Šri Lanka podigla cene goriva: Očekuje se još veći haos u zemlji koju je progutala ekonomska kriza

24.05.2022

07:20

0

Inflacija će se još više pogoršati, smatraju ekonomisti

Šri Lanka podigla cene goriva: Očekuje se još veći haos u zemlji koju je progutala ekonomska kriza
šri lanka - Copyright AP Photo/Eranga Jayawardena, File

Šri Lanka je danas podigla cene goriva i transporta u nastojanju da podupre državne finansije i da se izbori s razarajućom ekonomskom krizom, ali će to povećanje, prema oceni Rojtersa, bez sumnje pogoršati galopirajuću inflaciju, barem kratkoročno.

Ministar energetike Kančana Vijesekera napisao je na Tviteru da će cene benzina biti veće za 20-24 posto, dok će cene dizela porasti za 35-38 procenata, i da odluka odmah stupa na snagu.

- Vlada je, takođe, u skladu sa tim, odobrila reviziju cena prevoza i drugih usluga - dodao je on.

Tanjug/AP Photo/Eranga Jayawardena
 

Vijesekera je naveo da će ljudima biti preporučeno da rade od kuće "radi smanjenja potrošnje goriva i upravljanja energetskom krizom" i da će zaposleni u javnom sektoru raditi u kancelarijskom prostoru samo po nalogu šefova ustanova.

Poskupljenja goriva i transporta preliće se na cene hrane i druge robe, kažu ekonomisti. Dodaju, međutim, da je ta mera neophodna kako bi se popunila ogromna "rupa" u državnim prihodima, pri čemu se slažu da će ona kratkoročno biti vrlo bolna.

Godišnja inflacija u toj ostrvskoj državi porasla je na rekordnih 33,8 odsto u aprilu sa nivoa od 21,5 posto u martu, prema vladinim podacima objavljenim u ponedeljak.

Tanjug/AP Photo/Eranga Jayawardena
 

Šri Lanka proživljava najgoru ekonomsku krizu od sticanja nezavisnosti. Akutna nestašica deviza zaustavila je uvoz, zbog čega je zemlja ostala bez goriva, lekova i trpi nestašicu struje.

Finansijske nevolje Šri Lanke su nastale usled pandemije kovida 19 koja je pogodila ekonomiju oslonjenu u velikoj meri na turizam. Rasplamsavanju krize doprineo je rast cena nafte i populistička odluka o smanjenju poreza koju je donela vlada predsednika Gotabaje Radžapakse i njegovog brata Mahinde, koji je ovog meseca podneo ostavku na mesto premijera.

Dananat Fernando, analitičar u istraživačkom centru Advokejt Institut sa sedištem u Kolombu, kaže da su cene benzina porasle za 259 odsto od oktobra prošle godine, a dizela za 231 odsto.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike