Mask otkrio zašto želi da kupi Tviter: "Ne radi se ovde o novcu"

19.04.2022

10:16

0

Autor: N. Pavlović

Glavno pitanje je uređivanja sadržaja na mreži

Mask otkrio zašto želi da kupi Tviter: "Ne radi se ovde o novcu"
mask - Copyright Youtube/TED

Osnivač "Tesle", Ilon Mask, istrajava u ideji da kupi kompaniju "Tviter" rekavši da je u pitanju prekretnica za civilizaciju.

Milijarder je, govoreći na konferenciji TED, rekao da se ne radi o finansijama već o želji da se obezbedi da Tviter ostane platforma za demokratiju u koju ljudi imaju poverenja.

- Ovo nije način da se zaradi novac. Snažno verujem da postojanje javne platforme, kojoj se maksimalno veruje i koja je široko inkluzivna, jeste veoma važno za budućnost civilizacije - poručio je.

Maks smatra da trenutno na ovoj društvenoj mreži postoji manjak slobode govora i da bi Tviter trebalo da svoj algoritam načini otvorenim kako bi se povećala transparentnost.

- Kod bi trebalo da bude na Githabu kako bi svi mogli da ga pogledaju i kažu: "Vidim problem ovde" ili "Ne slažem se sa ovim", tako da mogu da istaknu određena pitanja, predlože promene - dodao je milijarder.

Na pitanje kako bi promenio trenutno uređivanje sadržaja na toj mreži, odgovorio je da je stvar jednostavna: "Da li je nekome ko vam se ne sviđa dozvoljeno da kaže nešto što vam se ne sviđa? Ukoliko to jeste slučaj onda imamo slobodu govora".

Ukoliko je tvit kontroverzan, možda ga ne bi trebalo promovisati, ali je Mask istakao: "Mislim da ne bi trebalo svojevoljno da brišemo stvari nego da budemo oprezni sa trajnim zabranama, bolje je nekoga privremeno suspendovati sa mreže".

Ipak, priznao je da će biti grešaka čak iako bude kupio kompaniju.

- Mislim da će me i dalje za sve kriviti. Ukoliko kupim Tviter i nešto pođe po zlu, biće moja krivica 100 odsto - dodao je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike