Otkriven novi soj koronavirusa? "Deltakron" nastao od delte i omikrona, naučna zajednica zabrinuta

09.01.2022

09:30

0

Istraživači su svoja otkrića poslali u GISAID, međunarodnu bazu podataka koja prati viruse

Otkriven novi soj koronavirusa? "Deltakron" nastao od delte i omikrona, naučna zajednica zabrinuta
229039_ap21170492803492 - Copyright AP Photo/Rajesh Kumar Singh

Nova varijanta hibrida koronavirusa pojavila se na Kipru. Profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kipra, Leondios Kostrikis nazvao je novi soj deltakron zbog genetskih elemenata sličnih omikronu unutar delta genoma, navodi Blumberg.

Do sada su Kostrikis i njegov tim pronašli ovaj soj kod 25 ljudi, navodi se u izveštaju koji su objavili, ali je još prerano da se kaže da li ima više slučajeva soja i kakve simptome on izaziva.

- Tek ćemo da utvrditi da li je ovaj soj patološkiji ili zarazniji u odnosu na dva dominantna soja, delta i omikron - rekao je Kostrikis u intervjuu za Sigma TV u petak, dodajući da misli da će omikron i dalje biti zarazniji od deltakrona.

Doktor Kostrikis je istakao i da je „učestalost mutacija bila veća među onima u bolnici, što bi moglo da znači da postoji korelacija između deltakrona i hospitalizacija“.

Kako ova varijanta nije identifikovana nigde drugde u svetu, ovo otkriće moglo bi da bude od globalnog značaja, naglasio je on.

Istraživači su svoja otkrića poslali u GISAID, međunarodnu bazu podataka koja prati viruse, navodi Blumberg.

Sa druge strane, neki naučnici su kritikovali Kostrikisov izveštaj, navodeći da se radi o običnom slučaju kontaminacije i da je po sredi „lažna uzbuna".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike