Beba u jednoj, knjiga u drugoj ruci: Posetili smo Noć knjige i zabeležili trenutke za pamćenje (FOTO)

18.06.2022

09:01

0

Omiljena manifestacija ljubitelja književnosti organizovana je u 33 grada u Srbiji i regionu

Beba u jednoj, knjiga u drugoj ruci: Posetili smo Noć knjige i zabeležili trenutke za pamćenje (FOTO)
817A3422 - Copyright Noć knjige, Ivan Ivačković Foto: 24sedam/Danilo Krša

Svi oni koje vole knjigu i sve ono što je vezano i ide uz pisanu reč, do nedelje mogu da uživaju u pravom prazniku za oči i hrani za dušu i srce - manifestaciji Noć knjige u knjižarama Laguna i Delfi.

Noć knjige Foto: 24sedam/Danilo Krša
 

Potraga za omiljenom knjigom i piscem počela je već juče u svim Laguninim knjižarama, a vesela i vedra atmosfera mogla je da se oseti svuda.

U Laguninoj knjižari „Borislav Pekić“ u Knez Mihailovoj ulici među prvima na Noć knjige je pristigla Biljana Krstić, naša poznata pevačica i umetnica.

- Volim Noć knjige i obično dolazim sa mojom mlađom ćerkom. Volimo Lagunu, i često dolazimo, jer živimo blizu. Danas sam došla jednim posebnim povodom. Želim da kupim knjigu Ivana Ivačkovića o Đorđu Balaševiću. Radujem se puno. Imala sam prilike da pogledam deo rukopisa i od onoga što sam videla, mogu reći da je to jedna fantastična knjiga. Jedva čekam da odem kući i da uživam – rekla je za 24sedam Biljana Krstić, koja je strpljivo sačekala da dođe na red da bi od autora Ivana Ivačkovića dobila potpis na svom primerku knjige o Balaševiću sa kojim je mnogo godina drugovala na sceni.

Ivačkovićeva knjiga „Panonski admiral - emocionalni vodič kroz diskografiju Đorđa Balaševića“ juče se i zvanično pojavila u knjižarama, a Noć knjige je bila savršena prilika da se autor odmah „pogleda u oči“ sa svojim čitaocima.

- Ponovo se upoznajem sa svetom i normalnim životom i svakodnevicom, s obzirom na to da sam tri godine pisao knjigu o Balaševiću i isto toliko boravio u Đoletovom svetu - bio je iskren za 24sedam Ivan Ivačković.

Noć knjige, Ivan Ivačković Foto: 24sedam/Danilo Krša
 

Knjigu je počeo da piše pre smrti našeg velikog kantautora, a nakon tog tragičnog događaja bio je ubeđen da je neće završiti. Ipak, preovladali su jači glasovi zajedničkih prijatelja.

- Prijatelji su me podsećali na moje reči da su knjige spomenici i da tek sada treba završiti knjigu i podići spomenik i svako od nas to treba da uradi na svoj način. Ja pišem knjige. Ovo je moj način da nekom podignem spomenik - kaže Ivačković.

Autor dodaje da su dosadašnje reakcije na ovu knjige sjajne i da ga čine mnogo srećnim. Ipak, nije želeo da otkrije šta je ono što može novo da se sazna o Balaševiću iz ove knjige.

- Nadam se da je ovo jedna ozbiljna i čestita knjiga. To je bila moja želja i ambicija, da napišem ozbiljnu knjigu o umetnosti Đorđa Balaševića. Da napišem knjigu koja je dostojna njegove umetnosti i da ta knjiga bude poštena - zaključio je Ivačković.

Među brojnim piscima koji su potpisvali svoje primerke knjiga juče smo zatekli i proslavljenu spisateljicu Mirjanu Bobić Mojsilović, koja se sa svojim čitaocima susrela u dve Lagunine knjižare.

- Ovakva vrsta manifestacije je podjednako važna i za čitaoce i za pisce. Meni mnogo znači. Dobijam neku posebnu energiju i potvrdu da sve što radim nije uzaludno. S druge strane, ljudi dobijaju priliku da vide da ima i normalnih pisaca - rekla je za 24sedam Mirjana Bobić.

Noć knjige, Mirjana Bobić Mojsilović Foto:24sedam/Danilo Krša
 

Kako nam je ispričala, dok piše ne misli na čitaoce, jer ne želi da ih „potkupljuje“, a tokom samog procesa pisanja fokusirana je na ono što je u tom trenutku „opseda“. S druge  strane, sam susret sa čitaocima je poseban.

- Ono što sam do sada primetila je da su moji čitaoci strastveni – ističe Bobić Mojsilović.

Među najmlađim posetiocima Noći knjige juče je bio i član porodice Filipović koji ima godinu dana i koji je strpljivo u rukama svoje majke razgledao mesto gde se zatekao. Dok je lepša polovina porodice Filipović došla da uzme potpis od svojih omiljenih autora Ivana Ivačkovića i Mirjane Bobić, prve utiske sa nama je podelila glava ove porodice.

Noć knjige, Ivan Ivačković Foto: 24sedam/Danilo Krša
 

- Videli smo pre par dana na internetu za Noć knjige i pošto je moja supruga verni čitalac hteo sam da je iznenadim i dovedem ovde - kaže za 24sedam Živko Filipović. Sa sobom su poveli i najmlađeg člana svoje porodice.

- Nek se navikne od malih nogu. Neka živi beogradskim životom. Lepo je što Beograd ima ovakve manifestacije - smatra Filipović.

Ipak, Noć knjige nije vezana samo za Beograd, već i za 33 grada u Srbiji, kao i u regionu.

- Još jednom smo pokazali da čitaoci u našoj zemlji mnogo vole ovu manifestaciju. Pored druženja sa piscima, ono što je privuklo pažnju jesu veliki popusti na Lagunina, ali i na izdanja drugih izdavača. Lagunina izdanja su snižena i do 40 odsto, dok drugi izdavači odobravaju popuste do 20 odsto. Taj popust važi i za knjige na engleskom i na sjajan gift program. Popusti će važiti i tokom subote i nedelje, tako da svi koji žele mogu da nam se pridruže - kaže Tanja Vučković, PR izdavačke kuće Laguna.

Noć knjige, Tanja Vučković Foto:24sedam/Danilo Krša
 

Ostaje samo da pripremite spiskove i uživate u ovom velikom prazniku koji traje do nedelje, 19. juna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike