Šta piše u deklaraciji koju je predložio Kurti u Briselu? (FOTO)

20.07.2021

06:36 >> 11:34

0

Autor: Nikola A.

Ističe se posvećenost prevazilaženju nasleđa prošlih sukoba

Šta piše u deklaraciji koju je predložio Kurti u Briselu? (FOTO)
Copyright 24sedam/Profimedia

Kosovski premijer Aljbin Kurti je na pregovorima koji su održani u Briselu predstavio predlog deklaracije o miru između Kosova i Srbije od šest članova, koji je, iako ga nije pročitao, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio, prenosi portal Reporteri.

Pre navođenja „zajedničke izjave o nenapadanju i mirnom rešavanju sukoba”, dokument započinje rečima: „Mi, predstavnici Kosova i Srbije, prepoznajući našu dužnost i odgovornost prema našim građanima, regionalnim susedima i međunarodnim partnerima, treba da sprečimo svaki novi vojni sukob, neprijateljstvo ili nasilje između naših zemalja.“

Pročitajte još:

Ističu se posvećenost prevazilaženju nasleđa prošlih sukoba, održavanje trajnog mira, dugoročna stabilnost i rad na prosperitetnoj budućnosti građana, prenosi “Kosovo onlajn”.

Takođe se izražava želja regiona i šire za sveobuhvatnim i konačnim sporazumom u dijalogu, „u skladu sa principima mirnog suživota, saradnje i mirnog rešavanja sporova bez prejudiciranja dijaloga koji je olakšala EU, a podržale su SAD“.

– Odlučni da se konstruktivno i u dobroj nameri uključe u postizanje sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma bez odlaganja. Slažemo se i svečano odobravamo sledeću „zajedničku izjavu o nenapadanju i mirnom rešavanju sukoba“.

Izjava se sastoji od šest članova, od kojih je prvi „nenapadanje“, u kome se, između ostalog, navodi da će se obe strane suzdržati od međusobnih napada, vojne agresije, oružanih neprijateljstava ili nasilnih sukoba kao načina rešavanja bilo kojeg nerešenog spora ili bilo kojeg spora u budućnosti.

Drugi član se odnosi na poštovanje granica, po kome se obe strane obavezuju da će strogo poštovati međusobne granice i neće pokušati, ni sada ni u budućnosti, da okupiraju, zauzmu, pripoje ili kontrolišu teritoriju jedni drugima u celini ili delimično.

Treći član je reciprocitet u zaštiti i promociji manjinskih prava, u skladu sa evropskim vrednostima i međunarodnim aktima.

Četvrti član je mirno rešavanje sporova, u kome se, između ostalog, navodi da će, u slučaju neuspeha u postizanju dogovora, po bilo kojem od gore navedenih članova, „strane, u svakom slučaju sporazumno, tražiti rešenje drugim mirnim sredstvima, uključujući posredovanje i arbitražu i nikada neće upotrebiti silu u sporovima“.

Pročitajte još:

Peti član je međusobna podrška procesu evropskih integracija.

Šesti član je završna odredba, u kojoj se navodi da je izjava sačinjena na engleskom, albanskom i srpskom jeziku, potpisana u prisustvu i svedočenju predstavnika Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike