"Nezapaljiva" knjiga Margaret Atvud prodata na aukciji: "Sluškinjina priča" dostigla neverovatnu cenu (FOTO)

09.06.2022

10:15

0

Prihod je namenjen organizaciji američkih pisaca PEN

"Nezapaljiva" knjiga Margaret Atvud prodata na aukciji: "Sluškinjina priča" dostigla neverovatnu cenu (FOTO)
211835_profimedia-0511587673_f - Copyright Margaret Atvud Promo/L.Mora/Profimedia

"Nezapaljiva" knjiga Margaret Atvud prodata je na aukciji u Njujorku za 130.000 dolara, a početna cena je bila 100.000 dolara.

- Nikad nisam mislila da ću pokušati da zapalim jednu od svojih knjiga....i da onda na kraju neću uspeti - izjavila je Margaret Atvud.

Ona je u saradnji sa svojom izdavačkom kućom Penguin Random House napravila "nezapaljivo" izdanje knjige "Sluškinjina priča", kao simbol otpora svakoj vrsti cenzure, a zatim pred kamerama uz pomoć bacača plamena demonstrirala njegovu neuništivost.

Profimedia
 

- Širom Sjedinjenih Američkih Država, ali i širom sveta, knjige se dovode u pitanje, zabranjuju, pa čak i pale. Iz tog smo razloga osmislili posebno izdanje knjige koje se decenijama dovodi u pitanje i zabranjuje. Ovo izdanje "Sluškinjine priče" Margaret Atvud izrađeno je od nezapaljivih materijala. Osmišljeno je s ciljem zaštite ove priče i služi kao snažan simbol borbe protiv cenzure - navodi se u saopštenju izdavača.  

Prihod od aukcije ide organizaciji američkih pisaca PEN.

Maragret je izjavila da je veoma zadovoljna rezultatima aukcije, i da svi pričaju o slobodi govora, a da je PEN Amerika jedini zdrav glas usled sve ove buke.

Profmedia
 

PEN je objavio da je u protekloj godini u SAD zabranjeno 1.586 knjiga, a da Teksas prednjači u zabrani broja knjiga - 713, prenosi CNN. Prošle godine guverner Teksasa je pozvao škole odbore da uklone knjige koje je opisao kao "pornografiju".

Knjiga "Sluškinjina priča" Margaret Atvud jedna je od knjiga koje se najčešće pokušava zabraniti, podaci su Američke organizacije knjižara.

Profimedia
 

 - Knjiga se manje bavi seksom od Biblije - rekla u svoju "odbranu" kanadska književnica.

"Sluškinjina priča" je distopijski je roman koji pripoveda priču o uspostavljanju  "Republike Gilead", totalitarnog režima čiji su zakoni vođeni navodnom višom voljom i božanskim zakonom.

Inače, kanadska književnica Maragaret Atvud ovogodišnji je učesnik Krokodil festivala u Beogradu putem video linka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike