"Ušao u taksi i nestao pre 26 godina": Dobili metak za reč, a njihova ubistva kriju strašne misterije!

21.08.2021

06:00 >> 11:49

0

Autor: j.jovanovic

Za poslednje tri decenije, na osnovu istraživanja autora knjige, ubijeno je devetnaest novinara iz Srbije

"Ušao u taksi i nestao pre 26 godina": Dobili metak za reč, a njihova ubistva kriju strašne misterije!
Copyright DadaVujasinovic.com Slavko Ćuruvija fondacija Pixabay/Ilustacija

-Lično sam poznavao i družio se sa Dadom Vujasinović, a iz viđenja sam znao i Slavka Ćuruviju. Njihovih smrti se setimo uoči godišnjice i stalno sam se pitao kako je moguće da se kao profesija nismo ujedinili i organizovali proteste sve dok se ne rasvetle slučajevi ubijenih i nestalih novinara. Već nekoliko dana slušamo o tome kako je ubijen novinar Edin Hamidović i to nasred ulice u mestu koje je puno gastarbajtera, što je zaista strašno, ali i nerazjašnjeno – priča autor knjige “Nebeska redakcija”, Nebojša Vuković u razgovoru za 24sedam.

Za poslednje tri decenije, na osnovu istraživanja autora knjige, ubijeno je devetnaest novinara iz Srbije. Odgovorni za njihovu smrt još nisu pronađeni. Njihovi životi su se ugasili, a okolnosti pod kojima su ubijeni ili nestali njihove porodice još uvek nisu dobile konkretne odgovore.

Pixabay

 

 

 

 

 

Pročitajte još:

Vuković dodaje da je potreba za pisanjem knjige proizišla spontano gde je u jednom štivu sačuvano sećanje na pokojne kolege, a čiji profesionalni rad nikada neće izbledeti, i koji su dobili metak, zarad istine, koja nema cenu.

-Nažalost Dadin slučaj nikada nije razrešen, kao ni Ćuruvijin oko kojeg se već godinama vodi dug proces. Izgubili smo i Milana Pantića kog sam takođe poznavao, i izuzetno cenio, a ubijen je pod nerazjašnjenim okolnostima. Zbog njih troje sam imao potrebu da napišem knjigu, a kada sam shvatio da spisak nije mali, krenuo sam da je pišem i napisao sam je za godinu i po dana – dodaje.

Ubijen na Uskrs

Slavko Ćuruvija je bio srpski novinar i osnivač listova „Nedeljni telegraf“, „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“. Ubijen je na Uskrs 1999. godine, tokom NATO bombardovanja Srbije nakon sukoba sa vlašću Slobodana Miloševića zbog neslaganja oko izveštavanja o ratu na Кosovu i Metohiji.

Printscreen/Youtube/Slavko Ćuruvija Fondacija

Prema pisanju medija, neposredno pre ubistva, Ćuruviju je neprestano pratilo 27 pripadnika Državne bezbednosti, ni dan-danas nije poznato ko su nalogodavci, ni izvršioci ubistva.  U aprilu 2019. godine Radomir Marković i trojica bivših pripadnika Državne bezbednosti nepravosnažno su osuđeni na ukupno sto godina zbog umešanosti u ubistvo Ćuruvije.

“Ludo hrabra”

U vezi sa slučajem novinarke Radislave Dade Vujasinović, podsetimo, ni posle 24 godine od ubistva nije se išlo dalje od predistražnog postupka. Poznata novinarka je pronađena mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu na Novom Beogradu.

Prema prvobitnoj verziji, ona je navodno izvršila samoubistvo pucanjem u grudi iz lovačke puške. Nakon toga, obnovljena je istraga, a prema pisanju medija, njena porodica je angažovala privatnog balističara koji je utvrdio da je na fotelji osim Dadine, bila još jedna krvna grupa. Međutim, taj nalaz je odbijen iste godine kada je ubijena.

Foto:DadaVujasinovic.com

Ubijen na ulazu

Novinar Milan Pantić podsetimo, bio je dopisnik Večernjih novosti iz Jagodine, a pre 17 godina ubijen je ispred svog ulaza. Pisao je o malverzacijama i zloupotrebama u privredi. U ovom slučaju policijska istraga je okončana 2017. godine, a tek 2018. godine je Komisija za istraživanje ubistava novinara saopštila da su pred pravosudnim organima saslušani svi svedoci i da se njihove izjave nalaze u tužilačkim spisima.

Nestao pre 26 godina

Autor knjige se prisetio i novinara Dušana Ivanovića, koji je 13. juna 1995. godine ušao u taksi, a njegov nestanak je prijavljen policiji tek 2. septembra.

Pročitajte još:

-On je nestao, a bio je poznato ime. Družio se sa Kišom, Bulatovićem i bio je jednom rečju persona. Bio je novinarski otac Dadi Vujasinović, koja je prvo počela da radi kod njega u “Privrednom pregledu”, a on ju je uveo u novinarstvo i znao je sve njene tajne. Posle je prešla u “Dugu”, a on je nakon godinu dana nestao i već 26. godina se vodi kao čovek koji se “vozi u taksiju”- objašnjava Vuković.

Takođe, među novinarima koji su tragično izgubili živote u svojoj knjizi se Vuković osvrnuo i na novinara Zorana Amidžića, koji je ubijen 1991. godine na Baniji u Hrvatskoj, dok je obavljao novinarski zadatak sa kolegama, kao i na brojne druge koji su ubijeni ili nestali pod nerazjašnjenim okolnostima.

Tanjug/Rade Prelić

-Bio je ludo hrabar i sve je želeo da vidi, pa je zbog toga i bio na prvoj liniji fronta. Uvek je tražio neke izgovore samo da ostane na ratištu i isprati sve do poslednjeg trenutka- dodaje Vuković.

Autor napominje da je krucijalni problem u tome što, kako kaže, ne postoji saglasnost među novinarima koji će prvi pokrenuti inicijativu i zahtevati da se razotkrije istina u vezi sa svim ovim slučajevima.

Pročitajte još:

-Kada bi u Srbiji nestalo pet lekara ili arhitekata garantujem da bi se njihove kolege okupile i napravile protest. Nije mi jasno zbog čega u našoj novinarskoj profesiji ne postoji takva vrsta saglasnosti. Umesto toga, imamo neke fantomske komisije. Ne postoji profesija od toliko nestalih ljudi, kao što je naša – zaključuje Vuković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike