Haos u Kazahstanu: Zapaljena gradska uprava u Alma Ati, na meti i rezidencija predsednika, ima ranjenih vojnika (VIDEO)

05.01.2022

09:10

0

Autor: 24sedam

Poskupljenje goriva izazvalo veliko nezadovoljstvo, demonstranti besne u Alma Ati

Haos u Kazahstanu: Zapaljena gradska uprava u Alma Ati, na meti i rezidencija predsednika, ima ranjenih vojnika (VIDEO)
alma ata - Copyright AP Photo/Yan Blagov

Protesti zbog poskupljenja goriva u Kazahstanu se ne smiruju, a besna rulja je krenula ka sedištu gradonačelnika Alma Ate. Kako prenose mediji, čuli su se i pucnji.

AP Photo/Yan Blagov
 

Oko 3.000 ljudi se okupilo ispred gradske uprave, a mnogi od njih imaju pendreke. Oko 1.500 policajaca okružilo je zgradu u kojoj se nalaze prostorije gradonačelnika i pokušava demonstrante da odbije lakim granatama. 

 

Demonstranti su se probili do akimata (regionalne uprave), a pripadnici policije koji ga čuvaju koriste specijalna sredstva, između ostalog, šok-bombe. Demonstranti su nakon upada zapalili zgradu, polomljeni su prozori u prizemlju.

 

 

Crni dim se diže iznad gradske kuće, vatra izbija sa prozora na drugom spratu.

Osim toga, demonstranti su zauzeli rezidenciju predsednika Kazahstana u Almatiju, objavio je novinski portal zakon.kz pozivajući se na izjave svedoka. Ranije je javljeno da je zapaljeno i sedište regionalnog odbora vladajuće stranke Nur otan (Svetlo otadžbine).

 

Pre upada u zgradu demonstranti su zapalili nekoliko vozila.

Prema još neproverenim informacijama, nekoliko vojnika je ranjeno, a čini se da su zadobili rane od vatrenog oružja.

 

 

U još jednom većem gradu, Aktobeu, demonstranti su zauzeli jednu administrativnu zgradu.

 

 

Kazahstanske snage bezbednosti uhapsile su više od 200 učesnika dvodnevnih demonstracija zbog kršenja javnog reda u nekoliko regiona u zemlji, saopšteno je iz ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

- U cilju očuvanja javnog reda policija je preduzela zakonske mere na sprečavanju javnih protesta i privela više učesnika. Tokom nemira je povređeno 95 pripadnika policije, a 37 policijskih vozila je oštećeno - navodi se u saopštenju.

Policija je kasno sinoć upotrebila suzavac i šok bombe kako bi potisnula stotine demonstranata sa glavnog trga u Alma Ati, najvećem gradu ove bivše sovjetske republike, a sukobi su trajali satima i u obližnjim mestima.

Podsetimo, cene goriva su skočile za 100 odsto što je narod izvelo na ulice. Kazahstanski predsednik Kasim-Džomart Tokajev prihvatio je ostavku vlade u sredu, a vanredno stanje će trajati do 19. januara. Ukazom je uveden i policijski čas od 23 do 7 ujutru.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike