Nova grupa ruskih mirovnjaka stigla u Kazahstan: Njihove snage i policija preuzele kontrolu nad aerodromom u Alma Ati (FOTO)

07.01.2022

15:38

0

Demonstranti priznali su da su dobijali pare kako bi učestvovali u protestima?

Nova grupa ruskih mirovnjaka stigla u Kazahstan: Njihove snage i policija preuzele kontrolu nad aerodromom u Alma Ati (FOTO)
Tan2022-1-7_134511584_0 - Copyright Tanjug7RU-RTR Russian Television via AP

Devet ruskih aviona Il-76 sa vojskom i tehnikom iz sastava mirovnjaka Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti ODKB sletelo je na aerodrom u Alma Ati u Kazahstanu, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Rusije.

Ranije je general-major Igor Konašenkov izjavio da više od 75 aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije danonoćno prebacuje kolektivne snage ODKB u Kazahstan, preneo je Sputnjik.

On je takođe naveo da su ruske mirovne snage zajedno sa kazahstanskom policijom u potpunosti preuzele kontrolu nad aerodromom u Alma Ati.

Ministarstvo odbrane Rusije prethodno je saopštilo da su jedinice ruskih mirovnjaka ODKB u Kazahstanu počele da obavljaju zadatke i da obezbeđuju dolazak glavnih snaga mirovnog kontingenta.

Tanjug7RU-RTR Russian Television via AP
 

 

Demonstranti dobijali novac da izađu na ulice?

Uhapšeni demonstranti u Šimkentu, trećem po veličini gradu u Kazahstanu, priznali su da su dobijali pare kako bi učestvovali u protestima, izjavio je prvi zamenik gradonačelnika tog kazahstanskog grada Šangis Mukan.

- U toku je hapšenje provokatora. Oni tvrde da su im davali pare kako bu učestvovali u protestima. Takođe su rekli i da su im davali energetska pića zbog čega su gubili kontrolu nad sobom, naveo je Mukan.

Profimedia
 

 

On, međutim, nije pojasnio ko je davao pare ljudima koji su učestvovali u neredima.

Podsetimo, prethodno su mediji saopštili da je do sada likvidirano 26 osoba, dok je skoro 4.000 osoba privedeno tokom nereda u Kazahstanu.
Protesti u Kazahstanu izbili su 2. januara zbog drastičnog povećanja cene gasa, ali su potom prerasli u nemire.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike