Pet ključnih ishoda razgovora Putina i Bajdena: Ukrajinski problem, sankcije i plan budućeg dogovora

04.01.2022

08:24

0

Predsednici su se čuli 30. decembra, a po svemu sudeći, obavili su veoma konstruktivan razgovor

Pet ključnih ishoda razgovora Putina i Bajdena: Ukrajinski problem, sankcije i plan budućeg dogovora
putin bajden profimedia-0591452848 - Copyright Profimedia

Tokom pedesetominutnog razgovora koji su u četvrtak održali ruski predsednik Vladimir Putin i njegov američki kolega Džozef Bajden govorilo se o bezbednosnim pitanjima, o kojima će se, kako se očekuje, mnogo detaljnije razgovarati ovog meseca u nizu diplomatskih sastanaka na visokom nivou.

To nije bila jedina njihova tema, a u nastavku navodimo pet ključnih tema oko kojih je postignuta kakva-takva saglasnost.

Bajden je signalizirao da je kompromis sa Rusijom po pitanju Ukrajine moguć

Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, File
 

Američki predsednik je navodno nagovestio da Vašington ne planira da rasporedi „ofanzivno udarno oružje u Ukrajini“, saopštio je Kremlj nakon poziva. Najviši Putinov pomoćnik Jurij Ušakov rekao je da je dobijanje usmenog obećanja bila „jedna od ključnih tačaka” za Moskvu kada je reč o predlozima koje je Rusija dala Zapadu o svojoj bezbednosti. Ipak, čini se da Bela kuća nije želela da potvrdi da je dala bilo kakvo obećanje, navodeći da Bajden nije dao „nikakve izjave o namerama“ tokom razgovora.

Bajden je otkrio šta će SAD uraditi ako Rusija "napadne Ukrajinu"

Bajden je „jasno stavio do znanja“ da će SAD i njihovi saveznici „odlučno odgovoriti“ ako Rusija napadne Ukrajinu, rekla je posle poziva sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki.

Ako bi Rusija odlučila da „nastavi sa daljom invazijom Ukrajine“, suočila bi se sa „ozbiljnim“ posledicama, uključujući „ekonomske troškove“, došlo bi do „prilagođavanja i povećanja položaja snaga NATO u savezničkim zemljama“ i bila bi data „dodatna pomoć Ukrajini“, upozorio je neimenovani visoki američki zvaničnik. SAD i njihovi partneri optužili su Kremlj da podstiče tenzije na granici sa svojim susedom, navodeći navodno jačanje ruske vojske. Moskva je dosledno poricala spekulacije da planira invaziju.

Tanjug/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Putin je nagovestio reakciju Rusije na potencijalne američke sankcije

Odgovarajući na pretnju kaznama ukoliko dođe do poteza protiv Ukrajine, Putin je istakao da bi uvođenje daljih kaznenih mera nanelo smrtonosni udarac odnosima SAD i Rusije.

„Sankcije bez presedana“ protiv ruske ekonomije, finansijske i vojne industrije, ako se uvedu, dovele bi do „potpunog raspada“ bilateralnih veza, rekao je Ušakov, a takav scenario bi bio „kolosalna greška“.

Otkriven format novogodišnjih razgovora Rusije sa Zapadom

Tanjug/Adam Schultz/The White House via AP
 

Poziv je osmišljen tako da se uspostavi ono što je Bela kuća nazvala „odgovarajućim tonom“ za seriju diplomatskih sastanaka koji bi trebalo da se održe u prvoj polovini januara. Razmena će se odvijati u tri formata: rusko-američki sastanak koji će se održati 9. i 10. januara u Ženevi, zatim još jedan u Briselu između Rusije i NATO 12. januara i završni susret 13. januara na nivou Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Putin je postavio krajnji cilj razgovora sa SAD i NATO

U razgovoru sa Bajdenom Putin je takođe izneo bezbednosne garancije koje je Moskva tražila od SAD i NATO, naveo je Kremlj. Ruski predsednik je istakao da, iako je samo održavanje pregovora važno, očekuje konkretne rezultate od pomenutih sastanaka. Krajnji cilj Moskve bio je da dobije neophodne garancije u pogledu svoje bezbednosti, rekao je Putin Bajdenu, prema rečima Ušakova. Čini se da je američki predsednik taj zahtev shvatio „prilično ozbiljno“, dodao je savetnik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike