Narod srušio Vladu Kazahstana posle poskupljenja goriva: Predsednik se oglasio, ima mrtvih! U celoj zemlji nema interneta (VIDEO)

05.01.2022

13:54

0

Tokajev je izjavio da ne namerava da ode iz zemlje

Narod srušio Vladu Kazahstana posle poskupljenja goriva: Predsednik se oglasio, ima mrtvih! U celoj zemlji nema interneta (VIDEO)
viber_image_2022-01-05_14-47-28-840 - Copyright Profimedia

Više od 200 ljudi je uhapšeno tokom protesta u Kazahstanu koji su izbili zbog poskupljenja goriva, a predsednik Kasim-Džomart Tokajev je rekao da će uslediti oštre kazne. 

Podsetimo, cene goriva su skočile za 100 odsto što je narod izvelo na ulice. Kazahstanski predsednik Kasim-Džomart Tokajev prihvatio je ostavku vlade u sredu, a vanredno stanje će trajati do 19. januara. Ukazom je uveden i policijski čas od 23 do 7 ujutru.

Kako javlja ruska televizija REN TV, u gradu Atirau je poginuo jedan demonstrant. Prema preliminarnim informacijama, on je prva žrtva masovnih uličnih protesta u Kazahstanu.

Cela zemlja na nogama zbog goriva: Cene se udvostručile preko noći, a evo šta je sve dovelo do toga (VIDEO)

U sukobima su ubijeni i ranjeni pripadnici policije, saopštio je Tokajev. Aerodrom u Aktauu je prestao sa radom. "Aeroflot" je otkazao svoje letove ka Alma Ati. U tom gradu demonstranti pale automobile, specijalnu tehniku, vatrogasna vozila. Pripadnici vojske i policije nisu primetni u centru grada.

Podsetimo, protesti su počeli prvih dana nove godine. Stanovnici Žanaozena i Aktaua izašli su na ulice protestujući zbog dvostrukog poskupljenja gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje. 

Profimedia
 

Protesti i sukobi su nastavljeni i danas.

Tokajev je naložio da se formira komisija za proučavanje situacije, a ona je 4. januara objavila da je spremna da ispuni glavni zahtev demonstranata i smanji cene gasa. Međutim, protesti su se proširili i na druge gradove.

 

U Alma Ati su se 4. januara uveče sukobili demonstranti sa policijom koja je upotrebila gas i šok bombe. U međuvremenu, Tokajev je prihvatio ostavku vlade, a vanredno stanje je proglašeno do 19. januara.

Predsednik Tokajev je izjavio da je od danas na čelu Saveta bezbednosti Kazahstana. On je istakao da namerava da u situaciji sa protestima „postupa oštro“.

Yevgeny Biyatov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File
 

- Od danas nameravamo da postupamo maksimalno oštro protiv prekršilaca - rekao je u obraćanju naciji.

On je obećao da će uskoro izaći sa novim paketom predloga. Dodao je da neće napuštati glavni grad i da će biti sa narodom.

- Šta god da se desi, biću u glavnom gradu - istakao je Tokajev.

 

 

Tokajev je u svom obraćanju građanima rekao da su huligani bili dobro organizovani tokom nereda.

- Kao predsednik dužan sam da štitim bezbednost i spokoj naših građana, da brinem o integritetu Kazahstana. Mere koje sam preduzeo imaju za cilj dobrobit multinacionalnog Kazahstana. Ali ove mere nisu dovoljne. Skreće pažnju visok nivo organizovanosti huliganskih elemenata - istakao je predsednik zemlje na televiziji.

 

 

Ranije je funkciju predsednika Saveta bezbednosti obavljao Nursultan Nazarbajev (bivši predsednik zemlje).

U Alma Ati ne radi mobilna telefonija, internet i televizija. Kancelarije redakcije RTV „Mir“ su potpuni uništene. Uništena je i oprema, a zaposleni su evakuisani i sada su na bezbednom. Stanovnici glavnog grada masovno podižu gotovinu, s obzirom da plaćanje preko interneta ne funkcioniše.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike