Velika analiza: Hapšenje bugarskog špijuna je samo vrh ledenog brega, susedi Srbije su deo šire globalne igre

06.12.2023

12:50

0

Pojačani špijunski rat na teritoriji Srbije, takođe je deo šire igre, a ne samo Bugari, već i ostali susedi Srbije su duboko upleteni u sve to. Kao podizvođači, ali nekada baš uživaju u toj ulozi

Velika analiza: Hapšenje bugarskog špijuna je samo vrh ledenog brega, susedi Srbije su deo šire globalne igre
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay

Rezervni oficir Vojske Srbije i radnik Centra za kulturu u Bosilegradu Ljuben Gligorov (1963) uhapšen je prekjuče pod sumnjom da je bugarskoj službi odavao poverljive informacije o stanju u našim oružanim snagama. On je bugarskoj strani prosleđivao podatke o broju vojnika u Vranju, stanju u jedinicama, kao i šta sve oni koriste od oružja i opreme. Dostavljao im je i kadrovsku šemu bezbednosnih organa. Takođe, referisao je i o političkoj situaciju na jugu zemlje.

Osumnjičeni je priznao delo, pošto je bio suočen sa jakim dokazima. Pod lupom naših organa je bio najmanje godinu dana. Radio je za bugarsku Državnu agenciju za nacionalnu bezbednost (DANS).Njemu je određen pritvor nakon saslušanja. Tereti se da je pripadnicima strane organizacije Republike Bugarske saopštio tajne vojne podatke, koji mogu da prouzrokuju štetne posledice za bezbednost, odbranu i vojne interese države Srbije.  Bosilegrađani su prilično zbunjeni jer su Lj. G. poznavali kao dobrog komšiju, oca dve ćerke, koji osim osnovnog posla u Centru kulture ima i prodavnicu u ovom pograničnom mestu, gde se maltene svi znaju, jer je mesto neveliko.

No, tako to uglavnom i biva kada se otkriju špijuni, neretko ne samo komšije i sugrađani, već i najbliži prijatelji i rodbina osumnjičenog tada budu šokirani. Ono što je interesantno jeste to da je osumnjičeni radio u centru za kulturu, u kojima inače često rade infiltrirani špijuni, a i živeo je u mestu gde je po brojnosti dominantna bugarska nacionalna manjina. 

Pojačano dejstvo stranih špijuna na prostoru Srbije

Kada je hrvatski agent, diplomata-špijun Hrvoje Šnajder proteran iz Srbije, ispravno smo najavili da tu nije kraj i da slede nove akcije državnih organa tog tipa, pa čak i hapšenja. To je bilo očekivano, jer se rad stranih službi na teritoriji naše zemlje toliko intenzivirao u poslednje vreme, da je odgovor morao da usledi. Nakon afere Šnajder i prekjučerašnjeg hapšenja bugarskog špijuna, za očekivati je da će se na kratko vreme strani špijuni u Srbiji primiriti, ali to neće dugo trajati, jer ih pokušaj ispunjenja zadataka koje su dobili od svojih naredbodavaca svakako čeka, pa će uprkos budnosti srpskih organa i riziku po sebe, nastaviti sa svojim nelegalnim aktivnostima. 

Printcreen/BIA Wikipedia
 

Zato postoje velike šanse da već tokom novogodišnjih i Božićnih praznika u Srbiji padnu još neki strani špijuni, a obzirom na to koliko agresivno deluju po Srbiji, najozbiljniji kandidati za to su Albanci, pa čak i špijuni iz Bosne i Hercegovine. Koliko rade po Srbiji i nije ih toliko teško uhvatiti u tim nelegalnim delatnostima i prikupiti dokaze, ali se uvek procenjuje da li je svrsishodnije uhapsiti ih zbog toga ili ne. 

Bugarska služba Amerikancima ono što je hrvatska Nemcima

Kada je reč o bugarskoj službi, važno je istaći kako ona uopšte nije za potcenjivanje, pošto je reč o državi koja je imala jake službe i tokom Hladnog rata, kada je bila deo komunističkog bloka. Trenutno na području Srbije, bugarska služba ima za Amerikance ulogu sličnu onoj koju hrvatska služba ima za Nemce - glavni podizvođač radova. Upućeni izvori tvrde da hrvatski i bugarski zapadni podizvođači radova na teritoriji Srbije nisu nimalo u dobrim međusobnim odnosima. Bugarska je deo NATO pakta, a poznato je i kroz istoriju da je igrala ulogu vazala za račun stranih sila, a posebno kada je u pitanju nastup prema Srbiji, usled čega smo i imali tako često bolne međusobne odnose. 

Profimedia
 

Bugarska je u prošlosti često uspevala da pri kraju ratova uspešno promeni stranu, postajući od države koja je bila na strani gubitnika, država pobednica, a vidimo i u kontekstu sadašnjeg ukrajinskog sukoba da i pored toga što su u NATO-u i vode zvanično antirusku politiku, umeju da igraju duple igre i ostavljaju kanale i za slučaj da u globalnom sukobu Rusija pobedi. Imaju npr. proruskog predsednika naspram prozapadnog premijera. U tom smislu su slični sa Hrvatima. Na području Srbije Bugari su i glavni posrednici između ruske i američke strane, kao kanal za prenošenje poruka, obzirom na to da su od početka SVO u Ukrajini predstavnici dveju supersila u Srbiji prekinuli zvaničnu komunikaciju. 

Bugarska ne igra samo ulogu pukog vazala, već iz uloge podizvođača pokušava da izvuče korist za sebe i ostvari svoje nacionalne i komercijalne interese. Njena uloga spram Srbije je višeslojna, pa i ambivalentna. Odnosi variraju od sukoba, do saradnje, ovisno o tome koji su parcijalni aspekti u pitanju. Kada je u pitanju područje Severne Makedonije, tu Bugarska i dalje tradicionalno vodi antisrpsku politiku i za nju je svaki trag srpskog uticaja u Makedoniji negativan, a ništa manje nije agresivna ni prema samim Makedoncima u smislu ataka na njihov identitet, pa u nekim projekcijama budućnosti i maksimalističkim željama - i na državnost. 

Konzulat u Nišu centar, a ovako kupuju političare i lokalne moćnike sa juga Srbije

Što se same teritorije Republike Srbije tiče, Bugarska je posebno aktivna na jugu Srbije, očekivano u Bosilegradu i Dimitrovgradu, kao mestima gde bugarska nacionalna manjina čini većinsko stanovništvo. I ostatak juga, što slučaj uhapšenog špijuna potvrđuje, je pod lupom - Vranje, Leskovac, naročito Surdulica, kopnena zona bezbednosti i opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa, koje su usko grlo između pokrajine KIM, Bugarske i Makedonije, tu je naravno i grad  Pirot, ali najpre Niš kao centar bugarske službe za taj region i celu Srbiju. U te svrhe posebnu ulogu ima konzulat Bugarske u Nišu. 

Profimedia
 

Bugarska služba ima snažan upliv i u našoj južnoj pokrajini, koju priznaje kao tzv. nezavisnu državu, a posebno je aktivna na području Gore, jer više od sto godina svojataju Gorance kao deo bugarske nacije i vrbuju ih kroz stipendije, državljanstva, a znamo da je Bugarska i članica EU. Isto to Bugarska sprovodi i u Severnoj Makedoniji i na jugu centralne Srbije. Pogotovo prema pripadnicima bugarske manjine u Srbiji, kojima stipendije, pasoši, EU projekti mogu biti način da ih Bugarska više privoli sebi.

U pojedinim opštinama na jugu, Bugari drže i neke istaknute političare i ,, lokalne šerife''. Ne samo da su lokalni političari sa juga na bugarskoj vezi, već su to i pojedini visoki funkcioneri na nivou cele Srbije, a koji su poreklom iz tih krajeva. Bugarska obaveštajna služba je posebnu ulogu imala u nameštanju projekata i korišćenja sredstava iz EU fondova, što je bila važna poluga kojom su kupovali političare iz Srbije. Bugarska pokušava i da izvrši istorijski revizionizam i redovno pokušava da opstruiše obeležavanja srpskih stradanja od strane bugarske ruke na tom području i za to opstruisanje koristi političare koji su pod njenim uticajem. Bugarska je itekako aktivna i u Raškoj oblasti, a prisutna je, negde više - negde manje, na teritoriji cele Srbije.

Saradnja bugarske i albanske službe - trgovina oružjem, mafija, NATO, podela Makedonije...

Ono što je posebno interesantno, to je tradicionalna saradnja bugarskih i albanskih službi protiv srpskih interesa,a koja ima  veliko istorijsko utemeljenje, još od završne faze Otomanske imperije, do Prvog i Drugog svetskog rata i zajedničke okupacije srpskih teritorija,  preko perioda komunizma, sve do današnje zajedničke pripadnosti NATO savezu, za čiji račun i jedni i drugi vrše prljave poslove. Najizraženije protiv srpskih interesa sarađuju na prostoru Makedonije, koju inače zajednički žele da podele, ali takođe i na prostoru Srbije. 

Ilustracija/Profimedia/Wikipedia
 

Kada je Albanija, nakon raskida i sa Kinom krajem sedamdesetih, postala najizolovanija država na svetu, bez ijednog saveznika, jedina država sa kojom je imala dobre odnose je bila Bugarska, sa kojom nikada nije raskinula vojni pakt, čak ni kada je napustila Varšavski pakt u kom je Bugarska ostala. Saradnja albanske i bugarske mafije je takođe kontinuirana, a dve zemlje su još tokom komunizma veoma dobro sarađivale i u trgovini oružjem, koje je u Bugarskoj oduvek bilo pod nadzorom njihove službe. Naročito je u tom smislu bila važna bugarska firma Kinteks.

Potkopavanje srpske namenske industrije i bugarski udari i sa Istoka i sa Zapada

Kada je radnik "Prvog partizana" iz Užica Borivoje Glišović uhapšen 2019.godine zbog krađe dokumentacije o proizvodnji municije kalibra 12,7 milimetara, koju je predao Albancu Šefćetu Demirovskom, a tokom istrage je Glišović priznao da je iskopiranu dokumentaciju prodao za 30.000 evra – to je bio period vrhunca tzv. afere Krušik, a upravo je Bugarska, što zbog (geo)političkih, što zbog komercijalnih interesa imala ulogu u toj kampanji i potkopavala je našu namensku industriju. To je donekle bilo i razumljivo, jer se njihova namenska industrija borila sa našom za ista tržišta.Inače je Demirovski Albanac iz Makedonije, u kojoj albanski i bugarski agenti često rade udruženo. 

Važnu ulogu u kreiranju afere Krušik, ali ne samo nje, kada je u pitanju Srbija, imala je Dilijana Gajtandžijeva i njen Armsvoč. Nekako istovremeno, kada nas je ta Bugarka takoreći napadala sa istočne strane, pa i zavađala sa Rusijom, pokušavajući da nas denuncira da joj navodno radimo iza leđa sa zapadnjacima, sa druge, zapadne strane Bugarin Hristo Grozev preko Belingketa, zavađao nas je sa Zapadom denuncirajući Srbiju da obaveštajno šuruje sa Rusima i da srpski agenti i ruski agenti zajedno i bratski rade. Gajtandžijeva je objavljivala dokumenta, dok je paraobaveštajna zapadna platforma Belingket objavljivala i video snimke sa teirtorije Srbije.

Printscreen/YouTube/ asnsbg
 

Kao što vidimo, i u slučaju navodno izrazito proruske Gajtandžijeve, i u slučaju navodno izrazito prozapadnog Grozeva, oba puta je Srbija napadana i pokušana je da joj se nanese šteta, a oba lica glavni akteri su iz Bugarske. To samo pokazuje, koliko su Bugari upleteni i u globalne igre i koliko je Bugarska važan deo šire priče. Onda ne treba da čudi što su supersile odlučile da između njih na teritoriji Srbije posreduju Bugari, jer su očito vešti u igranju svih tih igara. Sve ovo što se dešava, pa i pojačani špijunski rat na teritoriji Srbije, takođe je deo šire igre, a ne samo Bugari, već i ostali susedi Srbije su duboko upleteni u sve to. Kao podizvođači, ali nekada baš uživaju u toj ulozi. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike