Saznaćemo uskoro: Kakva je veza između ubistva urednika "Dana" i bosova italijanske mafije?

06.09.2021

18:45 >> 06:14

0

Autor: Lj. Keković

Đuzepe Đordano osuđen je na 18 godina zatvora zbog ubistva mafijaškog bosa Santina Vantađata u Crnoj Gori

Saznaćemo uskoro: Kakva je veza između ubistva urednika "Dana" i bosova italijanske mafije?
Copyright 24sedam/AP Photo/Profimedia

Zločin ne zastareva! Iako je od smrti vlasnika i glavnog urednika dnevnih novina „Dan“ prošlo 17 godina, istraga o nalogodavcima za ubistvo Duška Jovanovića poslednjih meseci intenzivno se vodi, kao i istraga o opstrukcijama koje su dovele do toga da se ceo slučaj svede na jedno ime, karatistu Damira Mandića, jedinog suđenog i osuđenog na 19 godina robije.

Duško Jovanović
Profimedia

Privilegovanih u istrazi nema, izjavio je pre neki dan crnogorski ministar policije Sekulović, a nema ni dileme da je Duško Jovanović 27. maja 2004. godine, oko ponoći, pokošen ispred redakcije „Dana“ rafalima iz automatske puške, iz „golfa“, i to zbog tekstova o crnogorskoj duvanskoj mafiji koje je objavljivala njegova novina.

Pročitajte još

Tačnije, crnogorski „Dan“ samo je prenosio pisanje zagrebačkog nedeljnika „Nacional“ koji je 2001. godinu objavio nekoliko tesktova o međunarodnom švercu cigareta i sprezi crnogorske i italijanske mafije u tom poslu, optužujući politički vrh i Mila Đukanovića za umešanost u taj kriminal.

Uviđaj ubistva urednika “Dana” Profimedia

Četiri godine nakon ubistva Duška Jovanovića, ubijen je i vlasnik „Nacionala“ Ivo Pukanić u eksploziji auto-bombe, takođe ispred redakcije svojih novina. I u njegovom slučaju, sudsko veće nije utvrdilo ko je nalogodavac zločina.

Ćuti i robija

Damir Mandić iz trećeg puta je pravsonažno osuđen, a 2016. godine poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović šokirao je javnost tvrdnjom da je u ubistvu Duška Jovanovića učestvovao Đuzepe Đordano, pripadnik italijanske mafijaške organizacije „Sakra korona unita“!

– Tužilastvu je dostavljen nalaz nezavisne istrage, koji pokazuje da su ubistvo direktora Dana Duška Jovanovića 2004. godine izvršila tri člana italijanske mafijaške organizacije Sakra korona unita – izjavio je tada Pavlović i dodao:

Damir Mandić, jedini osuđeni za ubistvo Duška Jovanovića Profimedia

– U saznanju sam da pomenuti nalaz jasno i poimenično identifikuje trojicu profesionalnih ubica italijanske mafijaške organizacije Sakra korona unita, koja je bila partner u tom periodu Milu Đukanoviću u poslu šverca cigareta prema Italiji, kao izvršioce ubistva Duška Jovanovića. U saznanju sam da isti, pomenuti nalaz precizno i poimenično identifikuje naručioce Duškovog ubistva, imenuje finansijere tog ubistva, kao što i imenuje osobu koja je po nalogu naručioca, a parama dobijenim od finansijera unajmila ubice, obezbedila logistiku i dogovorila samu Jovanovićevu likvidaciju.

Smrt uživo

Đuzepe Đordano, poznatiji kao Ajaće, 2012. godine je uhapšen i osuđen na 18 godina zatvora zbog ubistva mafijaškog bosa Santina Vantađata, počinjenog u Baru.

Đordano je bio „desna ruka“ Vita Di Emidija, bosa mafije iz Brindizija.

Uhapšen je u Manduriji po nalogu Apelacionog suda u Tarantu.

Đuzepe Đordano

Prema pisanju italijanskih medija, Đordano je osuđen kao jedan od trojice ubica koji su Vantađata likvidirali sa pet hitaca, iz dva pištolja, iz blizine, ispred njegove kuće u Baru.

Ovo ubistvo italijanska policija pratila je uživo putem direktne telefonske linije, s obzirom da je u to vreme prisluškivala Đordanovog saučesnika, Vita di Emidija.

Vantađato, zbog čijeg je ubistva Đordano uhapšen, prema ranijem pisanju medija, u drugoj polovini devedestih našao je skrovište u Crnoj Gori, odakle je, utvrdila je ranije italijanska policija, rukovodio švercom cigareta između Crne Gore i Italije.

Pročitajte još

Šest godina nakon što je Vantađato monstruozno likvidiran, velika policijska akcija, nazvana “Ubistvo”, koju su mesecima vodile udružene snage policije i Direkcije Antimafija (DIA) iz Brindizija, rezultirala je hapšenjem 29 članova italijanske kriminalne organizacije Sakra korona unita, kojima je stavljeno na teret da su naredili 17 ubistava, a među njima i ubistvo u Baru.

Šta će sve od ovoga potvrditi istraga crnogorskog tužilaštva u slučaju ubistva Duška Jovanović, ostaje da se vidi.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike