Legija će svedočiti o ubistvu Ćuruvije: Danas počinje postupak pred Apelacionim sudom

06.03.2023

08:55

0

Pretres je zakazan od 6. do 10. marta

Legija će svedočiti o ubistvu Ćuruvije: Danas počinje postupak pred Apelacionim sudom
Copyright Profimedia/Printscreen/Youtube/Aljazeera

Apelacioni sud u Beogradu danas otvara pretres u postupku protiv četvorice nekadašnjih radnika Državne bezbednosti koji su prvostepenom presudom osuđeni na kaznu zatvora od ukupno 100 godina za učešće u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Pretres je zakazan od 6. do 10. marta, odnosno za sve radne dane ove sedmice. Sud je doneo rešenje da otvori glavni pretres na predlog Tužilaštva za organizovani kriminal, okrivljenih i njihovih branilaca, nakon što je razmatrao njihove žalbe na drugu prvostepenu presudu.

24sedam/Katarina Mihajlović
Ratko Romić

Precizirajući razloge pretresa, Apelacioni sud je naveo da prvostepeni sud nije postupio u svemu po primedbama datim u prethodnom rešenju Apelacionog suda kojim je ukinuta ranija presuda, usled čega je učinjena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, a što je uticalo i na pravilno utvrđenje činjeničnog stanja.

Kako je ranije pisao 24sedam, Apelacioni sud u Beogradu pozvao je Milorada Ulemeka Legiju, Miloša i Aleksandra Simovića kao svedoke u ovom slučaju. Oni će biti dovedeni iz Zabele, gde izdržavaju zatvorske kazne za ubistvo premijera Zorana Đinđića, četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali, ubistvo Ivana Stambolića i druge zločine.

Odbili da govore

Legija i Simovići su u istrazi govorili o svojim saznanjima ko je ubio Slavka, a na glavnom pretresu su odbili o tome da govore, navodno zbog straha.

Ulemek je 2014. godine u iskazu Tužilaštvu za organizovani kriminal govorio o sastanku s Radomirom Markovićem koji se dogodio desetak dana pre ubistva Ćuruvije i posvedočio da mu je tada Marković nagovestio da bi trealo da se "ukloni jedno lice koje trenutno svojim neprijateljskim delatnostima ozbiljno ugrožava bezbednost države“

Drugom prvostepenom presudom Specijalnog suda zbog podstrekavanja na ubistvo su na iste kazne od po 30 godina zatvora osuđen je tadašnji šef DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, dok su kao saizvršioci u ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

24sedam/Katarina Mihajlović
Milan Radonjić

Prvu prvostepenu presudu, kojom su bili osuđeni na iste kazne zatvora, ukinuo je Apelacioni sud i naložio da se ponovi suđenje, zbog prekoračenja optužnice uvođenjem u slučaj NN lica, koje se ne pominje u optužnici.

U optužnici se navodi da je Ćuruviju ubio Kurak, a da mu je saučesnik bio Romić, koji je, navodno, drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu nevenčanu suprugu Branku Prpu. Njih su na to, prema optužnici, podstakli Marković i Radonjić.

Tužilaštvo tvrdi da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti, kao i njegova kritika tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

Ćuruvija je praćen sve do ubistva, a naročito intenzivno je praćeno njegovo kretanje 10. i 11. aprila 1999. godine, kada je, prema optužnici, on likvidiran u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici, gde je živeo.

Ubijen je između 16.39 i 16.45, dok je sa njim u društvu bila njegova nevenčana supruga i očevidac ubistva Branka Prpa u dvorštu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketinške službe "Dnevnog telegrafa".

Prpa od početka postupka tvrdi da optužene ne prepoznaje kao izvršioce ubistva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: M. B./Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike