Kan je najduži aplauz sačuvao za kraj: 12 minuta ovacija za osuđenog iranskog reditelja koji se nije odvajao od dve slike (FOTO/VIDEO)

25.05.2024

09:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Nije isključeno da će upravo njegov film osvojiti Zlatnu palmu

Kan je najduži aplauz sačuvao za kraj: 12 minuta ovacija za osuđenog iranskog reditelja koji se nije odvajao od dve slike (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug/Scott A Garfitt/Invision/AP

U okviru poslednje večeri takmičarskog programa Kanskog festivala prikazan je novi film iranskog reditelja Mohamada Rasulofa "Semenke svete smokve", koji je dobio dvanaestominutni aplauz.

Rasulof je četvrti put u Kanu. Ovog puta donosi priču o porodici iz Teherana koja je podeljena u stavovima povodom represivnog aparata iranskih vlasti.

Tanjug/Andreea Alexandru/Invision/AP
 

Rizičan dolazak

Dolazak ovog reditelja na Kroazetu predstavljao je veliki rizik. Naime, on je doputovao u Francusku 13. maja kako bi izbegao zatvor u Iranu, gde je osuđen na osmogodišnju robiju, bičevanje i oduzimanje imovine zbog kritike vlasti. Samo nekoliko dana nakon određivanja kazne, njegovo najnovije ostvarenje dobilo je mesto u zvaničnoj takmičarskoj selekciji festivala.

Tanjug/Scott A Garfitt/Invision/AP
 

Optužen je za snimanje filma bez dobijanja dozvole od nadležnih vlasti, kao i za to što glumice nisu pravilno nosile hidžab i što su u nekim scenama snimane bez njega.

Fotografije glavnih glumaca

Reditelj je sinoć rekao da mnogi glumci iz njegovom najnovijeg filma nisu došli u Kan, jer nisu dobili dozvolu da otputuju. Zato je Rasulof na crvenom tepihu nosio fotografije glavnih protagonista njegovog novog filma Sohelije Golestani i Misaga Zareha.

Tanjug/Scott A Garfitt/Invision/AP
 

Film "Semenke svete smokve" prati istražnog sudiju Imana, kojeg obuzima paranoja tokom političkih nemira u Teheranu. Nakon što mu nestane pištolj, optužuje suprugu i žene za zaveru i uvodi drakonske mere u svojoj porodici, dok se oko njih ruše sve društvene norme.

Tanjug/Andreea Alexandru/Invision/AP
 

Ko će osvojiti Zlatnu palmu, ali i druga priznanja, saznaćemo večeras. Svečana ceremonija je zakazana 18:45 časova.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike