Oteta je sa 200 učenica: Dok su druge dočekane kao zvezde posle oslobađanja, za nju je sve drugačije (VIDEO)

21.04.2022

07:16

0

Ceo svet je bio zaprepašćen tog 14. aprila 2014. godine

Oteta je sa 200 učenica: Dok su druge dočekane kao zvezde posle oslobađanja, za nju je sve drugačije (VIDEO)
čibok - Copyright Profimedia

Hasana Adamu je srećna što je konačno kod kuće sa svojom porodicom, nakon što su je pre osam godina kidnapovali džihadisti Boko Harama.

Ceo svet je bio zaprepašćen kada je 14. aprila 2014. oteto više od 200 učenica iz njihovih spavaonica u školi u Čiboku, na severoistoku Nigerije. Kidnapovane su usred noći.

Hasana, tada 18-godišnjakinja, zajedno sa još dve devojke vratila se kući tek ovog januara, čime je broj oslobođenih učenica premašio 100.

Od 2016. do 2018, tri devojke su pronađene u šumi Sambisa gde se kriju militanti Boko Harama, a  njih 103 su oslobođene u pregovorima sa nigerijskom vladom.

Njihov povratak kući bio je ispraćen širom sveta, a predsednik Muhamadu Buhari ih je pozvao da ga posete u prestonici Nigerije Abudži. Narednih nekoliko meseci, devojke su boravile u vladinom smeštaju pri Ministarstvu za pitanja žena u Abudži, gde su podvrgnute programima rehabilitacije, uključujući medicinsku i psihološku negu.

Bila su im obezbeđena tri obroka dnevno, odeća i uređaji poput laptopa i mobilnih telefona. Posećivali su ih međunarodni zvaničnici, a među njima je bila i dobitnica Nobelove nagrade za mir Malala Jusufzai, kojoj su talibani pucali u glavu jer se zalagala za to da devojčice idu u školu.

Četiri godine kasnije, država i dalje pomaže devojke iz Čiboka, međutim, Hasana kaže da ona nije doživela isti tretman.

"Da li je to zato što sam udata?"

- Devojke iz škole su mi rekle da država brine o njima. Rekle su mi kako su boravile u Abudži pre nego što su se vratile u školu - rekla je Hasana, koja se sa nekadašnjim drugaricama čula telefonom nakon što je oslobođena.

- Da li je to tako zato što smo ostale toliko dugo zarobljene ili zato što smo udate? Možda zato vlada neće da se pobrine za nas - dodala je.

Hasana je bila primorana da se uda za borca Boko Harama nakon dve godine zarobljeništva. Njen muž bio je među militantima koji su se predali nigerijskim vlastima prošle godine, posle velike antiterorističke operacije. Nigerijska vojska je saopštila da se samo tokom jedne nedelje ovog marta predalo oko 7.000 džihadista.

Hasana i njen muž su proveli oko pet meseci u Majdugiriju, u nigerijskoj državi Borno, u odvojenim kampovima za "pokajnike" Boko Harama i njihove žene.

Nakon toga je sa dvoje dece vraćena u Čibok svojim roditeljima, dok se militant vratio svojoj porodici u grad Banki.

- To nije pravi brak. Želim bolji život za sebe i svoju decu. Neću mu se nikada vratiti - navela je ona.

Druge dve devojke, Rut Ngaladar i Halima Ali Maijanga, takođe su otišle od svojih "muževa".

- Puštene su sa decom i poslate kućama bez ičega. Ove tri devojke se mnogo muče - rekao je Jakubu Nkeki, predsednik Udruženja roditelja nestalih devojaka.

AP Photo/Sunday Alamba, File
Jedna od majki pokazuje sliku ćerke, otete 2014. godine

Nkeki se brine da će, zbog očiglednog gubitka interesovanja države za devojke iz Čiboka, biti sve manje šansi da se pronađe preostalih 109 učenica.

Pojedine nestale učenice su kontaktirale s roditeljima iz kampova u Majdugiriju, a neke su im telefonirale iz udaljenih gradova. Ranije su takve informacije dovodile do pojačanih akcija vlade.

- Oko pet devojaka zove roditelje iz Sambise. Kažu da su na vrhu planine Gvoze. Pet njih je sa vladom. Zovu nas. Jedna od njih nas je pozvala dok smo imali sastanak, ne znamo uopšte da li vlast zna da su to devojke iz Čiboka - rekao je Nkeki.

Porast broja otmica

Bilo da je vlast svesna njihovog porekla ili ne, to ne pravi veliku razliku. Nekada su učenice iz Čiboka bile žrtve nezapamćenog zločina - otete su iz svoje škole. Međutim, u poslednje dve godine Nigerija se suočava sa sve većim brojem kidnapovanja iza kojih stoje lokalni banditi.

Najmanje 1.409 učenika je oteto iz škola na severu Nigerije od marta 2020. do septembra 2021, a više od 220 miliona naira (oko 530.000 dolara) potrošeno je u brojnim otkupima.

Iako je nigerijska vlada za učenice iz Čiboka navodno platila Boko Haramu 3,3 miliona dolara, vlast se nije mnogo mešala u nedavne otmice đaka. Roditelji i rodbina su prepušteni sami sebi i moraju sami da prikupe sume za otkup.

Uprkos svemu, Hasana veruje da ima pravo na jednake šanse kao i njene drugarice. Ako ništa drugo, želela bi da dobije stipendiju za dalje školovanje.

- Brine me ova situacija jer smo zajedno patile, ali su druge devojke postale poput američkih građana, dok se ja kod kuće brinem o deci - rekla je ona.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike