"Omalovažavanje Đokovića je dokaz": Analitičar raskrinkao zapadnu mašineriju koja decenijama uvežbano radi protiv Srba

07.01.2022

10:14

0

Istoričar i analitičar koji se dosta bavio zemljama bivše Jugoslavije tvrdi da slučaj najboljeg tenisera sveta pokazuje da zapadni mediji nisu ni slobodni ni nezavisni

"Omalovažavanje Đokovića je dokaz": Analitičar raskrinkao zapadnu mašineriju koja decenijama uvežbano radi protiv Srba
djokovic strani mediji - Copyright Profimedia/Printscreen

Vlasti u Australiji odlučile su u sredu uveče da najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću zabrane ulazak u zemlju i da ga prvim avionom deportuju u Srbiju - vest je koja je odjeknula svetom nakon što su mu organizatori Australijan opena dopustili da učestvuje na turniru.

Đokovićevi advokati podneli su tužbu na ovu odluku, ali su šanse da ona bude usvojena minimalne. Odluka o tome da se Novak Đoković smesti u hotel sa azilantima smatra se političkim potezom i nema nikakve veze sa organizatorima prvog grend slema sezone, koji su uradili sve što su mogli da srpski as baš na njihovom turniru napadne istorijski 21. grend slem.

Defintivnu odluku da se Đokoviću ne dozvoli ulazak u zemlju uz obezbeđeno zahtevano izuzeće doneo je ministar zdravlja Australije Greg Hant, koji je pokušao da se ogradi pomenuvši premijera Skota Morisona.

- Premijer je već naglasio da Australijanci moraju da pokazuju sertifikate o vakcinaciji za ulazak u kafić, restoran, a kamoli za ulazak u državu. Ako nisu ispunjeni uslovi, onda isto treba da budu tretirani svi ostali. Teška odluka, ali ponavljam da svi moraju da imaju isti tretman – rekao je Hant.

Ðoković sada u karantinu čeka odluku o žalbi koju je podneo, a kako je preneo Rojters, pozivajući se na svoje izvore, objašnjenje vlasti države Viktorija da viza nije bila odgovarajuća je sporno, pošto je nekoliko tenisera sa istom vizom već ušlo u zemlju i omogućeno im je da se takmiče na Australijan openu. Kako stvari trenutno stoje, agonija najboljeg tenisera sveta neće biti okončana pre ponedeljka, jer je sud Viktorije izricanje odluke zakazao za taj dan.

Profimedia
 

Povodom nesvakidašnje situacije u kojoj se našao Đoković oglasio se i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je celu priču okarakterisao kao deo političke kampanje aktuelne vlasti u Australiji.

- Nije fer da se vodi politička kampanja! Više tenisera su pustili od istim uslovima, a Novaka nisu - kazao je Vučić i dodao da se plaši će ova vrsta političkog iživljavanja da se nastavi na Novaku Đokoviću, a da je razgovarao i sa teniserovim ocem Srđanom Đokovićem, te da država čini sve kako bi se maltretiranje prekinulo.

Omalovažavanje Đokovića svedoči o tome da Zapad nema nezavisnu štampu

Celu situaciju analizirao je u dve oštre objave na Tviteru i doktor Markus Papadopulus, istoričar, analitičar i pisac specijalizovan za Rusiju i Sovjetski Savez, koji je doktorirao na odseku za istoriju Rusije, i politički analitičar i specijalista za zemlje bivše Jugoslavije.

- Omalovažavanje Novaka Đokovića u zapadnim mejnstrim medijima svedoči o tome kako Zapad nema ni slobodnu ni nezavisnu štampu. Kada se neko ne slaže sa zvaničnim narativom Zapada po bilo kom pitanju, zapadne vladajuće elite koriste svoje medije da ga ocrne - napisao je on u prvom tvitu, pa dodao:

- Novak Đoković je privlačna meta i britanskih i američkih mejnstrim medija, s obzirom na to da je rasizam prema Srbima inherentno ukorenjen u zapadnim medijima. Zašto? Zato što su Srbi prkosili geostrateškim diktatima Zapada devedesetih godina.

Ugroženo prvo mesto

Novak Đoković je prvi na ATP listi sa 11.540 bodova, drugi je Danil Medvedev sa 8.640, a treći Aleksander Zverev sa 7.840. Ukoliko najbolji srpski i svetski teniser ne bude igrao na predstojećem Australijan openu, što je veoma verovatno, mogao bi i da izgubi prvo mesto.

Đoković je trebalo da brani titulu u Melburnu, ali ako za to ne bude imao priliku, mogu da ga preteknu Rus i Nemac. Dakle, Novak bi mogao da izgubi 2.000 bodova (zbog Australijan opena), a naredne nedelje će već ostati bez 665 poena jer nije učestvovao na ATP kupu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike