Šokantne vesti iz Luvra! Sve više posetilaca razočarano "Mona Lizom": 500 miliona evra za spas ugleda (FOTO)

26.04.2024

09:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Slavno remek-delo će biti premešteno u izolaciju

Šokantne vesti iz Luvra! Sve više posetilaca razočarano "Mona Lizom": 500 miliona evra za spas ugleda (FOTO)
Mona Liza - Copyright Profimedia

"Mona Liza" Leonarda da Vinčija važi za najposećenije umetničko delo u svetskim muzejima, a godišnje je pogleda i do 10 miliona ljudi. Njeno enigmatično lice postalo je ikona u svetu umetnosti i inspiracija mnogim stvaraocima, ali ima i onih kojima ovo delo, ipak, ne oduzme dah.

Profimedia
 

Marija Antoaneta navodno je tvrdila da je slika "premala i previše mračna", a isto mišljenje deli veliki broj ljudi koji su imali priliku da posete LuvrZbog toga su čelnici muzej odlučili da je premeste u "izolaciju", kako bi njena lepota više došla do izražaja, a posetioci imali bogatije iskustvo pri susretu s njom.

Izgleda kao poštanska marka

- Premeštanjem "Mona Lize" u posebnu sobu moglo bi da okonča razočaranje javnosti. Posetioci nisu adekvatno primljeni u postojećoj sobi i osećamo da svoj posao ne radimo kako treba - rekao je za Euronews Lorens des Kars, direktor muzeja.

Ona trenutno visi preko puta "Svadbe u Kani" italijanskog umetnika Paola Veronesea, koja zbog slavne "komšinice" ni sama ne dobija zasluženu pažnju. 

Profimedia
 

- Dugo smo razmišljali o tome i svi smo se složili. To je velika prostorija, a "Mona Liza" je pozadi, iza bezbednosnog stakla, pa na prvi pogled izgleda kao poštanska marka. Leonardo da Vinči je želeo da uspostavi kontakt licem u lice između slike i osobe koja je posmatra - izjavio je Vinsent Deluvin, glavni kustos "Mona Lize".

Novi dom za najslavniju sliku na svetu

Inicijativa podrazumeva renoviranje muzeja, otvaranje novog ulaza u palatu i pravljenje dve nove prostorije u podrumu ispod trga. Jedna od "podzemnih odaja" služiće kao dom ovom remek-delu i mada će možda posetioci nakon tako intimnog iskustva biti zadovoljniji, muzej će to koštati oko 500 miliona evra.

Profimedia
 

Deluje, međutim, da Ministarstvo kulture gleda blagonaklono na ovaj projekat, ali sada treba ubediti i ministra finansija Bruna Le Mera da podrži ideju. On je već rekao da se nada da će uštedeti 25 milijardi evra za budžet 2025. i pozvao kulturni sektor da se i oni posvete tom cilju. To ipak nije pokolebalo stručnjake iz Luvra.

- Raspoloženje za to u muzeju je sazrelo. Treba da prigrlimo status slike kao globalne ikone, što je izvan naše kontrole - smatra des Kars.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike