Skrinšotovi naše stvarnosti: "Nepodesna" poezija Ognjena Obradovića

18.06.2022

15:00

0

Za svoju prvu knjigu, „Oticanja“, pre šest godina nagrađen je priznanjem „Mladi Dis“

Skrinšotovi naše stvarnosti: "Nepodesna" poezija Ognjena Obradovića
Screenshot_20220617_155408(1) - Copyright Ognjen Obradović Foto: Nevena Ilić

Zbirka pesama "Uslovi koriščenja" Ognjena Obradovića u izdanju "Raštan izdavaštva" predstavljena je u KC Grad.

Užičanin Ognjen Obradović, godinama piše poeziju, drame i scenarije. Inače je dramaturg, doktorand na Fakultetu dramskih umetnosti i asistent na predmetu Istorija svetskog pozorišta i drame.

Za svoju prvu knjigu, „Oticanja“, pre šest godina, Ognjen je nagrađen priznanjem „Mladi Dis“, a Užičani su posebno ponosni, jer na sceni Narodnog pozorišta u piščevom rodnom gradu, od 2018. godine, živi predstava „Kako održavati fikus“, rađena upravo po njegovom tekstu.

Promocija zbirke poezije u KC Grad Foto: Ivan Praštalo
 

Pesma „Naše ulice“ iz zbirke "Uslovi korišćenja"  postala je i deo Prolećne izložbe ULUS-а ,,Umetnost i društvo“.

- U aprilu prošle godine odlučio sam da na jednoj beogradskoj zgradi precrtam grafite koji šire mržnju i uspeo sam uprkos neiskustvu, koje posle nije bilo lako oprati. Međutim, najbolji deo desio se tek nakon moje akcije. Sutradan je neko, u znak podrške, podebljao linije koje sam ja povukao. Nakon toga, ponovo su se oglasili prvobitni autori grafita koji su pokušali da vrate natpise u prvobitno stanje. Taj čet se nastavio i trajao je preko godinu dana, što sam ja pokušao da prenesem u pesmi "Naše ulice" - objašnjava Obradović kako je nastala ova pesma.

Na pitanje da li umetnost može da menja društvo i samog umetnika Obradović kaže da je njega promenila.

- Mene je promenila i ne bih se usudio da joj osporim tu snagu. Nadam se da me čini samosvesnijim i boljim čovekom, a kad shvatim da to ne čini, znaću da je vreme da promenim lektiru - kaže ovaj pesnik.

Promocija zbirke poezije u KC Grad Foto: Ivan Praštalo
 

Obradović u svojoj novoj zbirci pesama podseća na rastrzanost čoveka u ubrzanom, brendiranom životu.

- To je svet društvenih mreža i brendova koji nas zarad profita neprestano poziva da budemo najbolje verzije sebe, praveći od nas anksiozne i isplativo nezadovoljne potrošače. Ako na to dodate ovdašnji loš ekonomski standard i nezalečene tranzicione rane, igrica postaje još tragikomičnija. S druge strane, Internet i društvene mreže promenili su način na koji komuniciramo, pa i to kako razumemo sebe i svet oko sebe. Mi više ni ne čitamo isto, naša percepcija je prekodirana, o čemu potkrepljeno i pitko piše Nikolas Kar u knjizi „Plitko“ - objašnjava Obradović, u kakvom svetu danas živimo.

Prema njegovim rečima u takvom svetu poezija se nalazi u paradoksalnoj poziciji.

Foto: Privatna arhiva
 

- Istovremeno je zbog kratke forme prijemčiva za društvene mreže, ali i krajnje nepodesna jer poetski tekst zahteva posvećeno i strpljivo čitanje. Baš zbog toga, poželeo sam da se u ovoj knjizi pesnički približim svim tim pitanjima - zaključuje ovaj pesnik.

O knjizi:

"Ovo je poezija za sve koji strahuju da će postati „najbolja verzija sebe” – zvučni kao slogani, instagramski upeglani, prijatni kao motivacioni govornici. Pesnički postupak Ognjena Obradovića liči na pravljenje skrinšotova naše stvarnosti, koje potom zumiramo i opet otkrivamo sebe – zbunjene i usamljene s ove strane ekrana. Uslovi korišćenja nas bar za trenutak tera da se fokusiramo, izađemo iz beskrajnog skrolovanja (nepotrebnih) informacija i iskreno posmatramo sebe i druge. Izvesno je da će svaki čitalac pronaći u ovoj zbirci stihove koji će mu omogućiti da stvarnost sagleda drugim očima i da odluči šta dalje sa tim novim, očuđenim pogledom na svet"

Natalija Jovanović

Foto: Privatna arhiva
 

"Druga zbirka pesama Ognjena Obradovića, Uslovi korišćenja, u potpunosti razobličava marketinško i digitalno, kao amblematične pojmove naše svakodnevice. Preispitujući svet kroz odnose arhitekture i neoliberalnog kapitalizma ili, na primer, istorije i industrije zabave, autor uspeva da ironičnim rakursom poetizuje jezik reklamnih slogana (koji licemerno skriva socijalno-ekonomsko izrabljivanje) i na taj način ukaže na grotesknost okruženja u kojem obitavamo. Vredna posledica ovakvog pesničkog pristupa jeste zahtev da poskidamo sve maske, nametnute bleštavilom trgovačkih brendova sa ekrana, da bismo doprli do sopstvene autentičnosti"

Petar Matović

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike