Cela zemlja na nogama zbog goriva: Cene se udvostručile preko noći, a evo šta je sve dovelo do toga (VIDEO)

05.01.2022

08:51

0

Autor: 24sedam

Konstantno niske cene nisu bile održive

Cela zemlja na nogama zbog goriva: Cene se udvostručile preko noći, a evo šta je sve dovelo do toga (VIDEO)
Tan2022-1-5_8404521_0 - Copyright Tanjug/(AP Photo/Vladimir Tretyakov

Kazahstan je 2022. godinu započeo burno, a protesti su se raširili širom zemlje zbog rasta cena goriva.

Kazahstanske snage bezbednosti uhapsile su više od 200 učesnika dvodnevnih demonstracija zbog kršenja javnog reda u nekoliko regiona u zemlji.

- Tokom nemira je povređeno 95 pripadnika policije, a 37 policijskih vozila je oštećeno - navodi se u saopštenju.

Policija je kasno u utorak upotrebila suzavac i šok bombe kako bi potisnula stotine demonstranata sa glavnog trga u Alma Ati, najvećem gradu ove bivše sovjetske republike, a sukobi su trajali satima i u obližnjim mestima.

Ove demonstracije su uzdrmale imidž Kazahstana kao politički stabilne i strogo kontrolisane zemlje, koja je uspela da privuče stotine milijardi dolara stranih investicija u svoju naftnu i metalnu industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

Predsednik Kasim-Džomart Tokajev je prihvatio ostavku vlade u sredu.

Prethodno je guvernerima provincija da ponovo uspostave kontrolu cena tečnog gasa (TNG) i širok plasman benzina, dizela i druge "važne" robe široke potrošnje.

Kako je sve počelo?

Protesti su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

Na protestima su učestvovale hiljade ljudi, a u zapadnoj provinciji Mangistau, gde je na desetine ljudi ubijeno u protestima 2011. godine nakon otpuštanja radnika iz naftne industrije, demonstranti su zahtevali da se cena TNG smanji sa 0,27 dolara po litru na prodajnu cenu iz prošle godine koja je iznosila 0,11 dolara.

AP Photo/Vladimir Tretyakov
 

Inače, Kazahstan je među najvećim svetskim izvoznicima gasa, a nalazi se i u među 20 najvećih ponuđača nafte na planeti.

Reforma tržišta goriva

Cene goriva su se udvostručile, ali se to nije dogodilo preko noći već je rezultat reformi koje su pokrenute 2019. godine. Tada je Kazahstan odlučio da pređe na elektronsku trgovinu TNG. U poslednje tri godine, količina goriva kojom se trguje na taj način se postepeno se povećavala pre nego što je 1. januara dostigla 100 odsto.

Vlada je objasnila da nije ekonomski izvodljivo održavati cene goriva koje su vladale godinama u toj zemlji. Proizvođači TNG su bili primorani da prodaju gorivo po cenama nižim od troškova proizvodnje, a upotreba TNG je stabilno rasla tokom poslednjih nekoliko godina.

Usmeravanje trgovine TNG-om na slobodno tržište povećalo je dvostruko cene goriva za svega nekoliko dana.

Iako je poskupljenje bilo dugoočekivano, izbilo je veliko nezadovoljstvo. Konstantno niske cene činile su TNG popularnim gorivom, pa su mnogi građani počeli svoja vozila da dopunjuju gasom, umesto benzinom. Tokom prethodna dva dana, protesti su se iz Mangistaua prelili i na ostatak zemlje. Ubrzo su se građani digli i u većim gradovima, poput Alma Ate i prestonici Nur-Sultanu. Demonstranti su tražili i da se spuste i cene hrane.

Vlasti su pokazale kombinovani pristup - signalizirale su da su spremne da ispune određene socijalne i ekonomske zahteve, ali su istovremeno poslale jake policijske snage u gradove.

Ipak, Tokajev je rekao da će granice cena goriva biti ponovo uspostavljene u regionu Mangistau. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike