Šta to pluta Jadranskim morem? Evo da li je sluz opasna po kupače

24.06.2024

14:02

0

Na nju se hvataju fitoplankton, zooplankton i njihove izlučevine, larve i jajašca različitih životinja

Šta to pluta Jadranskim morem? Evo da li je sluz opasna po kupače
Copyright Profimedia

Mikrobiološki uzroci cvetanja mora

Površina mora uz severni deo Jadrina danima je već prekriven želatinskim slojem mulja, što mikrobiolozi u Hrvatskoj objašnjavaju cvetanjem mora, dok slovenački stručnjaci iznose drugačije teorije o uzroku ove pojave.

Prema Slovenačkom nacionalnom institutu za biologiju, sluz na površini mora nastaje delovanjem fitoplanktona koji izlučuje veliku količinu organske tvari u vodu.

Razlike između cvetanja mora i formiranja sluzi

Potrebno je nekoliko sedmica da mikroorganizmi razgrade ovu sluz. Patricija Mozetič iz Morske biološke stanice naglašava da se ovaj fenomen razlikuje od cvetanja mora, što dodatno komplikuje situaciju, prenosi zagrebački Večernji list.

Sluz, osim što se sastoji od amorfne želatinske mase, sadrži raznovrsne čestice, kako žive, tako i izumrle.

Na nju se hvataju fitoplankton, zooplankton i njihove izlučevine, larve i jajašca različitih životinja.

Takođe, uključuje čestice kostura, ostatke biljnih i životinjskih ćelija, bakterije, polen, ciste te mineralne čestice iz morskih sedimenata i kopnenog porekla.

Ove čestice variraju u bojama, oblicima i veličinama, a njihov raspored zavisi od različitih elemenata. Sluz se obično formira u dubljim slojevima mora, ali se postepeno diže prema površini, a tokom dana ih vetrovi i površinske struje nose prema obali, gde se najčešće skupljaju na zatvorenim prostorima poput plaža. Iako sluz, kako se navodi, ne predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje kupača, zbog prisutnosti zarobljenih organizama, uključujući i potencijalno patogene, preporučuje se izbegavanje direktnog kontakta.

Prema izveštaju Nacionalnog instituta za biologiju, ovaj fenomen sluzi ove godine nije ograničen samo na slovenačke primorske gradove, već se proteže i preko celog Tršćanskog zaliva i šire na severnom Jadranu.

Prvi zapisi o ovoj pojavi datiraju čak iz 1729. godine, a poslednji put se ovako nešto dogodilo 2018. More bi moglo ostati ovakvo nekoliko dana ili dok bura ne "rastera" sluz, kažu slovenački stručnjaci, prenosi Večernji.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike