Ruski multimilioner pronađen mrtav, ubijene i njegova trudna žena i ćerka: Blisko sarađivao sa Putinom na naplati nafte u rubljama!

19.04.2022

12:36

0

Autor: J.B.O.

Tela je pronašla ćerka Vladislava Avajeva Anastasija, stara svega 26 godina

Ruski multimilioner pronađen mrtav, ubijene i njegova trudna žena i ćerka: Blisko sarađivao sa Putinom na naplati nafte u rubljama!
profimedia avaev - Copyright Profimedia/Drustvene mreže

Bivši zvaničnik Kremlja i potpredsednik Gasprombanke pronađen je mrtav u njegovom elitnom moskovskom stanu vrednom dva i po miliona evra. Telo je pronašla njegova 26-godišnja ćerka, saopštila je policija.

Pored tela multimilionera Vladislava Avajeva (51) bila su i tela njegove trudne supruge Jelene (47) i mlađe ćerke Marije (13). Kada je Vladislavljeva starija ćerka Anastasija otvorila stan, nije mogla da prođe od tela. Pronađena tela su bila sva u ranama od vatrenog oružja.

Kako su saopštili istražitelji, oni ne razmišljaju o Avajevom masakru nad porodicom, već istražuju sve veze sa njegovim poslom i ličnim životom.

Anastasija je policajcima rekla da je pištolj bio u ruci njenog oca kada je pronašla njegovo telo.

Avajev je radio kao visoki izvršni direktor u Gasprombanci, ključnom delu Putinove šeme za naplaćivanje gasa u rubljama, kako bi uzvratio sankcije Zapadu.

Ovaj 51-godišnjak je napustio radno mesto potpredsednika u privatnoj banci, ali nije jasno da li je zadržao veze sa njom.

Ranije je bio zamenik šefa glavnog odeljenja u Putinovoj administraciji Kremlja. Ipak, bogatstvo je stekao zahvaljujući svojoj građevinskoj kompaniji.

Jedna od teorija je da je došlo do izliva ljubomore, nakon što je Avajev vozač otkrio da je Jelena u petom mesecu trudnoće. Međutim, izveštaji su dvosmisleni o tome da li je mrtva žena bila uopšte trudna.

Drugi izveštaji sugerišu da je bogati bivši bankar otkrio da njegova žena ima aferu, a da je vozač dao otkaz.

Uz to postoje tvrdnje da je par bio umešan u sudski spor u vezi sa finansijskim pitanjima. Ali istražni izvori kažu da se istražuju brojni tragovi.

Profimedia
 

U luksuznom stanu, koji je bio zaključan iznutra, prema rečima Anastasije, pronađeno je ukupno 13 komada oružja.

Komšinica Kristina je rekla da je čula tri pucnja i viku.

- Žena je vrištala. Zatim su ispaljena još dva hica. Niko drugi nije vrištao - kaže komšinica.

Još jedan mladić iz komšiluka je rekao: "Pogledao sam kroz prozor – mislio sam da je vatromet... Ispostavilo se da nije, mama mi je rekla da je to sigurno pucnjava.“

- Možda je to zbog sankcija – svi su depresivni, neki su spremni da idu na krajnje mere - mišljena je žena iz komšiluka, koja smatra da su sankcije i ekonomski pad možda pogodili posao Vladislava Avajeva.

- Možda su ga zadužili i on je odlučio da se ubije - rekla je ona.

Druga komšinica je rekla da je bio pametan čovek, skoro pa šef Gasprombanke.

- Videla sam ga, nije izgledao kao manijak. Bio je štreber - dodala je ona.

Neke komšije kažu da nije imao razloga za zločin.

- Bio je bogat, pametan. Nema šanse da takav čovek može da ubije. Možda su Avajev i njegova porodica ubijeni - smatraju drugi.

- Pa šta to znači? Čovek sa pištoljem je upao u našu zgradu, a niko ga nije zaustavio? Kako sad da spavamo? - pitaju se u komšiluku.

Profimedia
 

Gasprombanka je jedan od glavnih kanala plaćanja ruske nafte i gasa, a Putin je u martu zahtevao da strane zemlje  otvore račune u toj banci kako bi plaćale ruski gas – u znak odmazde na sankcije Zapada. Gasprombanka bi zatim pretvarala evre ili dolare u rublje. Putin je prvobitno rekao da strane zemlje moraju da plaćaju rusku energiju u rubljama, u pokušaju da spase posrnulu ekonomiju zemlje, a kasnije je ublažio stav.

Britanija je u martu najavila sankcije Gaeprombanci - trećoj po veličini banci u Rusiji, kao deo obračuna zapadnih zemalja sa Moskvom zbog njene brutalne invazije na Ukrajinu.

Tokom vikenda, šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će predstojeće sankcije Evropske unije biti usmerene i na banke, posebno na Zberbanku, kao i na naftu.

Bild em Sontag, u intervjuu objavljenom u nedelju, zatražio je od nje da navede ključne tačke planiranog šestog kruga sankcija.

- Dalje gledamo na bankarski sektor, posebno na Zberbanku, koja čini 37 odsto ruskog bankarskog sektora. I, naravno, tu su i energetski problemi - rekla je ona.

Profimedia
 

EU je dosad najveću rusku banku poštedela prethodnih rundi sankcija jer je ona, uz Gasprombanku, jedan od glavnih kanala plaćanja ruske nafte i gasa, koje zemlje EU kupuju uprkos sukobu u Ukrajini.

Ona je rekla i da EU radi na pametnim mehanizmima kako bi i nafta bila uključena u naredne sankcije.

- Ono što ne bi trebalo da se desi jeste da (ruski predsednik Vladimir) Putin na drugim tržištima prikuplja još više cene za zalihe koje bi inače išle u EU - rekla je ona, i dodala da je prioritet smanjenje Putinovih prihoda.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike