Pala vlada zbog cene goriva i protesta: Predsednik proglasio vanredno stanje!

05.01.2022

07:46

0

Tokajev je rano u sredu proglasio vanredno stanje u Almatiju i zapadnoj provinciji Mangistau koja se bavi proizvodnjom nafte

Pala vlada zbog cene goriva i protesta: Predsednik proglasio vanredno stanje!
Tan2022-1-5_8392881_0 - Copyright Tanjug/(AP Photo/Vladimir Tretyakov

Kazahstanski predsednik Kasim-Džomart Tokajev prihvatio je ostavku vlade u sredu, saopštila je njegova kancelarija, nakon što su nasilni protesti izazvani povećanjem cene goriva potresli naftom bogatu centralnoazijsku zemlju.

Policija je kasno u utorak upotrebila suzavac i šok bombe da istera stotine demonstranata sa glavnog trga u Almatiju, najvećem gradu bivše sovjetske republike, a sukobi su trajali satima u obližnjim oblastima.

 

Protesti su uzdrmali imidž bivše sovjetske republike kao politički stabilne i strogo kontrolisane nacije koju je iskoristila da privuče stotine milijardi dolara stranih investicija u svoju naftnu i metalnu industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

Tokajev je rano u sredu proglasio vanredno stanje u Almatiju i zapadnoj provinciji Mangistau koja se bavi proizvodnjom nafte i rekao da iza nasilja stoje domaći i strani provokatori.

Protesti su počeli u provinciji Mangistau u nedelju nakon ukidanja ograničenja cena na tečni naftni gas, popularno gorivo za automobile, dan ranije, nakon čega se njegova cena više nego udvostručila.

U razgovoru sa vršiocima dužnosti članova kabineta u sredu, Tokajev je naredio njima i guvernerima provincija da ponovo uspostave kontrolu cena TNG-a i prošire ih na benzin, dizel i drugu "društveno važnu" potrošnu robu.

Takođe je naredio vladi da izradi zakon o ličnom bankrotu i razmotri zamrzavanje cena komunalnih usluga i subvencionisanje plaćanja kirije za siromašne porodice.

On je rekao da se situacija popravlja u gradovima i mestima pogođenim protestima nakon što je proglašeno vanredno stanje koje je dovelo do policijskog časa i ograničenja kretanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike