Streljan ispred redakcije: Da li je duvanska mafija ućutkala glavnog urednika?

27.05.2021

07:58 >> 08:32

0

Autor: Lj. K.

Duško Jovanović ubijen je u jeku duvanske afere, kada su njegove novine prenele nekoliko tekstova iz zagrebačkog Nacionala” o crnogorskoj državnoj mafiji

Streljan ispred redakcije: Da li je duvanska mafija ućutkala glavnog urednika?
Copyright Profimedia

Dvadesetak minuta pre ponoći 27. maja 2004, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista “Dan” Duško Jovanović izašao je iz redakcije u Ulici 13. jul i krenuo ka svom automobilu. U trenutku kada je sedao u svoje vozilo, prišao mu je “golf” tamne boje sa zatamnjenim staklima, iz koga je u Jovanovića ispaljeno 16 hitaca iz automatskog oružja.

Za ovaj zločin jedino je osuđen karatista Damir Mandić, i to kao saizvršilac u ubistvu. Glavni dokazi bili su njegovi otisci na pušci iz koje je Jovanović ubijen, kao i otisci koje je ostavio na limenci “red bula” ostavljenoj u blizini automobila iz kog je pucano na urednika “Dana”, a koju je policija pronašla posle izvršenja zločina.

Profimedia

Mandić je u sudskom postupku koji je usledio najpre 2006. godine oslobođen optužbi, zatim je osuđen na 30 godina zatvora, da bi kasnije ta kazna bila smanjena na 18 godina. Ustavni sud je 2014. godine ukinuo tu presudu, uz obrazloženje da su Mandiću povređena prava na pravično suđenje, pa je naloženo novo suđenje, koje je okončano presudom od 19 godina zatvora.
Mandićevi saučesnici i nalogodavci ubistva Jovanovića nikada nisu identifikovani.

Ubica na zasluženom odmoru

Redakcija “Dana” i danas, posle 6.209 dana nakon ubistva, postavlja isto pitanje:
– Da li ćemo čekati još 6.000 dana da razmontirate crnu kutiju bivšeg režima i tadašnjeg šefa tajne policije Duška Markovića? Da li ćemo još 17 godina čekati da pitate Damira Mandića ko mu je iz Službe državne bezbednosti davao puške, da ih bude više? To pitanje mu, ovih dana, možete postaviti i na podgoričkim ulicama, jer je baš uoči godišnjice ubistva Jovanovića dobio “zasluženi” odmor zbog “dobrog vladanja”.  Hoćete li i vi kao prethodni ćutati o tome da li je Vuk Vulević imao legitimaciju DB-a? Hoće li vam život Duška Jovanovića biti jeftiniji od slobode nalogodavca i saradnika službe?

Ponižavanje supruge

Duško Jovanović ubijen je u jeku duvanske afere koja je buktala u regionu. Njegove novine prenele su nekoliko tekstova iz zagrebačkog “Nacionala” o crnogorskoj duvanskoj mafiji i upletenosti tadašnjeg državnog vrha Crne Gore u taj nelegalni posao.

Četiri godine kasnije, novinar i vlasnik nedeljnika “Nacional” Ivo Pukanić ubijenje u eksploziji auto-bombe u centru Zagreba, baš kao Duško – ispred svoje redakcije.

pročitajte još:
pročitajte još:

Suđenje Damiru Mandiću za saučesništvo u ubistvu pratile su mnoge kontroverze, a očigledan uticaj na tok suđenja imali su i neki centri moći, koji su ovaj sudski postupak zavrteli u sasvim drugom smeru, tvrdeći da je optuženi Mandić bio u ljubavnoj vezi sa Duškovom ženom i da je ona, zapravo, rodila njegovo dete.

Ova prljava kampanja imala je za cilj da Duškovu familiju posvađa sa njegovom suprugom Slavicom, i to im je i pošlo za rukom, međutim, Duškova udovica Slavica bila je istrajna.

DNK analizama, obavljenim u Beogradu i Nemačkoj, nedvosmisleno je utvrđeno da je dečak Duškov sin.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike