Naomi Kembel prvi supermodel u istoriji koji je dobio svoju izložbu: 40 godina karijere u čuvenom Muzeju "Viktorije i Alberta" (FOTO)

20.06.2024

11:15

0

Četiri decenije njenog uticaja u modi i aktivizmu

Naomi Kembel prvi supermodel u istoriji koji je dobio svoju izložbu: 40 godina karijere u čuvenom Muzeju "Viktorije i Alberta" (FOTO)
Naomi Kembel - Copyright Profimedia

Izložba posvećena manekenki Naomi Kembel u subotu će biti otvorena u Muzeju "Viktorije i Alberta" u Londonu, što će biti prva izložba te vrste posvećena jednoj manekenki i supermodelu.

Profimedia
 

Bila je prva crna manekenka koja se pojavila na naslovnicama francuskog Voga i magazina Tajm, a takođe je bila i prva crna manekenka na naslovnoj strani septembarskog izdanja američkog Voga.

Uticaj u modi i aktivizam

Izložba "Naomi: U modi" (Naomi: In Fashion) sagledava karijeru jedne od najprepoznatljivijih manekenki, i to kroz kreacije koje je nosila, ali i kroz njen uticaj koji ima u modi i aktivizam, prenosi Rojters.

Profimedia
 

- Bilo je mnogo izložbi o modnim dizajnerima i fotografima, ali model je često izostavljen iz priče - rekla je za Rojters kustos mode u pomenutom muzeju Sonet Stanfil.

Glamurozne haljine i cipele

Izložba, koja će u subotu biti otvorena za javnost, sadrži glamurozne haljine i cipele koje je Kembel nosila, kao i njene modne fotografije i časopise na kojima je ona bila na naslovnoj strani. Kustos izložbe biće bivši urednik britanskog Voga, Edvard Eninful.

Profimedia
 

Prema njenim rečima, 40-godišnja karijera Naomi Kembel dokazuje da je ona uzor u modnoj industriji, ističe Rojters, jer "ne samo da radi sa najboljim dizajnerima i fotografima, već pomaže i kreatorima početnicima".

Karijeru započela kao tinejdžerka

Kempbel je svoju karijeru započela kao tinejdžerka i bila je model za kuće kao što je Versaće, Šanel, Prada i Dolče i Gabana.

Izložba, koja traje do 6. aprila 2025, uključuje pisane i audio-komentare Kembel, koja se priseća ključnih trenutaka u svojoj karijeri, kao i improvizovanu modnu pistu za one koji žele da prošetaju pistom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike