Nakon sedam godina izlazi iz zatvora: Legija danas svedoči na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije

08.03.2023

07:43

0

Autor: M. B.

Legija je okarakterisan kao ključni svedok tužilaštva

Nakon sedam godina izlazi iz zatvora: Legija danas svedoči na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije
Copyright Profimedia/Printscreen/Youtube/Aljazeera

Milorad Ulemek Legija trebalo bi da danas u 10.00 bude sproveden iz zatvora kako bi svedočio u drugostepenom postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

24sedam/Katarina Mihajlović
Ratko Romić

Bivši komandant JSO će u Specijalni sud u Beogradu, u kojem se odvija suđenje iz bezbednosnih razloga, pod jakim merama bezbednosti biti sproveden iz "Zabele", gde služi jedinstvenu kaznu od 40 godina za ubistvo premijera Zorana Đinđića, četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali, ubistvo Ivana Stambolića i druge zločine.

Postupak pred Apelacionim sudom počeo je negiranjem krivice optuženih. Za ubistvo Ćuruvije, prvostepeno su osuđeni na ukupno 100 godina zatvora bivši načelnik RDB-a Radomir Marković, nekadašnji načelnik Beogradskog centra RDB-a Milan Radonjić, kao i pripadnik službe Ratko Romić. U odsustvu je osuđen Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Branka Prpa, oštećena i jedini očevidac Slavkovog ubistva, ponovila je pred Apelacionim sudom  da ostaje pri iskazima koje je ranije dala, da Miroslav Kurak i Ratko Romić nisu osobe koje je toga dana videla kako pucaju u pasažu zgrade.

Poslednji put napustio zatvor 2016.

Legija je okarakterisan kao jedan od ključnih svedoka Tužilaštva, jer je nakon njegovog iskaza pokrenuta zvanična istraga protiv optuženih.

24sedam/Katarina Mihajlović
Ratko Romić

Ulemek je 2014. godine u iskazu Tužilaštvu za organizovani kriminal govorio o sastanku s Radomirom Markovićem koji se dogodio desetak dana pre ubistva Ćuruvije i posvedočio da mu je tada Marković nagovestio da bi trebalo da se "ukloni jedno lice koje trenutno svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost države“.

Dve godine kasnije je pred Specijalnim sudom potvrdio svoj iskaz dat u tužilaštvu, odbio je da odgovara na mnoga pitanja, ali je i izneo tvrdnje da mu neko preti, da nije uplašen kao i da će "on to sam rešiti".

Pored Legije, svedočiće i braća Miloš i Aleksandar Simović, pripadnici "zemunskog klana", čije je delove svedočenja prvostepeni sud odbacio. 

Antonio Ahel/ATAImages/Fondacija Slavko Ćuruvija/Facebook
Branka Prpa

Prema optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak, a saučesnik mu je bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu nevenčanu suprugu Branku Prpu. Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.

Tužilaštvo tvrdi da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti, kao i njegova kritika tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Ćuruvija je praćen sve do ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici, gde je živeo.

Printscreen/Youtube/Slavko Ćuruvija Fondacija
Slavko Ćuruvija

Ubijen je između 16.39 i 16.45, dok je sa njim u društvu bila njegova nevenčana supruga i očevidac ubistva Branka Prpa, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketinške službe "Dnevnog telegrafa".

Prva presuda je doneta 2019. godine, ali ju je Apelacioni sud ukinuo. Nakon ponovljenog postupka, dve godine kasnije, Veće Specijalnog suda je proglasilo krivim četvoricu optuženih i osudilo ih na 100 godina zatvora.

Sud je doneo rešenje da otvori glavni pretres na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, okrivljenih i njihovih branilaca, nakon što je razmatrao njihove žalbe na drugu prvostepenu presudu.

Pretres će trajati do 10. marta.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike