Najveći hitovi ovogodišnjeg Kanskog festivala u domaćim bioskopima: Kopola, Lantimos, Demi Mur, Selena Gomez... (VIDEO)

27.05.2024

10:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Gledaoci će imati priliku da vide nova ostvarenja čuvenih reditelja sa izvanrednim glumačkim ekipama

Najveći hitovi ovogodišnjeg Kanskog festivala u domaćim bioskopima: Kopola, Lantimos, Demi Mur, Selena Gomez... (VIDEO)
Copyright Promo/MCF

Čak šest ostvarenja sa upravo završenog Kanskog festivala, koje je stručni žiri kultne smotre, na čelu sa predsednicom Gretom Gervig proglasio pobednicima, naći će se u distribuciji MCF MegaCom Filma u narednih godinu dana u domaćim bioskopima.

Profimedia
 

"Emilia Perez"

Jedan od najzvučnijih naslova svakako je "Emilia Perez", kriminalistička triler komedija s elementima mjuzikla velikog francuskog reditelja Žaka Odijara. Njegov najnoviji film je priča o vođi kartela koji na neko vreme nestaje kako bi se ponovno pojavio u javnosti, ali kao žena. Kriminačlistička komedija "Emilia Perez" jedini je naslov ovogodišnjeg Kana koji je osvojio dve nagrade - posebnu nagradu žirija koja je otišla u ruke Odijaru i nagradu u kategoriji najboljih glumica, jer je žiri odlučio da nagradi kompletan ženski glumački ansambl filma, a glavne uloge ostvarile su Zoi Saldana, Selena Gomez i Karla Sofía Gaskon.

"Sva lica dobrote"

Nagradu za najboljeg glumca poneo je talentovani Džesi Plemons, za ulogu u filmu "Sva lica dobrote" Jorgosa Lantimosa. U ovom ostvarenju Plemons tumači čak tri različite uloge - od pokornog biznismena, preko ožalošćenog policajca do biseksualnog pripadnika kulta, što nagoveštava da je reč o još jednom uspešnom naslovu savremenog grčkog reditelja. 

Drugo po važnošti priznanje celokupnog festivala - Grand Prix dodeljeno je indijskoj rediteljki Pajali Kapadiji koja je nagradu osvojila za svoj film "All We Imagina as Light", koji je ujedno postao prvi indijski film izabran u zvaničnoj konkurenciji festivala nakon čak trideset godina. Radnja filma fokusirana je na povezanosti tri žene iz Mumbaija, različitih godina i staleža. 

Nagradu za najbolju režiju osvojio je film Veliko putovanje" Migela Gomesa koji je kritika, uz pobednika festivala, najviše isticala. Reč je o istorijskom naslovu koje na gotovo savršen način spaja crno-belu i fotografiju u boji kako bi ispričao priču s početka 20. veka o britanskom službeniku koji pokušava da pobegne od svoje verenice putujući kroz različite azijske države.

"Supstanca"

Festivalska nagrada za najbolji scenario otišla je u ruke francuske rediteljke i scenaristkinje Korali Faržae za hrabar horor "Supstanca", u kojem je glavnu ulogu ostvarila Demi Mur kao nekadašnja holivudska lepotica, kao i Margaret Kvoli kao njena dvojnica. 

Ove godine, stručni žiri osmislio je i posebno priznanje koje je publika popratila velikim aplauzom. Naime, iranski reditelj Mohamed Rasulof osvojio je posebnu nagradu za svoju političku dramu "The Seed of the Sacred Fig" zbog koje je osuđen na osmogodišnju kaznu zatvora, pa je njegov dolazak u Kan propraćen sa posebnim interesovanjem. Film se bavi nedavno osnovanim pokretom "Žene, Život, Sloboda" u Teheranu, a prati ga kroz oči porodice srednje klase čije ćerke počinju da preispituju ulogu svoga oca, u režimu koji prevladava u državi. 

"Megalopolis"

U distribuciji MegaCom Filma naći će se i najnoviji film Frensisa Forda Kopole "Megalopolis", delo koje je sasvim sigurno podiglo najveću prašinu na ovogodišnjem festivalu. Reč je verovatno o jednom od najskupljih filmova snimljenih u nezavisnoj produkciji novijeg doba, fascinantnom naučno-fantastičnom spektaklu u kojem su glavne uloge ostvarili Adam Drajver, Đankarlo Espozito, Natali Emanuel, Lorens Fišburn i mnogi drugi. 

Gledaoci će u domaćim bioskopima moći da pogledaju i ostale filmove koji su se takmičili za Zlatnu palma, među kojima i “Motel Sudbina” reditelja Karima Anjuza, "Pokrov" Dejvida Kronenberga, “Moj Marčelo” reditelja Kristofa Onorea, “Luda ljubav” reditelja Žila Leuša,  “Parthenope” Paola Sorentina i druge.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike