Putin vernicima čestitao praznik: Božić ispunjava srca radošću i svetlim nadama (FOTO)

07.01.2022

09:35

0

Ruski predsednik prisustvovao je ponoćnoj pravoslavnoj božićnoj službi u Crkvi nerukotvorenog lika Gospodnjeg koja se nalazi na mestu njegove predsedničke rezidencije u Novo-Ogarjevu kod Moskve

Putin vernicima čestitao praznik: Božić ispunjava srca radošću i svetlim nadama (FOTO)
Tan2022-1-7_53547735_0 - Copyright Tanjug/Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Božić pravoslavnim hrišćanima i svim građanima svoje zemlje, ocenivši da je Božić jedan od najvećih i omiljenih hrišćanskih praznika i da ima posebno moralno značenje.

- Ujedinjujući ljude oko visokih duhovnih ideala i vrednosti, Božić ispunjava srca radošću i svetlim nadama i inspiriše na nova dostignuća - naveo je Putin u čestitki i dodao da se sa Božićem povezuju dobre porodične tradicije koje se prenose sa generacije na generaciju.

Putin je ukazao i na ogroman stvaralački, nesebičan doprinos koji Ruska pravoslavna crkva i druge hrišćanske konfesije u Rusiji daju očuvanju bogatog istorijskog, patriotskog i kulturnog nasleđa Rusije, jačanju institucije porodice i vaspitanju mladih.

Ruski predsednik prisustvovao je ponoćnoj pravoslavnoj božićnoj službi u Crkvi nerukotvorenog lika Gospodnjeg koja se nalazi na mestu njegove predsedničke rezidencije u Novo-Ogarjevu kod Moskve.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov otkrio je prošlog meseca da Putin tradicionalno prisustvuje pravoslavnim božićnim službama van Moskve, ali nije precizirao gde će biti ove godine.

Putin po pravilu slavi Božić van Moskve, a na Uskrs obično ide u Saborni hram Hrista Spasitelja u Moskvi. Prošle godine je prisustvovao božićnoj službi u Crkvi Svetog Nikole na ostrvu Lipno kod Velikog Novgoroda. U tri navrata, tačnije 2012, 2019. i 2020, išao je na Božić na službu u Katedralu Preobraženja u Sankt Peterburgu, gde je bio kršten u detinjstvu.

Putin je i 2018. proslavio Božić u Sankt Peterburgu, u Crkvi Simeona i Ane u ulici Mohovaja, gde je bio kršten njegov otac, a 2017. prisustvovao božićnoj službi u crkvi Svetog Đorđa pri Manastiru u Velikom Novgorodu, dok je 2016. godine službi prisustvovao u seoskoj crkvi Pokrova Presvete Bogorodice kod Voronježa.

Pre toga je dve godine zaredom odlazio na božićne službe u blizini Sočija.

Uoči praznika Hristovog rođenja patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služio je božićnu liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Moskvi. On je poželeo vernicima mir u životu i okončanje sukoba na teritoriji istorijske Rusije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike