Ponovo odjekuju pucnji u Almatiju, broj žrtava raste: U protestima u Kazahstanu ubijene 164 osobe (VIDEO)

09.01.2022

12:27

0

Aerodrom u Almatiju, koji su prošle nedelje zauzeli demonstranti, ostao je zatvoren, ali se očekuje da će nastaviti sa radom u ponedeljak

Ponovo odjekuju pucnji u Almatiju, broj žrtava raste: U protestima u Kazahstanu ubijene 164 osobe (VIDEO)
kazahstan (2) - Copyright Vladimir Tretyakov/NUR.KZ via AP

Kazahstansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su 164 osobe ubijene u protestima koji su potresli zemlju tokom prošle nedelje.

Brojke objavljene u nedelju na državnom informativnom kanalu Kabar-24 predstavljaju značajan porast u odnosu na prethodne. Nije jasno da li se smrtni slučajevi odnose samo na civile ili su uračunate i smrti članova organa za sprovođenje zakona. Kazahstanske vlasti saopštile su ranije u nedelju da je ubijeno 16 policajaca ili pripadnika nacionalne garde. Vlasti su prethodno navele da je broj poginulih civila 26.

Kancelarija kazahstanskog predsednika saopštila je u nedelju da je policija privela oko 5.800 ljudi tokom protesta koji su prerasli u nasilje prošle nedelje i naveli vojni savez predvođen Rusijom da pošalje trupe u zemlju.

Kancelarija predsednika Kasima Žomarta Tokajeva saopštila je u nedelju da je red u zemlji uspostavljen i da su vlasti povratile kontrolu nad administrativnim zgradama koje su zauzeli demonstranti, od kojih su neke zapaljene.

Ruska TV stanica Mir-24 saopštila je da se u nedelju u Almatiju, najvećem gradu u zemlji, čula sporadična pucnjava, ali je nejasno da li su to bili pucnji upozorenja vojske i policije. Tokajev je u petak rekao da je ovlastio policiju i vojsku da pucaju u demonstrante kako bi se uspostavio red.

Aerodrom u Almatiju, koji su prošle nedelje zauzeli demonstranti, ostao je zatvoren, ali se očekuje da će nastaviti sa radom u ponedeljak.

Protesti zbog naglog povećanja cena TNG goriva počeli su na zapadu države 2. januara i proširili se širom zemlje, očigledno odražavajući nezadovoljstvo koje prevazilazi cene gasa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike