Da li je inspektora Slavoljuba Šćekića i vlasnika "Dana" ubio isti čovek?: Osuđenik iz Spuža otkriva istinu

16.10.2021

06:42

0

Posle ubistva Duška Jovanovića, inspektor Šćekić je, istraživao taj zločin

Da li je inspektora Slavoljuba Šćekića i vlasnika "Dana" ubio isti čovek?: Osuđenik iz Spuža otkriva istinu
Copyright Uviđaj ubistva urednika “Dana” Profimedia

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović kazao je da neće zbog istrage reći koga je posetio u spuškom zatvoru, ali je rekao da je sa tom osobom razgovarao u vezi ubistva Duška Jovanovića i da je o svemu obavestio tužilaštvo, sud, Biro za operativnu koordinaciju službi bezbednosti, Komisiju za praćenje istraga napada na novinare i imovinu medija i porodicu ubijenog glavnog urednika "Dana". Crnogorski mediji kasnije su objavili da je on posettio Ljuba Bigovića, koji je osuđen za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića.

U to da bi Bigović mogao da ima određena saznanja o ubistvu Jovanovića gotovo da niko ne sumnja. Bivši oficir Vojske Jugoslavije Dragić Bulatović tvrdi da su on i, kasnije ubijeni, inspektor Slavoljub Ščekić upozorili nadležne vojne i civilne organe da se sprema ubistvo urednika "Dana".

Foto: Profimedia
 

Bulatović je izjavio da je za informaciju da će Duško Jovanović biti ubijen 27. maja 2004. godine saznao slučajno, od jedne žene koja se nalazila u društvu Damira Mandića, Vuka Vulevića i Armina Muše Osmanagića.

Posle neuspelog pokušaja da dođe do pokojnog Jovanovića, ali i tadašnje vojne komande podgoričkog korpusa, Bulatović se sreo sa inspektorom Slavoljubom Šćekićem, koga je Vojska obavestila da bi Bulatovićeve informacije mogle da budu bezbednosno interesantne.

Potencijalni zaštićeni svjedok Dragić Bulatović, koji se u medijima pominjao kao osoba koja bi novim informacijama mogla doprineti rasvetljavanju ubistva Jovanovića, saslušan je 14. avgusta 2014. godine u Višem državnom tužilaštvu.

Misteriozna žena

Na njegov zahtev da dobije status zaštićenog svedoka odgovoreno mu je da o tome odlučuju predsednik Vrhovnog suda Vesna Medenica, ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i ministar pravde Duško Marković. Pošto mu se od tada niko nije javio, odlučio je da javno progovori.

Bulatović je za TV "Vijesti" rekao da je izvsna ženska osoba, koju je ranije slučajno upoznao, na dan Jovanovićevog ubistva došla kod njega i htela da prenese upozorenje da se sprema ubistvo.

Bulatović je naveo da je odmah krenuo da obavesti nadležne o tome.

- Dok sam bio u autu sa inspektorom Slavoljubom Šćekićem, on je zvao Duška Markovića, koji je tada bio načelnik Državne bezbednosti, i ministra unutrašnjih poslova Dragana Đurovića. Krenuli smo u pravcu stare zgrade Vlade gde je trebalo da se pojavi Duško Marković. Međutim, on nije došao. Ispred Vlade su nam rekli da su prenieli informacije Markoviću i da mogu da idem kući jer od toga nema ništa - rekao je Bulatović i dodao:

Printscreen/Facebook
 

- Danas mogu da tvrde da toga dana nisam bio u društvu sa Šćekićem jer on danas nije živ, ali ništa ne izmišljam, dokazi za moju priču postoje. Postoji listing koji može da utvrdi da smo zvali državne institucije.

Prema njegovim rečima, nakon što su upozorili nadležne šta se sprema, Šćekić mu je obećao da će pokušati da spreči ubistvo Jovanovića, ali do toga nije došlo.

Vlasnik i glavni urednik "Dana" Duško Jovanović ubijen je 27. maja 2004. godine, a za njegovo ubistvo za sada je na 19 godina zatvora osuđen samo, kao saučesnik, Podgoričanin Damir Mandić.

Prema njegovim rečima, tadašnji šef DB-a i ministar unutrašnjih poslova su tada saznali za informacije koje je Bulatović posedovao o pripremanju ubistva Jovanovića.

- Slavoljuba Šćekića je to kasnije koštalo glave. Tvrdim pod moralnom i krivičnom odgovornošću da je Šćekić obavestio Duška Markovića 27. maja 2004. godine da će Duško Jovanović biti ubijen, iako on tvrdi da o tome ne zna ništa - istakao je Bulatović.

Kobna istraga

Posle ubistva Duška Jovanovića, Slavoljub Šćekić je, prema zvanično nepotvrđenim informacijama, preuzeo istragu tog zločina.

Prema presudi Višeg suda, kojom su četvorica optuženih osuđeni na ukupno 120 godina zatvora, direktni izvršilac ubistva policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića je Milan Čila Šćekić koji je uhapšen u Holandiji i kasnije izručen Crnoj Gori..

U tom zločinu učestvovao je i Ljubo Vujadinović, a ubistvo je počinjeno po nalogu takođe osuđenih Saše Borete i Ljuba Bigovića. Oni su prema mišljenju sudskog vijeća podstakli Milana Šćekića i Ljuba Vujadinovića da likvidiraju inspektora Slavoljuba Šćekića u avgustu 2005 godine u blizini njegove kuće.

Damir Mandić, jedini osuđeni za ubistvo Duška Jovanovića Profimedia
 

Time su željeli da prekinu istragu inspektora Šćekića o napadima eksplozivom na hotel "Splendid" u Bečićima koja je vodila do Borete i Bigovića. Boreta, Bigović, Vujadinović i Alan Kožar su osuđeni i za napade na "Splendid" koje su prema presudi izveli u tri navrata.

Sud je utvrdio da su postavljanjem eksploziva kod hotela "Splendid", Bigović i Boreta želeli da nateraju suvlasnike hotela da otkupe zemljište Nikole Borete koje se nalazi uz "Splendid" za 2,5 miliona evra.

Sud je ocenio istinitim iskaz suvlasnika "Splendida" Žarka Radulovića koji je policiji i specijalnom tužilaštvu ukazao na tu okolnost, iako je naknadno u sudskom postupku rekao “da se stidi tih izjava i da je lupao gluposti”.

Da bi prekinuli policijsku istragu koju je vodio inspektor Šćekić, Boreta i Bigović su podstakli Vujadinovića i Milana Šćekića da likvidiraju inspektora i za to im obećali dva ferarija kao nagradu.

Da bi prekinuli policijsku istragu koju je vodio inspektor Šćekić o "Splendidu", ali i o ubistvu Jovanovića, Boreta i Bigović su podstakli Vujadinovića i Milana Šćekića da likvidiraju inspektora i za to im obećali dva ferarija kao nagradu.

Logistička podrška u Beogradu

Mandić je iz Crne Gore pokušao da pobegne u Beograd, gde mu je logističku podršku posle zločina trebalo da pruži rakovički klan Nebojše Stojkovića Stojketa. Ovaj klan je bio razbijen godinu dana ranije u akciji “Sablja”, u kojoj je Stojković uhapšen. Međutim, iako je vođa rakovičkog klana bio u Centralom zatvoru, njegova ekipa i dalje je imala moć na beogradskim ulicama, a njihov zadatak bio je da prihvate i zaštite Mandića od eventualnog hapšenja, koje mu je pretilo.

Srbija i Crna Gora, u to vreme bile su zajednička država, a policije obe zemlje su sarađivale, iako su i jedni i drugi sumnjali da je crnogorska tajna policija očigledno debelo umešala prste u zločin. Rezultat te saradnje bila je i akcija hapšenja Mandića na aerodromu, a zatim i njegovo izručenje Crnoj Gori.

Ključna veza Stojkovića i Mandića bio je Baranin Ljubo Bigović, čijom je sestrom oženjen Stojković. Bigović je kasnije optužen za učešće u drugom velikom zločinu, koji je potresao Crnu Goru tri meseca nakon ubistva Duška Jovanovića – ubistvu policijskog inspektora Šćekića. Ekipa Nebojše Stojkovića Stojketa u Beogradu i tada je dobila isti zadatak, koji je imala i posle ubistva Duška Jovanovića – skrivanje učesnika u zločinu Milana Šćekića Čile.

Veza Mandića i Bigovića potvrđena je i u zatvoru u Spužu 2014. gde obojica služe zatvorske kazne. Mandić zbog ubistva Duška Jovanovića, a Bigović zbog ubistva inspektora Šćekića. Te 2014. godine Mandić se venčao Barankom J. K. (25), a zatvorskom venčanju kumovao je upravo Ljubo Bigović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike