Greta Gervig predsednica žirija u Kanu: "Zaprepašćena sam ovom odlukom"

14.12.2023

12:00

0

Sa svojih 40 godina, ona je ujedno i najmlađa osoba u toj ulozi još od Sofije Loren

Greta Gervig predsednica žirija u Kanu: "Zaprepašćena sam ovom odlukom"
Greta Gervig - Copyright Profimedia

Greta Gervig, rediteljka filma "Barbi", koji je uspeo da zaradi 1,4 milijarde na svetskim blagajnama kao i devet nominacija za Zlatne globuse, biće predsednica žirija na Filmskom festivalu u Kanu 2024.

Profimedia
 

Sa svojih 40 godina, ona je ujedno i najmlađa osoba u toj ulozi još od Sofije Loren, koja je predsedavala žirijem 1966. godine, kada je imala 31 godinu.

Osećam se ponizno

- Volim filmove, volim da ih snimam, volim da pričam o njima - izjavila je Gervig i dodala:

Profimedia
 

- Kan je uvek bio mesto vrhunca filmske umetnosti. Uvek sam volela biti u mračnoj bioskopskoj sali punoj stranaca, i gledati potpuno nove filmove. Zaprepašćena sam i oduševljena i istovremeno se osećam ponizno što mogu da budem predsednica Kanskog filmskog festivala. Jedva čekam da počne ovo putovanje na koje će nas odvesti filmovi.

Heroina savremenog doba

U saopštenju, iz Kanskog festivala su naveli da je Gervig "heroina savremenog doba".

- Juče ambasadorka nezavisne američke kinematografije, danas predvodnica svetskog uspeha na blagajnama, Greta Gervig uspeva da stvarajući umetnički blokbaster, sužavajući jaz između umetnosti i industrije i baveći se savremenim feminističkim problemima, kombinuje ono što se do sada činilo nemogućim.

Profimedia
 

Takođe u sapštenju se navodi:

- Van sedme umetnosti, ona je takođe predstavnik jedne ere koja ruši barijere i meša žanrove, tako dižući vrednosti inteligencije i humanizma.

Započela karijeru kao glumica

Zanimljivo je da je film "Barbi" trebalo da se premijerno prikaže na Kanskom festivalu ove godine, ali se nisu uklapali vremenski termini.

Iako je započela kao glumica, Greta Gervig se probila kao rediteljka filmom "Lady Bird" iz 2017. godine, koji joj je zaradio nominaciju za najbolju režiju.

Profimedia
 

Njen naredni film "Little Women" takođe je bio veliki hit i takođe je zaradio pet nominacija za Oskara, a Barbi je već oborio mnoge rekorde.

Naredno, 77. izdanje Filmskog festivala u Kanu biće održano od 14. do 25. maja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike