Prvi čovek ODKB jasno poručio: Priče o okupaciji Kazahstana su obična glupost, tu smo da pružimo pomoć

06.01.2022

22:32

0

Prvi čovek ODKB jasno poručio: Priče o okupaciji Kazahstana su obična glupost, tu smo da pružimo pomoć
rusija-kazahstan2 - Copyright Russian Defense Ministry Press Service via AP

ODKB želi da pomogne Kazahstanu, ostale insinuacije su obična glupost, saopštio je za  generalni sekretar ODKB Stanislav Zas.

- Priče o nekakvoj invaziji, okupaciji su, izvinite, obična glupost, rekao je Zas.

On je podsetio da je glavni motiv odluke Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB da se „pruži pomoć i podrška Kazahstanu u ovom teškom periodu“.

- Veoma je neprijatno slušati i čitati da je neko „iskoristio situaciju“. To je obična glupost. Ponavljam još jednom – iskrena želja svih naših država je da pomognu Kazahstanu u ovoj teškoj situaciji, da podrže saveznika u ovom teškom periodu, naglasio je Zas.

Do sutra će planirani kontingent mirovnih snaga Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti biti raspoređen u Kazahstanu, saopštio je Zas.

Kako je naveo, prva grupa ruskog kontingenta je već stigla i počela da izvršava postavljene zadatke.

- Postepeno, mislim, tokom sutrašnjeg dana, završićemo prebacivanje svih naših mirnodopskih jedinica, rekao je Zas.

On je saopštio da će prvi ešalon beloruske grupe ODKB stići u Kazahstan „kroz dva-tri sata“.

- Brojnost grupe kolektivnih mirovnih snaga se može menjati. Sada, prema odlukama koje su donete, iznosi 2.500 ljudi,, rekao je Zas, naglasivši da će ova brojka zavisiti od situacije.

Što se tiče gradova gde će biti raspoređeni mirovnjaci, o tome će odlučivati komandant misije zajedno sa Ministarstvom odbrane i policijom Kazahstana, objasnio je generalni sekretar organizacije.

 
AP Photo/Yuri Kochetkov, Pool
 

 


Zadatak snaga ODKB je jasan: "čuvanje strateških objekata i pružanje pomoći u zavođenju reda u zemlji". U slučaju napada na njih, oni imaju prava da upotrebe oružje, istakao je Zas.

Prema rečima prvog čoveka ODKB, već se vidi poboljšanje situacije na terenu, ali je kazahstanskim kolegama teško i pomoć im je potrebna.


Podsetimo, Savet kolektivne bezbednosti ODKB odlučio je, na molbu predsednika Takajova, da pošalje u Kazahstan kolektivne mirovne snage na ograničeni period. Osim ruske vojske, mirovne snage će činiti predstavnici oružanih snaga još četiri zemlje – Belorusije, Jermenije, Kirgizije i Tadžikistana. Oni će biti zaduženi za čuvanje državnih i vojnih objekata i pomagaće snagama reda i mira u cilju stabilizacije situacije u zemlji.

Portparol ODKB Vladimir Zajnetdinov saopštio je medijima da će vreme koliko će Kolektivne mirovne snage boraviti u Kazahstanu odrediti isključivo predsednik Kasim Žomart Tokajov. Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike