Putin i Tokajev u više navrata razgovarali o situaciji u Kazahstanu: Vlast uspostavila kontrolu nad svim napadnutim ustanovama

07.01.2022

14:42

0

Predsednik Rusije je juče i danas razgovarao i sa liderima drugih zemalja u okviru vojnog saveza Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti

Putin i Tokajev u više navrata razgovarali o situaciji u Kazahstanu: Vlast uspostavila kontrolu nad svim napadnutim ustanovama
Vladimir Putin - Copyright Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom u više navrata o situaciji u Kazahstanu sa kazahstanskim predsednikom Kasimom Žomartom Tokajevim, prenele su danas ruske novinske agencije pozvajući se na Kremlj.

Putin je juče i danas razgovarao i sa liderima drugih zemalja u okviru vojnog saveza Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (CSTO), rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneo je Rojters.

Čini se da su snage bezbednosti stavile danas pod kontrolu ulice glavnog grada Kazahstana nakon višednevnog nasilja, a predsednik koga podržava Rusija rekao je da je naredio svojim trupama da "pucaju i ubijaju kako bi ugušili ustanak u zemlji".

Sve administrativne zgrade u Kazahstanu su "očišćene od izgrednika", javila je danas televizija Habar-24, pozivajući se na sajt Ministarstva unutrašnjih poslova.

Obezbeđenje zgrada je pojačano, navodi se u izveštaju, preneo je TASS.

AP Photo/Vladimir Tretyakov
 

- Istovremeno, više od 70 ekstremista koji su napali administrativne zgrade i više od 30 pljačkaša privedeno je u Almatiju - prenela je televizija Habar-24, pozivajući se na gradsku policiju.

Protesti u Kazahstanu najpre su izbili 2. januara u regionu Mangistau zbog skoka cena goriva, da bi se kasnije proširili na više gradova, uključujući Almati i prerasli su u masovne nerede i pljačke.

Do sada je prijavljeno više od 1.000 povređenih, među kojima ima i smrtnih slučajeva.

U Kazahstanu je proglašeno vanredno stanje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike