Sedmica u svetu: Kazahstan u plamenu, omalovažavanje srpskog asa u Australiji i narušeni praznik

09.01.2022

20:21

0

Brazilski predsednik završio je u bolnici, pravoslavci su proslavili Božić, a snežne oluje odnele su desetine života

Sedmica u svetu: Kazahstan u plamenu, omalovažavanje srpskog asa u Australiji i narušeni praznik
pregled nedelje 0901 - Copyright Profimedia/AP Photo/MN Press

Prva nedelja 2022. godine (3-9. januara) bila je veoma turbulenta. U Kazahstanu se pucalo i palilo, pa je morala da reaguje i Rusija, koja je poslala vojsku u ovu zemlju, dok je Australija u želji da prema svima postupa isto pokazala da je licemerna. Brazilski predsednik završio je u bolnici, pravoslavci su proslavili Božić, a snežne oluje odnele su desetine života.

Opasne igre na pragu Rusije

Protesti koji su buknuli u Kazahstanu zbog naglog skoka cena gasa prerasli su u nasilne demonstracije tokom kojih je u više navrata došlo do sukoba demonstranata i policije. Vlada Kazahstana podnela je ostavku već u sredu, četvrtog dana protesta, što je predsednik Kasim Žomart Tokajev morao da prihvati i da proglasi vanredno stanje. Demonstranti naoružani pendrecima palili su vozila, zapalili su gradsku upravu u Alma Ati i zauzeli su predsednikovu rezidenciju, a u sredu je poginuo i prvi izgrednikTokajev se istog dana obratio šefovima država ODKB za pomoć u suzbijanju "terorističkih pretnji" nakon što su izgrednici oteli pet aviona, a vlasti su ponovo uspostavile kontrolu nad aerodromom koji su zauzeli demonstranti i pokrenule antiterorističku akciju. Šta je sve dovelo do toga da se cene goriva udvostruče preko noći možete pročitati OVDE.

Neredi su nastavljeni i u četvrtak, kada su demonstranti demolirali aerodrom i pljačkali šta su stigli, pa čak i bagerom krenuli na banku. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ocenio je da je situacija sa nemirima u Kazahstanu još jedna lekcija koja pokazuje šta bi moglo da se desi Belorusima, dok su na jugu Kazahstana sprovođene antiterorističke akcije posle izveštaja da su nekim policajcima odsečene glave. ODKB je pristao da pruži pomoć Kazahstanu, a Zapad je odmah počeo da iznosi neosnovane tvrdnje o okupaciji, koje je generalni sekretar ODKB Stanislav Zas odbacio kao besmislice.

I na pravoslavni Božić bilo je napeto, svuda u Almatiju mogla su da se vide tela mtvih, a predsednik je naredio vojsci da puca na demonstrante. Lukašenko je izneo tvrdnje da je situacija u Kazahstanu pokušaj napada na postsovjetske zemlje koje se graniče sa Rusijom, kako bi se "Rusija udavila u krvi", dok je Putin konstantno bio na vezi sa Tokajevim. Ruski mirovnjaci stizali su u Kazahstan i u četvrtak i u petak, kada su preuzeli kontrolu nad aerodromom u Alma Ati, a otkriveno je i da su demonstranti dobijali novac kako bi učestvovali u protestima, što su i sami priznali, ne želevši da otkriju ko ih finansira. Predsednik Tokajev saopštio je javnosti da je u napadima učestvovalo 20.000 terorista, od kojih neki ni ne govore kazaški jezik.

AP Photo/Vasily Krestyaninov
 

Rusija je upozorila Sjedinjene Američke Države da se ne mešaju u situaciju u Kazahstanu, iako je ustanovljeno da su one već mesecima unazad radile ne potpirivanju nemira i samo čekale pravi trenutak kako bi se ponovio scenario iz Ukrajine 2014, za šta postoje i dokazi. U subotu je situacija počela da se stabilizuje, ali je već u nedelju bilo izveštaja da se u Alamatiju ponovo čuju pucnji i da je stradalo čak 164 ljudi. Ruski padobranci uspeli su da zauzmu strateški važan kosmodrom Bajonur, a koji je cilj mirovne misije poslate u Kazahstan i koliko će ruska i savezničke vojske tamo ostati možete pročitati OVDE.

Omalovažavanje najboljeg tenisera sveta

Vlasti u Australiji odlučile su u sredu uveče da Novaku Đokoviću zabrane ulazak u zemlju jer nije vakcinisan i da ga prvim avionom deportuju u Srbiju, a advokati najboljeg tenisera sveta podneli su žalbu na ovu odluku, o kojoj će konačan sud biti izrečen u ponedeljak (10. januara). Sprski as smešten je u hotel sa azilantima, a zapadni mediji obrušili su se na njega, u čemu je analitičar i poznavalac zapadne mašinerije video još jedan dokaz za sistematsko omalovažavanje Srbije. Ispred hotela Park u Melburnu, u koji je Đoković zatvoren, okupili su se građani kako bi pružili podršku najboljem teniseru sveta, ali je tom prilikom došlo do obračuna sa policijom, a kasnije i do još jednog incidenta. Oglasili su se i azilanti koji su već devet godina zarobljeni u istom hotelu, otkrivši u kakvim zastrašujućim uslovima ih drže i priznavši da su zahvalni Đokoviću. Odluku o tome da se "prema svima postupa jednako", iako je nekoliko tenisera sa istom vizom već ušlo u zemlju i omogućeno im je da se takmiče na Australijan openu, doneo je premijer Skot Morison, koji se nada da će preko Novakovih leđa steći političke poene, a kakve sve mrlje on ima u biografiji možete pročitati OVDE.

MN Press
 

Božićne čarolije

Ove sedmice, 7. januara, pravoslavci su proslavili Božić, a tog dana obeležile su ga ruska, gruzijska, makedonska i srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Kopti i neki manastiri na Svetoj gori u Grčkoj. Srbi u Parizu obeležili su Badnje veče na ulicama gde su napravili pravu feštu koja je oduševila njihove sugrađane, a kojih običaja se Rusi pridržavaju za Badnji dan i koliko im je tradicija i simbolika bitna možete pročitati OVDE.

Jedan Srbin Božić je proveo u Somaliji, gde je odsekao neobičan badnjak i pokazao kako izgleda crkva u šatoru, dok veliki prijatelj naše zemlje, koji je odbio da bombarduje Srbiju, nije propustio da čestita praznik našim građanima i to porukom napisanom na ćirilici. Jedna država odskače od svih ostalih jer ne slavi Božić ni 25. decembra ni 7. januara, a zašto su Kopti progonjeni i kako slave ovaj praznik možete pročitati OVDE.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, bez obzira na napetu situaciju u Kazahstanu, vernicima čestitao Božić poslavši pozitivnu poruku, a u crkvi u kojoj je bio na Božićnoj liturgiji osim njega nije bilo nikoga, za šta postoji dobar razlog. Kako se Božić obeležava u Rusiji i koliko se tamošnji običaji razlikuju od naših možete pročitati OVDE.

Predsednik u bolničkoj postelji

AP Photo/Eraldo Peres
 

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro završio je u ponedeljak u bolnici zbog bolova u stomaku, gde je morao da sačeka da lekari odluče da li će da ga operišu. Dan kasnije objavio je fotografiju iz bolničkog kreveta i tom prilikom saopšteno je zbog čega je hospitalizovan, a malo kasnije u utorak otkriveno je da li će morati da se podvrgne operativnom zahvatu.

Silina snega

Sneg je prekrio Tabuk, grad na severozapadu Saudijske Arabije, a zbog ekstremnih vremenskih prilika, vlasti su morale da zatvore put koji vodi ka području u kome se nalazi planina Džabal al Lauz, jer su hiljade ljudi nagrnule da se dive snežnoj idili. Sa druge strane, snežna oluja okovala je Ameriku, u kojoj su milioni ostali bez struje, dok je dvoje dece stradalo, a i sam predsednik SAD Džozef Bajden imao je glavobolju jer zbog nevremena 30 minuta nije mogao da izađe iz aviona. Nova oluja pogodila je Ameriku u petak, a sneg viši od metra napravio je haos u Pakistanu, gde se u zaglavljenim vozilima smrzlo 16 ljudi.

Tanjug/Andrew Rush/Pittsburgh Post-Gazette via AP
 

Koliko sojeva, toliko peripetija

Početkom nedelje još jednom je najavljen kraj pandemije, iako je u mnogim zemljama zbog omikron soja situacija prilično dramatična. Švedska je oborila rekord u broju novoinficiranih, a koronavirusom zaraženi su i kralj i kraljica, dok je austrijski kancelar "zakačio" kovid 19 od člana obezbeđenja. Svetska zdravstvena organizacija hitno se oglasila povodom omikron soja, a situacija u Sjedinjenim Američkim Državama posebno je uznemirila naučnike, pošto je rekordan broj dece hospitalizovan. Na kraju nedelje istraživači sa Krita saopštili su da su pronašli novi soj koronavirusa i da je njime već zaraženo 25 osoba. Burna godina za Avganistan: Povratak talibana, haotični beg iz zemlje i narko-industrija koja jedina cveta (VIDEO) Priča o mladiću koji je pokrenuo Arapsko proleće: Bio je simbol revolucije, a danas je omrznut (VIDEO) Uspon i pad Elizabet Holms: Kako je najmlađa milijarderka na svetu postala žrtva sopstvenih prevara

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike