Bes u Ekvadoru: Inflacija i rast cena goriva uzimaju maha, a proteste predvodi grupa koja je već srušila tri predsednika (FOTO/VIDEO)

23.06.2022

19:14

0

Autor: N. Pavlović

U prestonici Kitu već nema dovoljno hrane i goriva

Bes u Ekvadoru: Inflacija i rast cena goriva uzimaju maha, a proteste predvodi grupa koja je već srušila tri predsednika (FOTO/VIDEO)
ekvador3 - Copyright AP Photo/Dolores Ochoa

Nasilni protesti u Ekvadoru su već odneli najmanje tri života, a čitava zemlja je paralisana već 11 dana.

Demonstranti su ustali protiv ekonomske politike predsednika Giljerma Lasa, ali je vlada odbila njihove uslove za uspostavljanje dijaloga.

U prestonici Kitu već nema dovoljno hrane i goriva, a tokom protesta su izbijali veliki okršaji sa policijom.

Proteste predvodi Konfederacija autohtonih naroda Ekvadora (CONAIE) koja je zahtevala da se cene benzina smanje za 45 centi po galonu, ali i da se ograniče cene poljoprivrednih proizvoda i obezbedi veći budžet za obrazovanje. Protesti su 14. juna počeli mirnim blokadama puteva, ali je uskoro zbog nasilja Laso proglasio vanredno stanje u šest provincija.

AP Photo/Dolores Ochoa
 

Vođa Indijanaca Leonidas Iza je, između ostalog, zatražio da se ukine vanredno stanje i da se vojska i policija povuku sa mesta gde se demonstranti okupljaju u Kitu.

Međutim, zvaničnici su naveli da ne može da se ukine vanredno stanje jer bi "prestonica ostala neodbranjena".

- Ovo nije vreme za postavljanje novih uslova, nije vreme da se traže veći zahtevi, već je vreme da se sedne i razgovara, već je prošlo 10 dana. Ne možemo više da čekamo, prestonica ne može više da čeka, kao ni zemlja - rekao je ministar Fransisko Himenez.

Građani su pokretali marševe zbog cena goriva i prošlog oktobra, ali su ovi protesti mnogo ozbiljniji. Na Lasu je veliki pritisak da poboljša ekvadorsku ekonomiju i poveća zaposlenost.

Demonstranti su ovoga puta bili naoružani pištoljima, kopljima i eksplozivima, a u gradu Puju je spaljena i policijska stanica, kao i nekoliko policijskih vozila. Bilo je pokušaja upada u banke i napada na civile.

- Ne možemo da garantujemo bezbednost u Puju, spalili su čitavu policijsku infrastrukturu i ulaz u grad je pod opsadom - rekao je ministar unutrašnjih poslova Patrisio Kariljo.

Lideri indijansko-amazonskih zajednica su u saopštenju naveli da osuđuju vandalizam u Puju, a bezbednosne snage su optužili da pogoršavaju nasilje u gradu.

Demonstrant Marselino Vilja (38) je stradao kada ga je u glavu pogodio kanister suzavca. Policija je, u odbrani, saopštila da je preminuo od medicinskog stanja koje se dogodilo "u kontekstu demonstracija".

Kako se navodi, povređeno je oko 100 ljudi, a 94 civila su uhapšena do sada. Najmanje 117 policajaca i vojnika je povređeno.

Ko protestuje?

Ekvador je zahvatila nova politička kriza u jeku rastuće inflacije, cena goriva i nezaposlenosti, što su problemi koji sve više pogađaju ceo svet.

Demonstracije su prvo bile koncentrisane u severnom regionu Pičinče, gde se nalazi i Kito, i susednom Kotopaksiju i Imbaburi. U većini od 24 provincija, koliko ih ima u ovoj zemlji, izbili su protesti.

Uvođenjem vanrednog stanja, država je ograničila slobodno kretanje i dobila ovlašćenja da uvede "progresivnu upotrebu sile".

CONAIE, grupa osnovana 1986, okuplja indijanske zajednice ove južnoameričke zemlje, a i ovoga puta su predvodnici protesta.

Vođa organizacije, Leonidas Iza, već je jednom uhapšen, 15. juna, zbog optužbi da je paralisao javni saobraćaj blokiranjem puta i pozivanjem da se protesti radikalizuju. Pušten je istog dana.

Iza (40) je 2019. godine proglašen vođom protesta kada je organizovao demonstracije poljoprivrednika zbog rasta cena goriva nakon vladinih mera koje je uveo tadašnji predsednik Lenjin Moreno. Tada je u neredima poginulo 11 ljudi, a više od 1.000 je bilo povređeno zbog čega je Moreno odustao od smanjenja cena goriva.

Iza je sada pozvao Lasa da sasluša zahteve građana i predložio mu je da "upotrebi svih pet čula kako bi razumeo stvarnost većine ekvadorskog naroda".

- Živimo u krizi i... ne možemo više to da trpimo - rekao je.

AP Photo/Dolores Ochoa
Leonidas Iza (u sredini)

Osim toga, demonstracijama su se pridružili sindikati radnika i studenti.

U Kitu je na snazi policijski čas.

Šta traže?

Jedan od glavnih zahteva upućenih vlastima jeste da se kontrolišu cene goriva. Brojke su od 2020. godine počele značajno da rastu.

Cena dizela je skoro udvostručena sa jednog dolara po galonu (oko 3,8 litara) na 1,9 dolara, a benzin je skočio sa 1,75 na 2,55 dolara.

Demonstranti zahtevaju i zaštitu domorodačkih teritorija kao i veće izdatke na ključne oblasti.

Organizacija CONAIE je vlastima predala zahteve u 10 tačaka: smanjenje cena goriva, postavljanje moratorijuma od godinu dana porodicama za otplatu dugova, garancija zapošljavanja i radničkih prava, da postoje pravedne cene proizvoda, da se ne eksploatišu rude indijanskih teritorija, da se poštuju svačija prava, da se ne privatizuju strateške usluge, da se razvijaju politike koje ograničavaju cene, da se obezbedi veći budžet za zdravstvenu zaštitu i obrazovanje i da se preduzmu koraci kako bi se poboljšala bezbednost.

Zanimljivo je da je organizacija bila zaslužna za okončanja tri predsednička mandata od 1997. do 2005.

Kako je vlast odgovorila?

Kako bi umirio demonstrante, Laso je najavio mesečne subvencije za najsiromašnije porodice. Vlada je obećala i da će oprostiti određena dugovanja i da će pomoći malim i srednjim poljoprivrednicima prepolovljenim cenama đubriva.

Laso je obećao i veći budžet za obrazovanje indijanskih zajednica.

Kada je reč o cenama goriva, vlasti su kazale da neće biti poskupljenja dizela, gasa i benzina.

Ekvador je zemlja prožeta trgovinom drogom i nasiljem, a teško je pogođena inflacijom i nezaposlenošću, naročito usled pandemije koronavirusa. Prema zvaničnim podacima, ekonomija zbog protesta gubi oko 50 miliona dolara dnevno, ne računajući proizvodnju nafte, što je glavni izvozni proizvod ove države.

AP Photo/Dolores Ochoa
 

Državna naftna kompanija "Petroecuador" je prijavila da je izgubljeno 64.300 barela nafte. Osim toga, demonstranti su u pojedinim provincijama okupirali nekoliko izvora nafte i zaustavili proizvodnju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike