Ušli u autobuse i više se nisu vratili: I danas se ne zna šta se dogodilo studentima, ali je otkriveno ko je sve zataškavao od samog početka

31.03.2022

19:15

0

Autor: 24sedam

Porodice ubijenih meksičkih studenata još ne mogu da pronađu svoj mir

Ušli u autobuse i više se nisu vratili: I danas se ne zna šta se dogodilo studentima, ali je otkriveno ko je sve zataškavao od samog početka
meksiko-studenti - Copyright AP Photo/Marco Ugarte

Meksičke naoružane snage su znale od samog početka šta se dogodilo sa 43 studenta nestala 2014. godine, pokazao je izveštaj specijalne istrage.

Nekadašnja kolumbijska tužiteljka Anđela Buitrago rekla je da je grupa nezavisnih stručnjaka ustanovila da su vlasti zadržavale ili lažirale dokaze već na samom početku istrage.

- Sve je lažirano od prvog do poslednjeg dana - rekla je Buitrago, članica Interameričke komisije za ljudska prava koja daje podršku istrazi.

Kako je navela, istražitelji, tužioci i vojno osoblje su manipulisali mestom zločina i podacima. Jedan vladin snimak, snimljen dronom, pokazuje marince i policajce kako nekontrolisano prolaze područjem, gde se veruje da su studenti ubijeni. Marinci su snimljeni kako, navodno, manipulišu dokazima, a u zvaničnim dokumentima nije zabeleženo da su uopšte bili na mestu događaja.

Studenti su pohađali učiteljsku školu za muškarce koja je bila pod prismotrom zbog jakih veza sa levičarskih društvenim pokretima u Meksiku. 

Izveštaj je pokazao da su bila u toku dva obaveštajna procesa - pratio se organizovani kriminal u toj oblasti i tragalo se za studentima.

Veruje se da je studente otela lokalna policija na jugu države Gerero, posle čega su ih ubili i zapalili njihova tela.

Nakon otmice, istražitelji su želeli što pre da reše zločin, kroz nezakonite pretrese, pritvaranja i mučenja osumnjičenih.  

Meksiko je od izraelskih vlasti tražio izručenje Tomasa Zerona, koji je u to vreme bio direktor federalnog istražnog biroa. Potražuju ga po optužnicama za mučenje i prikrivanja nestanaka.

Zeron, koji je u Izrael pobegao u avgustu 2019. godine, nadgledao je krivičnu istragu biroa i rad forenzičara u tom slučaju. Većina tela nikada nije nađena, a spaljeni fragmenti kostiju su se poklopili sa tri studenta.

Porodice žrtava su godinama kritikovale tok istrage, pogotovo Zerona koji nikada nije obelodanio šta se dogodilo đacima.

AP Photo/Rebecca Blackwell
 

Dva nezavisna tima eksperata su dovela u sumnju tvrdnje meksičkih vlasti koje su govorile da su tela spaljena na velikoj lomači na deponiji.

Većina osumnjičenih je brzo puštena iz pritvora, a veliki broj njih je naveo da su ih mučile policija i vojska.

Roditelji stradalih mladića su ogorčeni.

- Besni smo, zaista smo van sebe - rekao je Mario Gonsales čiji je sin Sesar Manuel nestao pre skoro osam godina.

Novi izveštaj pokazuje da je meksička vojska znala od samog početka da je kriminalna banda kidnapovala studente i da je krila informacije koje su mogle da dovedu do njihove lokacije.

Ko su "43"?

Četrdeset tri studenta pohađala su Učiteljsku školu za muškarce u Ajotsinapi, na zapadu države Gerero. Ta škola je imala istoriju levičarskog aktivizma i studenti su redovno organizovali proteste i učestvovali u njima.

AP Photo/Claudio Cruz, File
 

Tog 26. septembra 2014, veća grupa njih je putovala do obližnjeg grada Iguale kako bi protestovali zbog diskriminacije prilikom zapošljavanja nastavnika.

Kada su se vraćali natrag, presrela ih je lokalna policija koja je otvorila vatru na njihove autobuse. U haosu koji je usledio, šestoro ih je ubijeno. Pojedinci su uspeli da pobegnu, ali je njih 43 nestalo. Od tada se ta grupa jednostavno naziva "43".

Šta im se dogodilo?

Prva zvanična istraga, sprovedena za vreme vladavine predsednika Enrike Penje Nijeta, otkrila je da su mladiće zarobili opštinski policajci koji su ih predali članovima lokalne narko-bande Gereros unidos (Ujedinjeni ratnici). Kriminalci su ih odveli do deponije u mestu Kokula gde su ih ubili i zapalili njihova tela. Kosti i pepeo su bacili u obližnji potok, zaključeno je u istrazi.

Međutim, taj izveštaj je od tada široko diskreditovan, a sudija je izdao nalog za hapšenje pomenutog Tomasa Zerona, koji je predvodio istragu.

Grupa nezavisnih stručnjaka je zaključila da je vojska u to vreme pratila ne samo studente, već i Gererose. Podaci o nadziranju su izašli na videlo tek kada je sa vladinih dokumenata skinuta oznaka "poverljivo".

- Teško je razumeti zašto i kako je praćenje prestalo nakon nestanka studenata - piše u izveštaju.

AP Photo/Marco Ugarte
 

Nakon pucnjave i misterioznog nestanka mladića, bes se raširio celom zemljom. Protesti u meksičkoj prestonici su bili nasilni. Međutim, ubrzo je sve utihnulo, drugi događaji koji su potresali zemlju su počeli da se nižu.

Međutim, u školi u Ajotsinapi ova priča nikada neće moći da se zaboravi.

Svaka soba je i dalje obeležena stvarima koje podsećaju na nestale. Na glavnom skveru škole nalaze se slike vezanih muškaraca. Svuda su podignuta mala svetilišta u čast studenata.

Neke majke se i dalje nadaju da će im se sinovi vratiti.

Jedan od mladića čiji su ostaci identifikovani bio je Aleksander Mora (19).

Odrastao je u seocetu El Perikon, a želeo je da bude nastavnik fizičkog vaspitanja.

- Živeli smo od zemlje, pomagao nam je na poljima, ali je bio odlučan da studira - rekao je pre nekoliko godina njegov otac Jezekilj. Od osmoro braće i sestara, samo on je želeo da napusti selo.

- To je bio njegov san, da bude nastavnik, ali sada ne možemo ništa da uradimo, ukrali su njegove snove - poručio je on.

Aleksandrova kost pronađena je u kesi u potoku.

AP Photo/Marco Ugarte
 

 

Ipak, porodica je prihvatila rezultate DNK analize, ali ne i zvanične rezultate istrage. Naime, niko od članova međunarodnog tima forenzičara nije bio prisutan kada su pronađeni njegovi ostaci.

Procurile poruke

Oktobra prošle godine, obelodanjen je transkript poruka između narko-bosa i zamenika načelnika policije koji je bacio novo svetlo na tragičan događaj.

Poruke sugerišu da su policajci i kartel zajedno zarobili, mučili i ubili najmanje 38 studenata od 43.

Studenti su napravili smrtonosnu grešku kada su na proteste krenuli autobusima koji su, kako se čini, služili za prenos heroina preko granice sa SAD.

Navodno, maldići su jedan deo tovara slučajno uzeli.

Tada je Gererosima komandovao Gildardo Lopez Astudiljo koji je bio zaudžen upravo za oblast Iguale, gde su mladići poslednji put viđeni.

Zamenik načelnika policije u tom gradu bio je Francisko Salgado Valjadares.

 

 

Tog 26. septembra 2014. godine, Salgado je Astudilju poslao poruku da ga izvesti da je policija uhapsila grupu studenata jer su uzeli autobuse. Potom je napisao da je 21 mladić zadržan u jednom autobusu. Narko-bos je odgovorio da se prebace na drugu lokaciju rekavši da "ima krevete za terorisanje", verovatno misleći na to da će ih mučiti i baciti u plitke grobove.

Zamenik načelnika je naveo da ima još 17 studenata, a kriminalac je poručio da ih želi sve.

Astudiljo je podsetio policajca da pošalje dovoljno ljudi i da treba da se nađu na mestu zvanom Vukov jaz.

- Svi paketi su isporučeni - glasila je naredna poruka policijskog zvaničnika.

Ovim se može zaključiti da je svemu kumovala sprega policije, vojske, organizovanog kriminala i ogromnog zataškavanja koje je počinila sama meksička vlada.

Salgado se već nalazi u zatvoru zbog umešanosti u ceo slučaj, a Astudiljo je na slobodi, iako je jednom hapšen.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike