vlade

Posle Februarske revolucije, Crnomorska flota je utonula u haos, a Kolčaka su smenili u junu 1917. godine. 

Kada je izbila Oktobarska revolucija, Kolčak je bio u Japanu. Ponudio je Britancima da se bori u njihovoj armiji, ali su oni to odbili smatrajući da je da je korisniji ako pobedi boljševike i vrati Rusiju na stranu saveznika. Kolčak se vratio u Omsk, gde je pristao da postane ministar bele sibirske vlade.

Wikipedia
Aleksandar Kolčak

U novembru 1918, nepopularna regionalna sibirska vlada je svrgnuta u državnom udaru. Posle toga Kolčak je tajnim glasanjem izabran za predsednika vlade. 

Početni uspesi

U početku je Bela garda pod njegovom komandom imala uspeha. Kolčak je imao 110.000 vojnika, a boljševici 96.000. Britanci su dobro opremili Kolčakovu vojsku, pa je ona u martu 1919. zauzela Ufu i odatle je napredovala prema Kazanju i približavala se Samari na Volgi. 

Pobune protiv boljševičke vlasti u Simbirsku, Kazanju, Vjatki i Samari pomagali su naporima Bele garde. Novoformirana Crvena armija nije se pokazala sprema za borbu i konstantno su se povlačili. Dozvolili su Belima da napreduju do linije od Glazova do Orenburga i Uralska. Kolčak je držao teritorije od 300.000 km² sa 7 miliona ljudi. 

Wikipedia
Aleksandar Kolčak

U aprilu 1919, boljševici su bili jako zabrinuti, pa su odupiranje Kolčaku postavili kao glavni prioritet. Sa dolaskom proleća pokazalo se da je Kolčakova vojska stvorila jako udaljene borbene linije, koje su napredovale znatno dalje od mogućih linija snabdevanja. Nastali su logistički problemi snabdevanja. Crvena armija je sa druge strane mobilisala novu vojsku protiv Kolčaka.

Porazi

Kada se Crvena armija reorganizovala brzo je pobedila Kolčaka. Kontranapadi crvenih su usledili u aprilu 1919. godine. Crvena armija je zauzela Ufu 9. juna, a zatim je Mihail Tuhačevski probio liniju belih na Uralu. Posle toga crveni su brzo napredovali i zauzeli su Čeljabinsk 25. jula 1919. godine. 

Beli su uspeli da uspostave liniju oko Tobola i tu su privremeno zaustavili crvene. Tu su držali front do oktobra. Stalan gubitak ljudstva nisu mogli da nadoknade za razliku od crvenih, koji su dobili pojačanja i sredinom oktobra su probili front belih kod Toboljska. 

Wikipedia
Aleksandar Kolčak

Do novembra beli su se povlačili prema Omsku u neredu. Kolčak je počeo da gubi i međunarodnu pomoć, pa su se čak i Britanci, koji su ga sve vreme podržavali, počeli više oslanjati na Denjikina. Beli su napustili Omsk 14. novembra 1919, pa su ga crveni zauzeli bez ozbiljnijeg otpora. 

Krajem decembra Irkutsk je pao u ruke levih, a jedna od njihovih prvih akcija je bila da smene Kolčaka. Kada je Kolčak 4. januara 1920. čuo za to objavio je svoju ostavku i rekao je da predaje svoju poziciju Denjikinu, a vojsku predaje atamanu G. Semjonovu. 

Zarobljavanje i smrt

Po svemu sudeći, Česi koji su bili umešani u građanski rat su obećali Kolčaku slobodan prolaz do britanske vojne misije u Irkutsku. Umesto toga predali su ga levičarskim vlastima Irkutska 14. januara 1920. godine, a one 20. januara boljševicima. Bela armija pod komandom Vladimira Kapela je krenula prema Irkutsku da ga spase, ali po naredbi iz Moskve streljan je 7. februara 1920, a telo mu je bačeno u reku. Kada su Beli saznali za smrt Kolčaka odustali su od Irkutska. Crvena armija je tek 7. marta 1920. ušla u Irkutsk.

Wikipedia
Aleksandar Kolčak

Kolčak nije bio sposoban da pravi strateške planove ili da koordinira aktivnost sa drugim belim generalima. Kao diplomata nije uspeo da uveri potencijalno prijateljske države kao što su Finska, Poljska i baltičke države da se pridruže ratu protiv boljševika. Nije uspeo da dobije diplomatsko priznanje od nijedne države, čak ni od Engleske.

Posle nekoliko decenija u Rusiji je pokrenut postupak za Kolčakovu rehabilitaciju. Regionalni vojni sud je 1999. godine odbio rehabilitaciju u dva navrata. Vrhovni sud je takođe odbio rehabilitaciju 2001. i 2004. Ustavni sud Rusije je vratio slučaj na ponovno saslušanje. Uprkos tome danas stoje spomenici admiralu Kolčaku, u Irkutsku i Sant Peterburgu, a postoji i Kolčakovo ostrvo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike