Meril Strip stigla u Kan: Sve je spremno za glamurozni festival kome i ove godine prete dramatični skandali (FOTO/VIDEO)

14.05.2024

18:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Filmska smotra na Kroazeti retko prolazi bez bure, ali ovogodišnje izdanje može biti uzburkanije i nelagodnije od bilo kog u poslednje vreme

Meril Strip stigla u Kan: Sve je spremno za glamurozni festival kome i ove godine prete dramatični skandali (FOTO/VIDEO)
Copyright Profimedia

Filmski festival u Kanu okupiće najveće zvezde industrije u južnoj Francuskoj kako bi proslavili bioskop, a na čuvenu Kroazetu već su stigli Meril Strip i članovi ovogodišnjeg žirija na čelu sa Gretom Gervig

Profimedia
 

Ovogodišnji festival večeras otvara francuska komedija "Drugi čin" (Le Deuxième acte) reditelja Kventina Dipijoa, u kojoj glavne uloge igraju Lea Sejdu i Vensan Lindon.

Tokom ceremonije otvaranja, glumici Meril Strip će biti uručena počasna Zlatna palma. Na završnoj ceremoniji, jedanu će dobiti i Džordž Lukas.

Profimedia
 

Do 25. maja u Kanu će ukupno biti prikazano 230 dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja razvrstanih u 27 različitih programa. Ove godine prvi put će biti uvedena takmičarska selekcija sa ostvarenjima virtuelne i proširene realnosti, „koja pomeraju granice pripovedanja”.

Ko će na kraju otići kući sa palmom odlučivaće međunarodni žiri sa Gretom Gervig kao predsednicom, uz glumice Lili Gledstoun, Evu Grin i Ebru Džejlan, glumce Pjerfrančeska Favina i Omara Sia i reditelje Nadina Labakija, Huana Antonija Bajona i Hirokazu Kore-edu. 

Profimedia
 

U senci ratova, protesta i štrajkova

Filmski festival u Kanu retko prolazi bez bure, ali ovogodišnje izdanje može biti uzburkanije i nelagodnije od bilo kog u poslednje vreme. 77. Kan će se održati u pozadini ratova, protesta, potencijalnih štrajkova i sve jačih #MeToo previranja u Francuskoj, koja se godinama u velikoj meri opirala tom pokretu.

Radnici festivala prete štrajkom. Rat Izraela i Hamasa, koji se akutno oseća u Francuskoj, gde žive najveće jevrejske i arapske zajednice u Evropi, sigurno će izazvati proteste. Ruski rat u Ukrajini ostaje u mislima mnogih. Kada se tome dodaju i ostali problemi koji muče industriju – uvek neizvesnu budućnost bioskopa, uspon veštačke inteligencije – i ovogodišnjem festivalu ne bi trebalo da nedostaje drame.

Profimedia
 

Biti spreman na sve

Biti spreman na sve je odavno koristan stav u Kanu. U skladu sa ovakvim burnim vremenima, filmska postava je puna intriga i upitanosti. Iranskog reditelja Mohameda Rasulofa, samo nekoliko dana pre nego što će njegov najnoviji film "Seme svete smokve" debitovati na Kroazeti, Islamski revolucionarni sud osudio je na osam godina zatvora. Film, ipak, ostaje na rasporedu festivala.

Jedan od najiščekivanijih naslova ove godine nesumnjivo je "Megalopolis" Frensisa Forda Kopole, reditelja u trci za treću Zlatnu palmu sa još 21 ostvarenjem iz 12 zemalja.

Kopoli nije strana kanska drama. Nedovršena verzija "Apokalipse danas" donela mu je (u nerešenom rezultatu) drugu Zlatnu palmu pre više od četiri decenije. Kopola je ideju za "Megalopolis" dobio još 1979, a od 1983. aktivno radi na njoj, uz brojne prepreke. Konačno je 2019. uložio 150 miliona sopstvenog novca i projekat priveo kraju.

U zvaničnoj konkurenciji očekuje se premijera filma "Šegrt" Alija Abasija sa Sebastijanom Stenom u glavnoj ulozi mladog Donalda Trampa. Biće tu i novi filmovi Kevina Kostnera, Paola Sorentina, Šona Bejkera, Jorgosa Lantimosa i Andree Arnolda.

Neki od filmskih stvaralaca koji dolaze na festival ove godine već su čvrsto uklopljeni u kansko znanje. Pol Šreder je bio na festivalu pre skoro 50 godina kao scenarista "Taksiste" Martina Skorsezea. Osvojio je Palmu 1976. Vratio se u trku za Zlatnu palmu sa filmom "Oh, Kanada", adaptiranom po romanu Rasela Benksa, sa Ričardom Girom i Umom Turman u glavnim ulogama.

A za potencijalno bure baruta u Kanu tu je i zapaljiva bomba "Furioza: Pobesneli Maks Saga". Ova pokaliptična distopija, vraća reditelja Džordža Milera na festival u koji se prvi put zaljubio kao član žirija.

Afera Džudit Godreš

Reflektori na početku festivala mogu pasti na Džudit Godreš. Francuska rediteljka i glumica ranije ove godine izjavila je da su je reditelji Benoa Žako i Žak Doalon seksualno napastvovali dok je bila tinejdžerka: Bila je optužba koja je potresla francusku kinematografiju. Žako i Doalon su negirali optužbe.

Iako je veliki deo francuske filmske industrije ranije oklevao da prihvati #MeToo pokret, Godreš je izazvala širi odziv. Ona je strastveno govorila o potrebi za promenama na Cezarima, francuskom ekvivalentu Oskara, i pred komisijom francuskog Senata.

Profimedia
 

Ovo je najnovije poglavlje u tome kako je #MeToo odjeknuo na najvećem svetskom filmskom skupu, nakon protesta 82 žene na stepenicama Palate 2018. i obećanja o rodnom paritetu 2019. godine. Kan je često bio izložen kritikama jer nije pozvao više žena filmskih stvaralaca u zvaničnu konkurenciju, ali festival daje punu podršku Godrešovoj, i obećava još mogućih #MeToo otkrića tokom festivala, navodi Rts.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike