Sedmi dan haosa u Kazahstanu: Vojska dobila nova naređenja, situacija se stabilizuje

08.01.2022

07:11

0

Vlasti su uvele oštre bezbednosne mere u najvećim gradovima, a snage Organizacije kolektivne bezbednosti započele su mirovnu operaciju

Sedmi dan haosa u Kazahstanu: Vojska dobila nova naređenja, situacija se stabilizuje
Tan2022-1-7_720709_12 - Copyright Tanjug/AP Photo/Vladimir Tretyakov

Situacija u Kazahstanu se stabilizuje nakon višednevnih nemira koji su eskalirali u brutalne sukobe sa snagama bezbednosti.

Predsednik Kazahstana Kasim Džomart Tokajev obratio se građanima i upozorio da je vojska dobila naređenje da "otvori vatru bez upozorenja" i odbacio mogućnost pregovora sa, kako je naveo, "naoružanim i obučavanim banditima".

Vlasti su uvele oštre bezbednosne mere u najvećim gradovima, a snage Organizacije kolektivne bezbednosti započele su mirovnu operaciju.

U međuvremenu ponovo je uspostavljen kablovski pristup internetu u glavnom gradu Nursultanu koji je bio u prekidu od petka, ali mobilni internet i dalje ne funkcioniše.

Specijalne službe Kazahstana privele su bivšeg predsednika Komiteta za nacionalnu bezbednost Karima Masimova, zbog sumnje za veleizdaju.

Pres služba Komiteta za nacionalnu bezbednost Kazahstana saopštila je da je Komitet 6. januara pokrenuo pretpretresnu istragu o veleizdaji, u skladu sa Krivičnim zakonikom Kazahstana.

U Kazahstanu su 2. januara počeli protesti zbog poskupljenja goriva, koji su potom prerasli u nerede i sukobe sa snagama bezbednosti širom zemlje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike